Navijači Letonije u Džakarti (© FIBA)
Navijači Letonije u Džakarti (© FIBA)

Za Letonce 10.000 kilometara nije bilo ništa - ispisali su istoriju sa Italijanom koji ih ne poznaje

Vreme čitanja: 3min | ned. 27.08.23. | 22:52

Letonci su za sada najprijatnije iznenađenje Mundobasketa

Ako proguglate razdaljinu između glavnog grada Letonije - Rige i Džakarte u Indoneziji videćete da je udaljenost 10.000 kilometara, da vam za put avonom treba preko 17 sati sa presedanjima, a da za takvo putovanje morate da izdvojite oko hiljadu evra po osobi. NIšta ovo nije sprečilo nekoliko hiljada fanatičnih navijača Letonije da stignu u Indoneziju gde su bodrili košarkašku reprezentaciju! A kako su im se igrači odužili? Zabeležili su najveću pobedu u istoriji letonske košarke.

Pobedom protiv Francuske 88:86 napravili su najveće iznenađenje na čitavom šampionatu. Izbacili su moćnu Francusku iz daljeg takmičenja i to već posle grupne faze. Da stvar bude još neverovatnija, sve to su izveli bez najboljeg igrača Kristapsa Porzingisa koji se veći deo meča hvatao za glavu u neverici, a posle toga slavio sa navijačima koji su napravili atmosferu kao da je u pitanju duel koji se igrao u Rigi, a ne u Džakarti na drugom kraju sveta. To je sport, samo sport može da donese ovakve scene, da ljudi proputuju hiljade kilometara i gledaju kako njihovi sunarodnici ubacuju loptu kroz obruč, a da pritom dožive neverovatne emocije.

Izabrane vesti

"Ne znam šta da kažem. Osećam ponos, pre svega zbog navijača koji su došli da nas podrže u pobedi protiv jednog od najboljih timova na planeti", rekao je Davis Bertans koji je potom opisao šta se sve dešavalo:

"I kada smo gubili 11 razlike tokom treće četvrtine nismo se predavali. Znali smo da treba da ostanemo zajedno, da nastavimo da se borimo. Uz to smo imali i publiku koja nas je održavala u igri. Nismo ovde došli tek da bismo učestvovali. Došli smo da pobeđujemo".

Letoniji je ovo prvo učešće na Mundobasketu, a već sada možemo da meč sa Francuzima nazovemo najvećom pobedom u istoriji tamošnje košarke koja je zvanično započela 1935. godine.

Sa dve pobede u grupnoj fazi, Letonci su obezbedili nastavak takmičenja, a za sjajna izdanja na parketu, velike zasluge idu i jednom Italijanu, treneru Luki Bankiju.

"Teško je uopšte reći bilo šta pametno posle ovakvih utakmica", rekao je selektor Letonije i onda krenuo u analizu:

"Igrali smo svih 40 minuta. Nismo se predavali i na tome zaista moram da čestitam mojim igračima".

Francuzi su morali da pobede Letonce kako su znali i umeli jer su bili poniženi od strane Kanade u prvom kolu. Međutim, to nisu uspeli i sada se pakuju kući. Meč trećeg kola neće imati bilo kakav rezultatski značaj.

"Bili smo hrabri, znali smo šta nas čeka. Hteli smo da razbijemo stereotip da Letonija igra košarku bez odbrane. To smo sada i uradili".

Jedan od heroja meča je Arturs Žagars momak za koga verovatno niste nikada čuli. Rođen je 2000. godine, trenutno igra u Litvaniji za Nevežis, tim koji je prošlu sezonu okončao na osmom mestu u šampionatu Litvanije.

Trenerova priča je posebno zanimljiva. Italijan tokom karijere nije imao nikakve veze sa Letonijom.

"Nikada nisam ni bio u Letoniji, a pre nego što sam prihvatio posao da postanem selektor, samo jednog Letonca sam trenirao, a to je sada generalni sekretar Saveza".

Ko pomno prati košarku možda pamti Luku Bankija kao trenera Olimpije Milana. Potom je bio na klupi Bamberga, AEK-a, Lokomotive, Pezara, a prošlu sezonu je proveo na klupi francuskog Strazbura.

Ipak, nigde ne pravi uspehe kao na klupi Letonije na koju je seo 2021. godine.

"Ne znam ništa o državi, a ne znam ni reč letonskog. Znam samo da je to država od dva miliona ljudi. Moj posao je da spojim sve ove momke u pravi tim. Iako smo imali problema sa povredama, Kristaps je sve vreme sa nama i to pokazuje kakvu konekciju ovi momci imaju u timu", dodao je Italijan.



tagovi

Košarkaška reprezentacija LetonijeMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara