Entoni Edvards (©AFP)
Entoni Edvards (©AFP)

Vreme je da Entoni pokaže može li da bude superheroj ili je prerano za to

Vreme čitanja: 4min | ned. 26.05.24. | 16:31

A Dalas, samo da nastavi ono što je dosad radio i biće u finalu

Malo ko se nadao da će nakon dve utakmice odigrane u Minesoti Dalas imati 2-0 i priliku da večeras praktično završi seriju, odnosno dođe nadomak plasmana u veliko finale i rezerviše sebi ulaznicu za seriju protiv, kako stvari stoje, Bostona. No, dogodilo se nešto pomalo neočekivano, Luka Dončić i ekipa su dva puta slavili u gostima i sada na svojem parketu imaju priliku razveseliti svoje navijače.

Da će biti lako, neće. Iako je Minesota izgubila oba meča, ukupna koš-razlika je trenutno samo +4 za Dalas. Vukovi su bili blizu iako su u prvoj utakmici i Dončić i Kajri Irving bili odlični, iako je u drugoj slovenački košarkaš dominirao, ali i ono najvažnije - iako je Entoni Edvards odigrao dve loše utakmice.

Izabrane vesti

Kada se pogleda statistika, tih 20 poena uz osam skokova i 7,5 asistencija po meču i nije tako loše, ali treba videti i ono važnije - samo 33,3% šut iz igre i 36,8% za tri. Upravo ga je taj šut donekle spasavao u prvom meču (5/12), ali je bio kriminalan u drugom (2/7). Još lošiji je utisak o njegovoj igri jer Edvards nije pokazao mnogo od onoga što smo gledali u serijama protiv Finiksa i Denvera. U prvom meču se susreo s taktikom koju je pred njega postavio Denver, a to je da su ga iz Dalasa udvajali i terali van reketa. On se zadovoljavao šutevima za tri koji, kako smo napisali, nisu bili toliko loši, ali s kojim su u redovima Maveriksa očigledno bili zadovoljni. Na početku drugog meča je krenuo s agresivnim ulazima pod koš šta i nije izgledalo toliko loše, ali je sve brzo ipak nestalo. Izgledalo je kao da se Edvards umorio. Malo manje nego što je delovao u prvom meču kada je u nekim trenucima bio baš iscrpljen, ali svejedno nismo videli energiju kakvu smo od njega očekivali.

I tu sada stoji glavno pitanje za treći meč koji Minesota ne sme da izgubi ako želi do velikog finala. Znamo svi da niko nikada nije okrenuo seriju u kojoj je izgubio prve tri utakmice, a bez obzira što će neko nekada sigurno skinuti i to prokletstvo, uvereni smo da bi Vukovi želeli da izbegnu taj pokušaj ulaska u istoriju. Za to će im biti potreban pravi Edvards, a nekoliko je stvari koje mogu da promene on i ceo tim da bi večeras došli do pobede.

Pre svega bi Minesota trebalo na početku utakmice da izvrši pritisak na odbranu Dalasa na drugim pozicijama. Razigravanje Karla Entonija Taunsa čini se kao najbolja ideja jer Tauns ima prednost u visini nad svojim čuvarima. To do sada protiv Dalasa nije iskoristio jer ima samo 15,5 poena po meču uz 27,8% šuta i 21,4% za tri. Zapravo, kada dodate njegove brojke onima koje je ostvario Edvards pravo je čudo što je Minesota bila blizu u ove dve utakmice. Tauns bi morao da agresivnije ulazi pod koš pa čak i po cenu toga da dobije poneku rampu na početku meča. Možda i najbolje što mogu da urade na početku trećeg meča je da što pre počnu da igraju pik'n'rol akcije između Taunsa i Rudija Gobera. One su davale dosta rezultata na početku ove serije pa bi Kris Finč mogao početi malo više da insistira na njima.

Edvardsu pomoć treba da dođe i od ostalih saigrača - Džejden Mekdenijels se priključio lošem meču dva najvažnija igrača Minesote pa je nestao njegov šuterski baraž koji je pomogao Vukovima protiv Denvera i u prvom meču protiv Dalasa. Šut dođe ili ne dođe, ne može na njega da se utiče, ali Mekdenijels bi takođe trebalo da više napada obruč.

No, možda je najvažnija uloga ona koju bi trebalo da preuzme Majk Konli. Veteran nije toliko važan kao šuter, ali jeste kao kreator napada. Njegov pik'n'rol s visokim igračima dosta dobro funkcioniše, ali najvažnija stvar koju bi Minesota trebalo da uradi je da Konli ima više loptu u rukama i tako rastereti Edvardsa tog dela posla. Nisu Vukovi puno uvežbavali akcije u kojima mlada zvezda Minosote prolazi kroz blokove, ali možda bi mogli da probaju i tako da nateraju odbranu Dalasa da oslabi pritisak na čoveka bez kojeg nikako ne mogu da naprave neki preokret u ovoj seriji.

Minesota ima mnogo toga da pokaže, dužan je Tauns, ali je pre svega dužan Edvards koji može da računa da bi mogao da bude MVP u budućnosti, ali sada je naišao na veliki zid koji Mrav (Ent) ne može da preskoči. Hoće li on nekako da uspe da postane superheroj, da ogrne plašt SuperEnta ostaje da vidimo.

Dalas? Kada pobediš dva meča u gostima nemaš potrebe da menjaš bilo šta. Dončić samo treba da nastavi da 'secira' odbranu Minesote, da traži najbolje pozicije za sebe i da nastavi s nemilosrdnom ekgekucijom. Očekuje se da Irving nastavi da vrši pritisak na Edvardsu, a Derik Lajvli i Denijel Gaford su pokazali da znaju da iskoriste sve što im ova dva genijalca pripreme.

NBA LIGA - FINALE ZAPADA

Ponedeljak:

02.00: (1,75) Dalas (12,5) Minesota (2,30)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

NBA ligaDalas MaveriksLuka DončićKajri IrvingMinesota TimbervulvsEntoni EdvardsKarl Entoni TaunsNBA plej-of

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara