Viktor Vembanjama (©FIBA Basketball)
Viktor Vembanjama (©FIBA Basketball)

Vembanjamin debi iz snova, Francuska se poigravala sa Litvanijom! Crna Gora sve bliža Svetskom kupu

Vreme čitanja: 3min | pet. 11.11.22. | 20:15

Evropski vicešampion na krilima najvećeg talenta današnjice i plejmejkera Peristerija Silvena Fransiska ostvario ubedljivu pobedu

Litvanija je u novembarski “prozor“ ušla kao lider Grupe K sa pobedom više od Francuske, a posle večeras ne izgleda da je baltička selekcija sposobna da zadrži čelnu poziciju do kraja.

Ne samo da to nije realno, već je Francuska pobedom od 25 razlike u Panevežisu pokazao zašto je daleko ispred konkurenta u ovom trenutku. Trikolori su na froncle razbucali odbranu Litvanije u pobedi rezultatom 90:65 (22:14, 21:19, 27:14, 20:18) i preuzela vodeću poziciju na tabeli.

Izabrane vesti

I ne samo to. Selektor Vensan Kole iskoristio priliku da lansira najvećeg talenta današnjice i verovatno sledećeg prvog pika na NBA draftu – Viktora Vembanjamu! Momak oko koga se digla ogromna prašina zbog vanvremenskog talenta i potencijala koji poseduje demonstrirao je silu i zašto je nesumnjivo najbolji mladi igrač današnjice! Kakav debi za 18-godišnjeg dugajliju. U svom prvom meču za Trikolore umalo je skupio dabl-dabl sa 20 poena (6/13 iz igre) i devet skokova za indeks korisnosti 23 za isto toliko minuta na parketu. Vembanjamini potezi u Litvaniji preplavili su društvene mreže i izazvali ogromnu pažnju ne samo domaće, već evropske i svetske košarkaške javnosti! Logično, jer sada svi žele da vide na delu francusko čudo koje sa loptom može sve, iako je visok 223 centimetara... Već njegov prvi koš postao je predmet divljenja, pošto je odmah stavio na “poster“ dvojicu protivničkih igrača.

Osim Vembanjame, pažnju su svojim izdanjima privukli i još jedan debitant Damijen Inglis, te Silven Fransisko. Prvi je meč završio sa 15 poena, osam skokova i tri asistencije, drugi je bio najefikasniji igrač utakmice sa 21 poenom uz svih pet uspešnih hitaca za tri!

Litvanija je konkurentna bila do poluvremena, iako je najveći deo bila u zaostatku, a onda je pogubila sve konce na otvaranju drugog poluvremena. Francuzi su zaigrali brutalnu košarku i do odlaska na poslednji mali odmor otišli na 23 razlike (70:47). Nekoliko puta su gosti do kraja susreta bili na granici da prednost ode i na preko 30 poena, ali je maksimala ipak bila na 29 (78:49).

U domaćim redovima Marek Blaževič i Ejmantas Bendžijus ubacili su po 14 poena. Francuskoj je za definitivni prolaz na Svetski kup potrebno da dobije Bosnu i Hercegovinu u ponedeljak na svom parketu.

Blizu rezervisanja karte za planetarno takmičenje je i Crna Gora. Igrači Boška Radovića savladali su Češku u gradu Pardubice sa 65:56 (15:15, 18:9, 21:14, 11:18). Pobeda je mogla da bude i ubedljivija, ali su Crnogorci u poslednjoj četvrtini ubacili samo 11 poena, što ih opet nije ugrozilo. Najviše iz razloga što su u drugoj i trećoj deonici protivniku dozvolili ukupno 23 poena, od toga devet u periodu igre pre poluvremena.

Najefikasniji igrač Crne Gore bio je Nemanja Radović sa 15 poena, jedan manje ubacio je Vladimir Mihailović, dok je Dino Radončić imao 11 poena. Sokolovi su već od 4. minuta utakmice morali da igraju bez Kendrika Perija kome su već tada stradala leđa i više se nije vraćao na teren.

Crna Gora bi eventualnim trijumfom nad Litvanijom u ponedeljak na parketu dvorane Morača overila plasman na Mundobasket!

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET - DRUGI KRUG

GRUPA K

Petak:

Češka – Crna Gora 56:65

/Hruban 14 – Radović 15/

Litvanija – Francuska 65:90

/Blaževič 14 – Fransisko 21/

BiH – Mađarska (U TOKU)



tagovi

Viktor Vembanjamakošarkaška reprezentacija Francuskekošarkaška reprezentacija LitvanijeKvalifikacije za Mundobasket 2023Silven Fransisko

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara