Vasa Micić o Mundobasketu: Imali smo ol-star reprezentaciju, a nije nam bilo neophodno toliko dobrih igrača

Vreme čitanja: 5min | uto. 26.11.19. | 15:21

Kako je odbio Real Madrid i zašto je ostao u Efesu zbog Ergina Atamana

Mundobasket u Kini ostaje živa rana na srcima srpskih navijača. Sastavljen je jedan od najboljih timova u istoriji naše reprezentacije, najavljen je napad na svetsku titulu, a rezultat je bio razočaravajuće peto mesto.

Od prvenstva u Kini, neuspeh reprezentacije u košarkaškoj javnosti kao da je tema koju bi svi radije izbegli i stavili pod tepih. Da se ne priča o njoj. Bilo je nekoliko izjava i priča je brzo završena. Niko nije mogao da objasni šta se desilo sa reprezentacijom Srbije u Kini i kako je tako podbacila. Možda je i najbolje obašnjenje dao najbolji evropski trener svih vremena Željko Obradović prilikom gostovanja Crvenoj zvezdi u Evroligi.
Mislim da ste se naslušali dovoljno pametnih ljudi, analiza i stručnjaka, bivših igrača i trenera, koji su objašnjavali šta se desilo, tako da vam još jedan komentar nije potreban. Ali, neka mi neko od vas kaže da li je neko od njih dao rekao nešto konkretno?“, rekao je tada Obradović.

Izabrane vesti

Nekoliko meseci posle Mundobasketa u Kini, svoje mišljenje je izneo i srpski plejmejker Vasilije Micić u intrevjuu za Eurohoops.
„Imali smo ol-star tim. To je činjenica. Ali često se kroz košarkašku istoriju dokazivalo da takav tim nije garancija osvajanja titule. Mislim da nismo imali dovoljno vremena, a imali smo mnogo dobrih igrača u istom trenutku na tako kratkom takmičenju. Ipak, razumem i selektora... Često u prošlosti nismo imali najjači tim na raspolaganju, ove godine su svi želeli da igraju za reprezentaciju. Ali imali smo previše dobrih igrača i to po mom mišljenju nije bilo neophodno za tih nekoliko utakmica“.

Micić je imao sjajnu prošlu sezonu, a čini se da će ova biti još bolja pošto blista u Evroligi.
„Iskustvo je jako važno. Dok god igraš na visokom nivou, učiš neke stvari i postaješ mirniji u nekim situacijama. Ja sam to osetio na prošlom fajnal-foru jer sam godinu dana ranije igrao na F4 sa Žalgirisom i bio sam jako nervozan. Recimo da nisam odigrao baš najpametnije to polufinale. Ali već sledeće godine sam bio mnogo, mnogo mirniji i imao sam veću samokontrolu. Nažalost, u finalu opet nisam odigrao baš najpametnije. Ali i to je bilo veliko iskustvo i nešto što će mi koristiti u narednom periodu karijere“.  

Mnogi misle da bi sa Efesom mogao da ode i korak dalje nego prošle sezone, a to je titula u Evroligi.
„Ne treba da gledamo previše unapred. Imamo sjajan tim i zadržali smo sve bitne igrače, što je jako važno jer nismo morali opet da provodimo po dva meseca u upoznavanju. Treba samo da idemo utakmicu po utakmicu i imaćemo potencijal da pobedimo svakoga“.

Efes je prošle godine srušio Fenerbahče sa pijadestala najboljeg turskog kluba.
„Kada sam došao u Efes, Fener je bio favorit po imenima na papiru.  Ali kada smo ih na početku sezone pobedili u Superkupu Turske, videli smo da možemo protiv njih. Što je bila dobra podloga za Evroligu. Prošla sezona je za njih  bila veoma teška. Imali su problema sa povređenim igraima, ali su uspeli da budu prvi na kraju ligaškog dela Evrolige. Ipak, bili smo veoma motivisani da ih pobedimo i dobili smo dosta samopouzdanja iz svake pobede nad njima. Igrali smo međusobno prošle sezone čak 14 puta što je zaista nešto neverovatno. I bili smo bolji“.

Micić je potvrdio da je imao ponudu Real Madrida koju je odbio.
„Bila je ponuda Reala i bio sam svestan šta se dešava. Prethodnih godina sam uglavnom imao običaj da potpisujem ugovore sredinom leta, a onda je došla ta situacija da imam ponudu Reala usred sezone. To je bilo nešto novo i nešto što ne volim da radim. Želim mirnoću tokom sezone. Naravno ovo je biznis i stvari sa kojima moraš da se susrećeš. Onda sma shvatio šta imam ovde u Efesu i šta bih imao tamo. Real je najveće ima u evropskoj košarci, ali prema onome što sam prolazio u karijeri, pokazao sam da mi nije najbitnije ono što je ponuđeno na papiru, već kako se osećam. A ovde sam se osećao lepo i srećno i to je bilo više nego dovoljno da ostanem“.

 

Jedan od razlog ostanka je bio i trener Ergin Ataman.
„Dao mi je veliku slobodu u igri. Kada sam potpisao za Efes, ditrektno mi je rekao da ću biti rezerva Buboi i Larkinu. Prihvatio sam to veoma ozbiljno i znao sam da u tom momentu ne mogu bolje od toga. Istovremeno sam znao je tim nov i da ću iskoristiti priliku ako dam sve od sebe. To se zaista desilo, a trener je stao iza mene i pustio me da igram cele sezone. Ja sam se trudio da mu vratim dobrim igrama  i pobedama. Ataman je na kraju bio jedan od razloga zbog kojih sam ostao u Efesu. Posle nekoliko godina u kojima sam menjao klubove skoro svake sezone, konačno sam pronašao tim u kojem više da se dokazujem svaku utakmicu. Pričao sam sa trenerom, on je rekao da bi želeo da me zadrži i na kraju nije bilo razloga da odlazim. Mnogo mi je pomogao na planu samopuzdanja.

Uticaja je imala i politika Efesa da zadrži okosnicu tima.
„Za mene je jedna od najvažnijih stvari što je Brajan Danston ostao u timu. Veoma mi se sviđa, poseban je momak i volim da igram sa njim. Jako je posvećen timu. Takođe, bilo mi je mnogo drago što je Šejn Larkin ostao. Ovakvi potezi pokazuju da klub želi da igračima stvori maksimalne uslove da bi ih zadržao. Većina nas je imala sjajnu prošlu sezonu i bili smo traženi na tržištu. Ali ovde smo dobili sve što smo želeli i zato smo ostali“.

Što ne znači da će srpski plej ostati u Turskoj i sledeće sezone. Odlazak u NBA bi mogao da bude sledeći korak.
„Voleo bih da se to desi. Videćemo... Ove godine ima nekih najava, ali pre kraja sezone ne mogu da kažem ništa više“.  

FOTO: FIBA, Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara