Vreme je da se i visoki probude

Vreme čitanja: 5min | sre. 05.02.20. | 12:50

Partizanu je večeras potrebna ispomoć visokih igrača kako bi se pojurio trijumf vredan prvog mesta pred četvrtfinale

Velika istorija, veliki ulog, velika šansa. Tako je, u najkraćim crtama, objašnjena pozicija u kojoj se Partizan nalazi pred gostovanje u kultnoj dvorani Paladoca, gde će se Parni valjak naći u epicentru košarkaškog ludila čiji je ulog zaista ozbiljan - prvo mesto na tabeli uoči četvrtfinala Evrokupa

Crno-beli se nalaze u ritmu koji nikome ne bi prijao. Posle teškog večitog derbija sa Crvenom zvezdom gde se gotovo svih 40 minuta igralo na jedan posed, Partizan se samo nekoliko sati kasnije našao u avionu za Bolonju, a kako je trener Andrea Trinkijeri kasnije objasnio - ekipa praktično nije imala vremena da na terenu pripremi najvažniju utakmicu TOP 16 faze, već je jedini trening u srcu pokrajine Ređo Emilija najviše poslužio za oporavak tela i uma, mada se veliki prostor dao i video analizi najsitnijih detalja koji bi mogli da odluče večerašnji meč. 

Izabrane vesti

Ognjen Jaramaz je obećao da će pokušati da “ponovi odbranu na Milošu Teodosiću“, kojom je imao izuzetan uticaj na to da učinak kapitena Srbije u prvom susretu bude sveden na pristojnih 14 poena i tek 4/11 iz igre, odnosno samo tri podeljene asistencije. Dok se među navijačima verovatno provlači misao kako bi bilo dobro da identične role ponove Kori Volden, Nemanja Gordić i Markus Pejdž, već neko vreme nazire se jasna tendencija da spoljna linija nosi gotovo svaku utakmicu na svojim leđima što, generalno, nije problem samo po sebi. Ali... Partizanu bi večeras, možda više nego ikada ranije u dosadašnjoj sezoni, večeras dobro došla istaknuta partija nekog iz unutrašnje linije. Pre svih nekoga iz kvarteta Tomas - Mekadu - Janković - Birčević.

Situacija je takva da, primera radi, Novica Veličković daje veliki doprinos Partizanovoj igri u uvodnoj fazi utakmice. Kada svojom energijom i iskustvom “našteluje“ ritam s nekoliko, često i vezanih pogodaka sa distance ili iz neposredne blizine koša, ili rešenjima kojim protivniku nametne obavezu da što pre odgovori. Njegov značaj u svlačionici i na parketu nije potrebno dodatno objašnjavati - kao najiskusniji košarkaš u timu i neko kome Partizan teče kroz vene, daje primer ostalima kako treba da se ophode prema crno-beloj opremi i često ga možete videti kako saigračima deli možda i ključne savete na samom parketu ili sa klupe za rezerve. Takođe, Vil Mozli je neko bez koga više ne može da se zamisli igra Partizana, pogotovo u Trinkijerijevom sistemu. Iako je njegova statistika 

U TOP 16 fazi napadački prilično skromna sa svega 3,3 poena i najviše četiri poena, koliko je ubacio u oba meča protiv Darušafake, Mozli je neko ko izostanak poena redovno nadoknadi stvarima koje se ne vide golim oko, iliti kroz statistiku. Njegova posvećenost svakoj odbrani, a pogotovo šefovanju u oba reketa gde obično pokupi sve ničije lopte ili “sačeka“ protivnika na atraktivnu blokadu, donosi Partizanu sigurnost koja se kasnije preslikava kroz prizmu jedne od najkvalitetnijih odbrana u Evrokupu. Veličkovićevo iskustvo i Mozlijeva posvećenost nešto je što će takođe biti na ceni večeras u Paladoci, ali sada je možda i ključno da se još neko od visokih “probudi“ i pruži nešto što će navijači pamtiti.

Pre svega se misli na Rašona Tomasa. Osvajač Fibinog Kupa Evrope još nije uspeo da pronađe svoju formu iz prve faze sezone, kada je bio među nosiocima sa prosekom od 13 poena (59,6% za dva i 35,7% za tri) i bezmalo šest skokova. U onim mečevima protiv Limoža u Francuskoj, te Lokomotive i Ritasa u Beogradu njegove role bile su među najistaknutijim. Dosad je u TOP 16 fazi na četiri poena u proseku i, što je možda ključno, tek 15 upućenih šuteva iz igre, odnosno samo devet za dva poena i 33,3 odsto (3/9). Bljesnuo je na gostovanju u Trentu, ubacio devet poena i podelio tri asistencije, uhvatio dve lopte i jednu ukrao, ali izvan toga nije imao zapaženih rola u napadu, iako je na početku sezone to izgledalo drugačije. Pokušava i on taj disbalans da niveliše s nekim jačim defanzivnim izdanjima, ali jasno je da se od njega ipak očekuje malo više poena, što je u situaciji kada je Redži Reding povređen, na duže staze, preko potrebno.

Džejms Mekadu je nepunih mesec dana u klubu i evidentno je da se još uklapa u novi sistem, taktiku i saigrače. Na momente deluje zbunjeno na parketu, što se možda najbolje videlo protiv Darušafake u Beogradu kada se nije upisao u listu strelaca i u devet minuta na parketu znao da dozvoli rivalu da mu pobegne, te večitom derbiju. Mada je znao da nekim svojim potezima digne radnu temperaturu ekipe i pokrene je kada bi sve stalo. Za njega je možda najbitnije da iskopira recept utakmice iz Istanbula, kada je protiv Darušafake konstantno dolivao gorivo u Partizanov rezervoar i, ma koliko čudno zvučalo, bio svojevrsni X-faktor u Istanbulu. Da nije bilo njega, verovatno bi Darušafaka odnela ubedljiviju pobedu tada, što bi od crno-belih kasnije zahtevalo veću potrošnju u Beogradu...

Kada se uprava Partizana odlučila da Stefana Birčevića vrati u Humsku, ideja jeste bila da širi protivničke odbrane i bude pretnja i sa distance, ali... Srpski reprezentativac se možda i suviše oslanja na šut za tri poena gde nije bio naročito precizan u TOP 16 fazi (3/13 – 23,1%) i osim toga nije ekipi “ponudio“ nijedan šut unutar polukruga u istoj fazi evropske sezone. Ima dovoljno iskustva da napravi nešto više i konkretnije, pogotovo što je Partizanu tako nešto sada neophodno.

Od Nikole Jankovića se pre svega čekaju ofanzivni skokovi kojima je često znao da pleni. Protiv Trenta ih je imao čak pet, protiv Darušafake u Istanbulu četiri, što je za ekipu znalo da bude jako korisno zbog više sekundarnih napada. U Trentu su mu nedostajali po poen i skok za dabl-dabl, ali pre i posle toga ostajao je na samo dva poena po utakmici. Daleko je Janković od one MVP forme iz vremena kada je branio boje ljubljanske Olimpije, ali bi mu jedan takav bljesak večeras, ili kao iz mečeva s Lokomotivom i Limožom, kada je direktno u ofanzivnom delu donosio više. Tačnije 10 i 14 poena, uz po pet skokova...

Partizan ima veliku priliku da sebi trasira put za samu završnicu Evrokupa, što kasnije potencijalno može da donese čak i prolaz u finale, kartu za Evroligu i borbu za pehar. Ali, sve je to jako daleko iz ove perspektive. Sada je najvažniji Virtus.

EVROKUP TOP 16 – 5. KOLO

Grupa E

Utorak
Trento - Darušafaka 75:95
/Blekman 22 - Lemb 14/

Sreda
20.00: (1,35) Virtus Bolonja (16,0) Partizan (3,50)

Grupa F

Sreda
18.30: (1,45) Promiteas (15,0) Breša (3,05)
20.15: (1,45) Venecija (15,0) Oldenburg (3,05)

Grupa G

Sreda
17.30: (1,35) Uniks (16,0) Ritas (3,50)
18.00: (2,30) Galatasaraj (14,5) Monako (1,70)

Grupa H

Utorak
Andora - Huventud 90:89 
/Todorović 15 - Prepelić 22/

Sreda
20.45: (1,35) Unikaha (16,0) Tofaš (3,50)

Foto: Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara