Vontigo Kamings i Demarkus Nelson (© Star sport)
Vontigo Kamings i Demarkus Nelson (© Star sport)

Večiti derbiji se ne zaboravljaju ni deceniju kasnije: Nelson i Kamings pamte najluđe okršaje

Vreme čitanja: 4min | ned. 28.01.24. | 08:39

Nekadašnji plejmejkeri Crvene zvezde i Partizana, Demarkus Nelson i Vontigo Kamings pričali su za Mozzart Sport pred večerašnji okršaj večitih rivala u ABA ligi

Istorija košarkaškog derbija je sve bogatija kako godine prolaze. Moderno doba donosi pregršt mečeva pa je pred nama već četvrti ovosezonski okršaj Partizana i Zvezde, dueli koji uvek mogu da donesu apsolutno sve. Od lude košarke, preko incidenata i tuča. Neko će reći da je to „draž“ derbija koji se ne zaboravlja ni kada igrači napustite klubove, posebno to važi za Amerikance koji su se ređali tokom decenija, neki su ostavljali dublji trag od ostalih, ali koga god da pozovete da komentariše dva večita rivala, prvo što im padne na pamet je baš taj duel koji je više od same utakmice.

Izabrane vesti

Kada dođem kući ne mogu ni da im objasnim kakve su to utakmice, jednostavno moraš da budeš ovde da bi shvatio šta se zapravo dešava na derbijima“, rekao je bio Kevin Panter jednom prilikom.

Zaista jeste tako, pozvali smo Demarkusa Nelsona i Vontiga Kamingsa, dva američka internacionalca koja dobro znaju šta znače večiti derbi i kao iz topa su ispalili.

Pravi rat na terenu, nešto što samo igrač na terenu može da zna kako je. Ali ako ste pravi košarkaš, onda želite da igrate te utakmice, jer se njih i najviše sećate. Evo 15 godina je prošlo otkako sam bio u Srbiji, meni su derbiji i dalje prvo čega se setim kada razmišljam o tom periodu moje karijere“, priča nam Vontigo Kamings.

Amerikanac je kročio na srpske košarkaške terene početkom ovog veka, ali prvo je obukao dres Hemofarma, dok je u Partizan došao 2006. godine i odmah shvatio šta sve donosi meč sa Zvezdom.

Uvek prepričavam jedan detalj gde pokušavam da organizujem napad, a mene u glavu pogađa flaša. To ludilo oko terena je bilo upečatljivo koliko i sami dueli na parketu. Možda sam tada bio zbunjen, ali danas... svakome bih preporučio takvo iskustvo jer posle tih utakmica ne možeš da budeš lošiji igrač, samo bolji“.

Nastavlja sa analizom.

Jednostavno, trener Dule je znao da nam objasni šta znači meč sa Crvenom zvezdom. Tu se išlo preko realnih granica kvaliteta, snage i izdržljivosti. Daješ apsolutni maksimum pa ko pobedi. Ja sam imao sreću pa mogu da kažem da sam imao više pobeda nego poraza protiv Zvezde, ali i oni momci su bili za svako poštovanje. Borili su se do poslednjeg atoma i na tome moram da im skinem kapu“, dodaje Kamings.

Baš kao što je Kamings mogao da se pohvali da je imao dosta pobeda u crno-belom dresu, isto i u drugom taboru može da kaže Demarkus Nelson.

Popularni Admiral je jedan od omiljenih stranaca u istoriji kluba. Došao je na Mali Kalemegdan kada je Zvezda krenula da se bori da skine Partizan sa regionalnog trona, a jedan od najupečatljivijih momenata za Nelsona je bio Kup meč u Kragujevcu.

Više od 10 godina je prošlo od tada, ali scene u dvorani „Jezero“ se ne zaboravljaju.

Utakmica koja je trajala dva dana sa prekidima, to nikada pre toga i posle toga nisam doživeo“, priseća se Demarkus Nelson na početku razgovora za Mozzart Sport.

Kao i većina stranaca koji se posle godinama kasnije prisećaju svojih epizoda u Partizanu ili Crvenoj zvezdi, prvo što se istakne kao meč koji je obeležio taj period karijere je baš večiti derbi - ništa drugačije nije ni sa Nelsonom.

"Mislite da je jednostavno objasniti nekome koji bio na utakmici u Kragujevcu zbog čega smo igrali dva dana. Od tuča, prekida, policije, navijača... Potpuno ludilo koje ne možeš da zaboraviš ni da hoćeš. Drago mi je što smo na kraju pobedili. Bilo smo lepo pripremljeni za taj meč i mislim da smo zasluženo osvojili trofej".

Koliko je bila burna karijera Neslona u Zvezdi pokazuje da je on bio deo još jednog legendarnog derbija. U pitanjuje utakmica finala Superlige koji je okončan sa ukupno sedam igrača na parketu. Čuveni derbi "5na3".

"Ah-ha-ha. Šta tu da kažem? Sećam se da mi opet ništa nije bilo jasno šta se dešava. Ekipa Partizana je napustila parket, onda je odjednom ispraznila i dvorana, pa se Partizan vratio da igra sa tri igrača. Na kraju smo pobedili, ali moram i da pohvalim Partizan koji je imao odlične igrače kao što je bio Bogdanović. To su bile borbe za sva vremena i najdraže pobede u Zvezdi su mi bile baš protiv Partizana. Bila mi je čast što sam bio deo tih mečeva, a Partizanovim igračima čestitam na velikoj borbi i želju", završava Neslon javljanje za naš portal.


tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanABA ligaDemarkus NelsonVontigo Kamings

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara