Vreme za Panterov debi i da Zvezda povuče logičan potez

Vreme čitanja: 6min | čet. 02.01.20. | 10:01

Utakmica važna za crveno-bele iz više razloga

Drugi dan januara 2020. godine za Crvenu zvezdu znači okretanje lista i novi početak gde se traži pobeda za dodatno podizanje samopouzdanja na putu definitivnog uzdizanja forme. Crveno-beli meč protiv Bajerna (TV Sportklub, 19.00) dočekuju sa tri uzastopna trijumfa u džepu, ali i posle mučnih nekoliko dana isprepletanih neizvesnošću oko toga da li će se stručni štab i igrači pojaviti u podgoričkoj Morači na derbi susretu 13. kola Jadranske lige protiv Budućnosti, ili ne. Klupska uprava odlučila je da ne izađe na megdan Plavima i tako sebi verovatno pripisala - čeka se zvanična odluka Disciplinskog sudije - poraz službenim rezultatom (0:20), verovatno i gubitak bod(ov)a.

Na verovatno pretposlednjem okupljanju uoči meča s Bajernom - Zvezda sada ima i šuterske treninge na dan utakmice - Dragan Šakota je jasno želeo da izbegne svaku priču oko toga kakvu bi kaznu crveno-beli mogli da dobiju i fokusirao se isključivo na megdan s nemačkim šampionom.
“Umesto putovanja (u Podgoricu) odradili smo trening ovde, pokušavali smo da najmanje mislimo o tome i o posledicama. To su neke odluke koje prevazilaze naše kompetencije, idemo dalje, treniramo i spremamo se za sledeću utakmicu. To su naša razmišljanja“, rekao je Šakota i nastavio:
“Svi bismo voleli kada bi nam se dalo više dana da se oporavimo i bolje uigramo. Imamo tri nova igrača u procesu uigravanja, a to je nemoguće raditi samo kroz utakmice. Ekipa koja stalno igra ulazi u jedan određeni ritam i mislim da smo u poslednje vreme bili u sasvim solidnom ritmu“.

Izabrane vesti

Zvezdi će meč sa Bajernom biti nova prilika za pobedu u situaciji kada je izraziti favorit pred svojom publikom. Narod bi rekao “Treća - sreća“, pošto dva prethodna meča protiv Asvela i Baskonije nisu prošla u znaku Zvezdine pobede, već mučenja završenog brejkovima gostiju - prvim u Evroligi tada... Bajern jeste dobio Albu kao gost nedavno, ali još nije nadigrao rivala izvan granica svoje zemlje... Upitan da li prethodna iskustva pozivaju na oprez, Šakota je podsetio da ove sezone u elitnom takmičenju logike - nema.
“Kad bi mi ulazili u logiku otišli bi daleko. Skoro svaka ekipa je spremna da pobedi drugi tim. Mislim da treba gledati trenutnu formu protivnika, analizirati kako treba. To je neki primer kako se treba spremati“.

Iskusni stručnjak najavio je debitantski nastup Kevina Pantera, iako svestan da njegov novi bek nije u takmičarskom ritmu pošto ga je izgubio još u vreme dok je branio boje Olimpijakosa. Ako pitate trenutno najboljeg igrača Zvezde Lorenza Brauna za mišljenje o pojačanjima, Kevinu Panteru, Marku Jagodić Kuridži i Vladimiru Štimcu, reći će vam samo najlepše reči...
“Sjajni su. Osećam kao da su nam baš oni bili potrebni, uklopili su se dobro. Bez ikakvih problema sa bilo kim, kao da su ovde sve vreme. Kevin Panter je ultimativni skorer i jako je dobro što je ovde. Visoki igrači su odmah pokazali koliko su dobri. Odlični su za tim i uzbuđen sam zbog onoga što će doneti ekipi“, poručio je Braun

Posle tri uzastopne pobede, odnosno recki protiv Olimpijakosa, Primorske i Zenita, utakmica s Bajernom odlična je pozivnica za navijače da se vrate na tribine Štark Arene, pošto su u onim serijama poraza i loše forme mahom izgubili interesovanje. Razlog više da tribine najveće dvorane na Balkanu budu makar bolje popunjene jeste povratak klupske legende - Dejana Radonjića

Ime i prezime crnogorskog stručnjaka ostalo je zapisano zlatnim slovima u Zvezdinim istorijskim knjigama pošto je klubu podario najbolje godine u trećem milenijumu sa po tri šampionske titule u Jadranskoj ligi i srpskom prvenstvu, odnosno još tri Kupa Radivoja Koraća za nešto više od četiri godine na radnom zadatku. Dejan Radonjić je trener s najviše pobeda u istoriji Crvene zvezde (239), a Zvezdu je na evropskoj sceni vodio do polufinala Evrokupa i četvrtfinala Evrolige, ali i skalpova gotovo svih evropskih velikana. 
“Poslednji put vodio sam meč protiv Zvezde pre sedam godina, ali posle toga sam postao njen trener, tako da to nije za komparaciju. Naravno da je emotivna situacija, ali trebalo bi imati koncentraciju za 40 minuta utakmice, da odigramo najbolje što možemo. Teško je pričati danas o tome, pričaćemo posle utakmice. Reći ću samo da je to specifična situacija“, poručio je Radonjić.

Prema najavama iz Nemačke, utakmicu sa Zvezdom mogao bi da propusti ponajbolji igrač Bajerna Danilo Bartel zbog povrede leđa koju je doživeo protiv Bamberga i njegovo učešće je pod znakom pitanja.

Igra će se svakako maksimalno fokusirati na kvintet Vladimir Lučić - Maodo Lo - Greg Monro, Pol Cipzer - Peteri Koponen, uz pomoć bivšeg plejmejkera Crvene zvezde Demarkusa Nelsona. Bivši kapiten Partizana dobio je apsolutnu slobodu u igri i najbolji je strelac Bajerna sa 11,9 poena u proseku, ali i drugi najprecizniji trojkaš sa 44,1 odsto uspešnosti (15/34). Lučić je i drugi skakač ekipe sa 4,3 uhvaćene lopte po utakmici i ispred njega je samo Monro sa gotovo dva skoka više u proseku. Njegova energija i defanzivno zalaganje odlično se uklapaju u Radonjićevu viziju igre u tranziciji koja polazi iz granitne odbrane, mada Bajern ove sezone zaista ne beleži dobre rezultate na gostovanjima i već su pretrpljena četiri debakla - od Valensije, Efesa, Baskonije i Makabija.

Bivši NBA centar odličnose uklopio u Bajern i trenutno je na 11,6 poena uz 49 odsto pogodaka za dva poena. Prilično je snažan i okretan, preiskusan igrač sa preko 630 utakmica u NBA ligi i biće pravi izazov za Zvezdine centre, ma ko bude zadužen za njega. Pogotovo jer su Kuzmić i Gist u padu forme, dok se Štimac još traži, a Odžo uzima sve manju porciju minuta. Solidan je i defanzivac, pa beleži 1,4 ukradenih lopti i gotovo jednu blokadu po meču. Njegova zamena biće još jedno lice poznato zvezdaškoj javnosti - Matijas Lesor. Bivši centar Zvezde se posle epizode u Unikahi preselio u Minhen gde se još razvija, ali nema neku ozbiljniju minutažu i tu je da samo popuni prostor kada Monro nije na terenu, zato ima 4,3 poena i 2,3 skoka po utakmici.

Maodo Lo u poslednje dve utakmice nije ličio na igrača koji je samo nekoliko sedmica ranije Olimpijakosu 19 poena u onoj sjajnoj roli za brejk u Pireju. Protiv boljih odbrana je bio ispod dvocifrenog učinka, dok je u mečevima sa Zenitom i Albom umeo da se izdigne. Ne i da zadrži dobru formu. Iako je drugi najbolji trojkaš Bajerna sa odličnih 45,9 odsto (34/74), njegova trenutna šuterska forma često zavisi od toga kako započne meč i ako veže nekoliko promašaja zna da uđe u ozbiljan problem i kasnije bude samo štetan za ekipu. Ipak, glavni je organizator igre i od njega najviše zavisi kako će izgledati Bajern.

Pol Cipzer je nekim rolama iz drugog plana znao da donese energetsku injekciju timu. Pamti se još ona njegova rola protiv Panatinaikosa sa 23 poena, pa i Barseloni je ubacio 19 poena pre dve sedmice i trenutno je jedan od najstabilnijih igrača u timu. Peteri Koponen odiše iskustvom i tu je da pametnim izborom šuta za tri poena „bocka“ protivnika. Najstabilniji je dalekometni šuter Bajerna sa 48 odsto (24/50), mada mu je procenat pogodaka unutar polukruga razočaravajuće loše i na samo 35,5 odsto (11/31). Nihad Đedović i Demarkus Nelson su tu da drže ritam i postignu neke poene u momentima kada druge ne ide, ali nisu toliko opasni van linije 6,75 metara, već svoja rešenja traže s poludistance ili iz prodora. Ako Bartel bude igrao Bajern dobija mogućnost da dodatno širi protivničke odbrane i stvori dodatnu opasnost po Zvezdu.

Crvena zvezda ovu priliku ne sme da propusti. Ako su Asvel i Baskonija dolazili u nepovoljno vreme, za Bajernov tajming to nikako ne bi smelo da se kaže. Zato su crveno-beli favoriti i to treba da dokažu na parketu...

EVROLIGA - 17. kolo

Četvrtak
19.00: (1,55) Crvena zvezda (14,5) Bajern (2,70)
19.00: (1,90) Žalgiris (13,5) Makabi (2,05)
20.00: (1,80) Olimpijakos (14,5) Fenerbahče (2,15)
21.00: (3,90) Baskonija (16,0) Barselona (1,30)

Petak
18.00: (1,30) CSKA (16,0) Panatinaikos (3,90)
18.30: (1,30) Efes (16,0) Himki (3,90)
20.45: (3,05) Asvel (15,0) Real Madrid (1,45)
20.45: (1,20) Armani (19,0) Zenit (5,00)
21.00: (1,35) Valensija (16,0) Alba (3,50)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Star Sport, Facebook/fcbbasketball


 

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara