Nikola Jokić protiv Lejkersa (©Reuters)
Nikola Jokić protiv Lejkersa (©Reuters)

Vaterpolo kao razlog Jokićeve dominacije

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.09.20. | 13:26

Ne šalimo se, Njujork tajms zaista tako misli

Najbolji centar lige. Najatletskije lige na svetu. A on baš i nije preveliki atleta. Druge stvari izdižu Nikolu Jokića iznad konkurencije. Pregled terena. Košarkaška inteligencija. Pas nesvojstven visokim igračima. I vaterpolo.

Vaterpolo?!

Izabrane vesti

Da, da. Dobro ste pročitali. Njujork tajms u današnjem izdanju posvećuje veliku pažnju uticaju koji je najtrofejniji srpski sport imao na igru centra Denver Nagetsa. Pa čak i ako on sam – barem koliko znamo, a toliko znamo – baš i nije trenirao vaterpolo aktivno. Ali...

Morao sam da pogledam. Jer bio je tu jedan veliki momak, nije izgledao baš dobro. Ali je bacio taj neverovatan pas preko celog terena i odmah sam pomislio: savršena vaterpolo tehnika“, kaže za Njujork Tajms Kjeran Volohan prisećajući se prve Jokićeve utakmice koju je upamtio.

Znate već svi taj pas. Skok u odbrani, okret i odmah lopta preko celog terena. Amerikanci su ga tada poredili sa kvoterbekovima NFL lige, Volohan, vaterpolo trener na Vagner koledžu, ima drugačije mišljenje.

Vidi se da je gledao vaterpolo. To ti sa sigurnošću kažem“.

I zaista, ima sličnosti. Mada nije baš prva stvar koja prođe kroz glavu. Međutim, Tajms se ozbiljno pozabavio pitanjem: koliko je vaterpolo uticao na Jokićevu igru?

To je sport velikih momaka. Ima dosta fizičkog kontakta, dosta guranja“, primećuje još jednu paralelu Šon Tirni, koji sa 47 godina igra za vaterpolo klub Denver.

Ni izbliza popularan kao Denver Nagetsi. Čiji je najbolji igrač Nikola Jokić. Doveo je Nagetse do finala Zapada, u drugoj utakmici serije sa LA Lejkersima ubacio 30 poena, uz devet asistencija, šest skokova i četiri ukradene. Postigao je i poslednjih 12 poena Nagetsa pre no što je Entoni Dejvis uz zvuk sirene doneo pobedu Lejkersima.

Nesumnjivo najbolji igrač Nagetsa. Potpuno atipičan za američke uslove. Tajms je uveren baš zbog vaterpola. Jer iako ga nije aktivno igrao, jeste Jokić, kao i svi mi, odmore ponekad povredio dobacujući se loptom u vodi. I to Amerikanci vide kao dokaz da je vaterpolo naš nacionalni sport što potvrđuje i Bora Dimitrov, trener vaterpolo tima na koledžu Sent Frensis u Bruklinu mada Tajms “malo“ greši kada kaže da je košarka u Srbiji počela da postaje popularna tek sada kada su u NBA ligi Jokić, Bogdan Bogdanović i Boban Marjanović...

Ali Jokić jeste svestran igrač, pojašnjava Ognjen Stojaković, Denverov direktor za razvoj igrača.

Zapravo je veoma dobar u odbojci. Trebalo bi da ga vidite. Svi sportovi sa loptom, neverovatan je“.

Vaterpolo stručnjaci ipak ne mogu da se otmu utisku da u Jokićevoj igri vidimo mnogo toga što je poteklo iz bazena. Pasovi jednom ruku, ona dodavanja kada samo odbije loptu, a da je i ne uhvati. Lopte uhvaćene jednom rukom u skoku. Pa šutevi jednom ruku. Driblinzi jednom ruku. I možda i najviše od svega: umetnost čuvanja lopte. Lopta visoko iznad i iza glave da protivnik ne može da je uzme. Nekad se njom maše da se protivnik prevari. Ima sličnosti sa vaterpolom. Jer u bazenu samo golman sme da igra sa dve ruke.

Manušer Gafari, osnivač Roki Mauntin vaterolo kluba, za Tajms objašnjava da čak i u nekim ekipnim segmentima košarka i vaterpolo liče. Zonska odbrana recimo. Presing takođe. Kontranapadi takođe, započinje ih centar pasom. Tu je Jokić dragocen. I tu je ogromna razlika između Jokića i ostalih košarkaša. Dok većina njih prvo napravi iskorak nogom suprotnom od ruke koja baca, Jokić je stabilan, a loptu izbacuje – iz kuka.

Grudi uspravne, ruka pozadi. I onda samo – bum! To je apsolutno vaterpolo potez“, kaže Brajan Klark, još jedan veteran Denverovog vaterpolo kluba.

Nervira me kad komentatori kažu: ’Kakav neverovatan bejzbol pas’. To nije bejzbol“.

Bora Dimitrov ne ide toliko daleko, ali kaže da Jokić delom razmišlja na vaterpolo način i time objašnjava njegovu strpljivost u igri, tako karakterističnu za našu omiljenu igru u bazenima. U vaterpolu, gledaš da loptu izbaciš kad su rivalu grudi duboko u vodi...

Izgleda kao da Nikola svaki put kad baci loptu primeti mali korak prednosti koji je njegov saigrač stekao nad čuvarom. I onda izbaci loptu prosto iz džepa.... Kad ga pogledaš, vidiš da igra sasvim drugu igru od bilo kod drugog igrača. Niko nije tako građen. Niko nema te poteze“.

Sasvim jedinstven, zaista. 


tagovi

Denver NagetsNikola Jokić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara