Kevin Panter (©Star Sport)
Kevin Panter (©Star Sport)

Virtus se nudio u završnici za infarkt, Partizan nije umeo to da iskoristi

Vreme čitanja: 7min | čet. 28.12.23. | 20:36

Posle Reala i Zadra crno-bele savladao Virtus i to u prepunoj Beogradskoj areni; Kaminski promašio šut za pobedu

Postojali su svi uslovi da Partizan Mozzart Bet prekine seriju poraza i 2023. u Evroligi završi pobedom. Pred sam početak susreta na teren je poletelo nekoliko hiljada plišanih igrača za realizaciju humanitarne akcije, koreografijom su navijači podgrejali atmosferu, ali... Umesto pobede, crno-beli su proživeli crnih osam dana i doživeli treći uzastopni poraz. Posle Reala u Madridu i Zadra u Dvorani Krešimir Ćosić, ekipi Željka Obradovića je meru uzeo i Virtus iz Bolonje - 77:75 (23:18, 18:18, 19:19, 17:20).

U jednoj od napadački najslabijih večeri za šampiona Jadranske lige, najprijatnije iznenađenje dosadašnjeg toka elitnog takmičenja nudilo je pobedu na tacni, ali to Partizan nije umeo da iskoristi...

Izabrane vesti

U završnici za infarkt svašta se dešavalo! Posle dva pogotka Ifea Lundberga sa slobodnih bacanja, Partizan je krenuo na sve ili ništa! Zek Ledej je ubacio dva penala, a promašaj Danijela Heketa kaznio je Džejms Naneli prodorom do koša i na 71 sekund do kraja Virtus je imao samo poen više (73:72). Nudili su se gosti nekoliko puta i pobeda je bila na tacni uprkos svemu, ali crno-beli to nisu iskoristili. Ledej nije pogodio čistu trojku, a onda je Bruno Kaboklo skrivio faul u napadu pošto je laktom udario Toka Šengeliju. Iz toga je, naravno, usledila kazna. Ife Lundberg je u jednoj od najboljih evroligaških partija dosadašnje karijere ubacio jako težak šut i doneo Virtusu vitalnih 75:72 uz 18,9 sekundi na semaforu. Kevin Panter je uspeo da pogodi dva slobodna bacanja uz nešto više od deset sekundi do kraja, ali je onda na crtu stao Marko Belineli. Pogodio je oba puta, ali ni tu nije bio kraj. Ponovo je na crtu stao Panter koji je prvi šut pogodio, drugi namerno promašio i posle gledanja snimka domaćin je dobio napad za pobedu uz 3,5 sekunde za pobedu! Ognjen Jaramaz je proigrao Frenka Kaminskog, ovaj nije uspeo da pogodi šut za pobedu i to je bilo to...


Još jednom se potvrdila teza da Partizan Mozzart Bet ne može da diše bez svojih nosilaca. Kevin Panter je dugo bio u problemu sa realizacijom, ali je na kraju imao 12 poena (4/10 iz igre, 0/4 za tr). Zek Ledej i Pi Džej Doužer imali su samo po pet poena, dok je verovatno najbolju evropsku partiju u crno-belom odigrao Ognjen Jaramaz sa 12 poena, šest skokova i tri asistencije za indeks 20. Po deset poena dali su Frenk Kaminski i Bruno Kaboklo koji su podelili uloge gotovo ravnopravno na dva poluvremena. Najefikasniji je bio Džejms Naneli sa 19 poena (8/15 iz igre, 1/5 za tri). Kod gostiju 16 poena Ifea Lundberga, dva manje imao je Marko Belineli, dok su Toko Šengelija, Danijel Heket i Avudu Abas dopisali po deset poena.

Ponovo je bilo manjkavosti u igri crno-belih od kojih neke iz akutno polako prelaze u hronično stanje. Slabi procenti šuta, ispod 60 odsto za dva (20/34) i jedva 31 odsto za tri (8/26), uz 14 izgubljenih lopti i samo 13 asistencija... Domaćinu nije pomogla ovog puta bolja kontrola skokova, uz čak 13 ofanzivnih skokova...

Poput mečeva sa Realom i Zadrom, krenulo je sa koncentracije, što se brzo oslikalo na igru i rezultat. Sa samo 11 igrača u rotaciji, bez Alena Smailagića, Alekse Avramovića, Uroša Trifunovića i tek pristiglog Džejlina Smita - može da igra tek od meča sa Asvelom u Evroligi, debi se očekuje protiv Mornara - Željko Obradović je u nedostatku opcija izveo petorku koju verovatno u normalnim okolnostima ne bi izveo na parket. Umesto Smailagića od starta je uskočio Vukčević, pored kojeg su bili Doužer, Panter, Ponitka i Kaboklo. Nije Partizanova igra bila nimalo uverljiva, štaviše... Četiri izgubljene lopte za manje od pet minuta, odnosno pet za celu prvu deonicu, dva brza faula kapitena i nemogućnost odbrane da odgovori na napadačke minijature košarkaša Virtusa doveli su Partizan Mozzart Bet u problem i dvocifreni zaostatak u ranoj fazi utakmice. Uz to je i sudijski kriterijum bio čudan, donekle i neuravnotežen što je dodatno stvaralo probleme crno-belima.

Nedugo pošto je Panter skrivio svoj drugi faul usledila je trojka Belinelija koju je Virtus izbunario posle velike borbe u reketu. Taj je hitac pokrenuo lavinu gostiju koji su serijom 7:0 stigli do vođstva od 19:10, na šta je trener Obradović morao da zatraži tajm-aut. Iz istog se izrodilo nešto dobro u napadačkoj igri Partizana, iako je Ife Ludberg sa dva slobodna bacanja odmah posle minuta odmora doneo Virtusu velikih 21:10. Ulazak Džejmsa Nanelija potpuno je promenio energiju celog tima! Iskusni šuter je u završna dva minuta prve četvrtine uradio više nego neki njegovi saigrači na početku. Naneli je poenima sa poludistance pokrenuo tim, posle čega su Doužer i Naneli trojkama ubrizgali veliku dozu samopouzdanja, pa je zaostatak posle deset minuta iznosio samo prihvatljivih pet poena (18:23). Prihvatljivih, jer je Virtus objektivno ostavio bolji utisak.

Džejms Naneli i Avudu Abas (©Star Sport)Džejms Naneli i Avudu Abas (©Star Sport)

Nanelijeva rešenja bila su jedini putokaz crno-belima i koliko god da je on bio raspoložen, to ujedno nije bila dobra stvar jer drugih rešenja gotovo da nije bilo. Kaboklo je u skraćenoj rotaciji centara – Kaminski i Koprivica nisu ulazili u prvom poluvremenu – morao da nosi veći teret i nije mu to smetalo, Jaramaz je povremeno donosio neke bitne stvari u kreaciji i prodoru, ali to je bilo sve. Čak i kada je Partizan Mozzart Bet stigao do brzog izjednačenja zakucavanjem Kabokla na asistenciju Nanelija, nije delovalo da je ekipa spremna da drži isti ritam u dužem vremenskom intervalu. To se u narednim minutima pokazalo na delu.

Problemi su se ređali i u drugoj četvrtini... Posle dva faula Pantera jedan više je “zaradio“ Doužer, što je stavilo dodatni pritisak na bekovsku liniju, u kojoj ni sekund tokom prvog dela nije dobio Anđušić... Kada ga je šut potpuno izdao, Partizan je potpuno ušao u kontraritam što je maksimalno odgovaralo igračima Virtusa. Dok je Luka Banki energično skakao i trčao kraj aut linije, njegovi izabranici su za samo tri minuta zatrpali koš protivnika i serijom 11:2 otišao na 34:25. Sve konce u napadu gostiju vukli su Abas koji je sa dve trojke iz ugla razbio defanzivnu koncepciju Partizana, dok je još jednu uz ukupno sedam poena za četvrtinu dodao razigrani Lundberg.

Uprkos svemu, pre svega tome što su gosti ubacili četiri trojke za četvrtinu, minus od pet poena na poluvremenu nije delovao tako strašno (36:41), pogotovo ako se uzme da Ledej nije ubacio ni poen, da je Panter imao tri, a Doužer pet poena. Naneli i Kaboklo su nosili ekipu sa 12, odnosno 10 poena, dok je Virtusova lista strelaca bila znatno bolje raspoređena – Lundberg je imao devet, Heket, Šengelija i Abas po šest poena.

Ognjen Jaramaz (©Star Sport)Ognjen Jaramaz (©Star Sport)

Ulaz u treću četvrtinu bio je gotovo košmaran... Za samo dva i po minuta Virtus je posle realizacije Šengelije, odnosno trojki Belinelija i Kordinijea stigao do tada maksimalnih +13 (49:36), ali to nije podstaklo Željka Obradovića da "preseče" nalet rivala već je nastavio da veruje u svoje igrače i to se delimično isplatilo. Panter i Ledej su uspeli da probiju led i konačno daju određeni učinak u napadu, ali su gosti imali Belinelija i Šengeliju da drže balans. Zato su naredni minuti uglavno protekli u igri na mahove i tako sve do možda i prelomnog trenutka na minut i po do poslednje male pauze. Doužer je skrivio faul na Kekoku, a onda zbog fizičkog kontakta sa sudijom dobio i tehničku koja ga je trajno udaljila sa parketa kada je u pitanju ovaj meč... Belineli je ubacio jedno, pa Abas još dva pošto je zamenio povređenog Kekoka. I odjednom se minus od četiri pretvorio u zaostatak od sedam poena (52:59).

Izlazak Doužera otvorio je više prostora za Jaramaza. Njegovi verovatno najbolji minuti u sezoni doneli su iskru nade za Partizan Mozzart Bet. Ne samo da je istopio zaostatak od 13 poena, Partizan je na pogon Jaramaza i Kaminskog koji je odigrao veći deo drugog poluvremena skroz živnuo i dugo se držao na jedan ili dva poseda zaostatka...

Na tri i po minuta do kraja Partizan je propustio veliku šansu za preokret. Jaramaz je posle izuzetne odbrane podelio dodavanje na drugom kraju parketa za Ledeja koji ga nije ispoštovao trojkom, iako je bio sam u dvorani... Umesto rezultatskog zaokreta, Heket je sa penala podigao vođstvo i to je najavilo dramatičnu završnicu utakmice. Pobeda je domaćinu izmakla za dlaku.

PARTIZAN MOZZART BET – VIRTUS BOLONJA 75:77

/18:23, 18:18, 19:19, 20:17/

Dvorana: Štark arena.

Sudije: Emin Mogulkodž, Arturas Sukis, Eduard Udjanski.

PARTIZAN MOZZART BET: Vukčević, Ledej 5, Koprivica, Panter 12, Jaramaz 12, Naneli 19, Anđušić, Doužer 5, Ponitka 2, Kaminski 10, Kaboklo 10.

VIRTUS BOLONJA: Kordinije 9, Lundberg 16, Belineli 14, Pajola 1, Dobrić, Maskolo, Kekok 4, Šengelija 10, Heket 10, Polonara, Danston 3, Abas 10. 


EVROLIGA - 17. kolo

Četvrtak:

Anadolu Efes - Fenerbahče 84:89

/Larkin 28 - Hejs Dejvis 24/

Partizan Mozzart Bet - Virtus Bolonja 75:77

/Naneli 19 - Lundberg 16/

Žalgiris - Makabi 70:78

/Evans 18 - Nibo 22/

Asvel - Real Madrid 76:77

/Luvavu-Kabaro 20 - Porije 17/

Panatinaikos - Crvena zvezda 82:65

/Mitoglu 15 - Bolomboj 15/

Bajern - Valensija 85:84

/Buker 13 - Dejvis 21/

Olimpija Milano - Baskonija 76:67

/Meli 21 - Moneke 12/

Petak:

20.00: (4,10) Alba Berlin (17,0) Olimpijakos (1,30)

21.00: (1,70) Monako (15,0) Barselona (2,40)

*** Kvote su podložne promenama




tagovi

EvroligaVirtus BolonjaPartizan Mozzart BetKK PartizanDžejms NaneliBruno KabokloTornike ŠengelijaDanijel HeketIfe LundbergOgnjen Jaramaz

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara