Drejmond Grin (AFP)
Drejmond Grin (AFP)

Vratio se Golden Stejt! Dončić stao, Klej rešetao za šesto finale od 2015. (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 27.05.22. | 05:45

Posle dve godine pauze, Voriorsi će vojevati finalnu bitku za četvrti prsten u poslednjih osam godina

Posle dve godine pauze tokom kojih su mu mnogi vraćali dugove, Golden Stejt nastavlja dominaciju započetu 2015. Voriorsi su večeras završili posao protiv Dalasa i rezultatom 4:1 u seriji došli do šestog NBA finala u poslednjih osam godina! Neverovatno kakav posao sa timom iz Ouklenda u poslednjoj deceniji radi Stiv Ker koji je jutros odneo 21. pobedu u 23. plej-of seriji u trenerskoj karijeri. Dalas je imao želju da produži seriju bar na još jednu utakmicu, ali protiv osmorice zapaženih Golden Stejtovih protagonista se nije moglo - 120:110... Ne kada vam Luka Dončić (28 poena, šest skokova, devet asistencija) iz igre šutra 10/28, a trojke 3/13.

Strašan posao su napravili svi igrači Voriorsa koji su na terenu proveli bar deset minuta. Klej Tompson je bio nezaustavljiv sa osam pogođenih trojki i 32 poena bez da je ijednom stao na liniju penala. Drejmond Grin i Džordan Pul su bili sveprisutni, Stef Kari sjajno razigravao saigrače, Kevon Luni kontrolisao skok i sa sedam ofanzivnih i 11 defanzivnih bio je prava noćna mora za Meverikse, a Nemanja Bjelica dvadesetak minuta na terenu blistao u odbrani i u nekoliko navrata dovodio Dončića do ludila.

Izabrane vesti

Jednostavno, Dalas u ovom trenutku nema dubinu i svestranost koja krasi Voriorse. Dok se u redovima Mevsa zavisilo od onoga što u napadu urade Dončić ili Spenser Dinvidi, napadi domaćina koji je vezao i devetu pobedu na svom terenu, tekli su kao boza - jasno se to vidi iz 36 timskih asistencija na 45 koševa iz igre. Pritom, puleni Stiva Kera su najčešće udvajali Dončića koji je za čitavo prvo poluvreme ubacio samo šest poena, nijedan u drugoj deonici.

Dovoljno je istaći da Dalas nije imao nijedno vođstvo na utakmici i da je u kakavom-takvom egalu bio samo u prvoj četvrtini. Već tada su se videli obrisi šuterski vrlo smušene partije Dončića koji je pogodio samo dva šuta iz deset pokušaja. Za to vreme, Klej Tompson se polako budio, iako je promašio prvih par pokušaja za tri poena. U drugoj deonici odbrana Mevsa kao da nije postojala i dozvolila je rivalu 41 poen i bekstvo na tada maksimalnih plus 20, odnosno odlazak na veliki odmor sa 17 poena prednosti.


Išla je prednost Voriorsa sredinom trećeg kvartala i do plus 25 (87:62), da bi u njegovim završnim minutima slovenački reprezentativac konačno bljesnuo, u svom stilu počeo da pogađa nestvarne šuteve, a Dalas napravio seriju 21:5 i u jednom momentu prišao i na minus osam. Sa deficitom od deset poena gosti su ušli u odlučujuću deonicu, ali ju je znatno bolje otvorio Golden Stejt. Dončić je ponovo ušao u kontra ritam, ekipu koliko-toliko u životu držao Dinvidi, ali je mašina Klej bila tu da mekom rukom zapečati sudbinu Dalasa.

Sredinom četvrte četvrtine, nekoliko vrlo bitnih ofanzivnih skokova za svoj tim pokupio je Luni, a Nemanja Bjelica pogodio dalekometnu trojku za vođstvo 106:89. Srpski košarkaš je meč završio sa pet poena šest skokova i tri asistencije. Vratio je Stiv Ker u tim trenucima i Stefa Karija na parket, a kada je on udario blokadu Finiju-Smitu pri šutu za tri poena, to je nekako i simbolično bio kraj za Dalas.

Upravo je Kari (15 poena, tri skoka, devet asistencija) imenovan za MVP-a konferencijskog finala. Pritom je kao čovek koji ima više od jednog MVP priznanja, a plasmanom u šesto finale u karijeri ušao u elitno društvo u kojem se nalaze Bil Rasel, Vilt Čemberlejn, Karim Abdul Džabar, Medžik Džonson, Tim Dankan i Lebron Džejms.

Ne smemo zaboraviti sjajnu partiju Drejmonda Grina koji je osim standardnog doprinosa u odbrani ubacio 17 poena, uhvatio šest lopti i podelio čak devet asistencija. Zanimljivo, ove sezone, kada bi Grin ubacio bar jednu trojku za Voriorse, ekipa ima skor 19:1.

Sjajna stvar za Karija i drugove je činjenica da do početka finalne serije imaju sedam dana odmora dok čekaju da saznaju da li će im protivnik biti Boston ili Majami koji gubi 3:2 u seriji.


tagovi

Golden Stejt VoriorsDalasDalas MaveriksLuka DončićKlej TompsonStef KariDrejmond GrinSpenser DinvidiNemanja Bjelica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara