Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)

Za nešto više nedostajao Holins, ali Zvezda iz Blaugrane nosi pozitivne utiske

Vreme čitanja: 5min | sub. 19.03.22. | 11:11

Ivanovićev blesak u finišu uliva nadu, Lazarevićevi zlata vredni minuti i Dobrićev šuterski ritam koji obećava

Košarkaši Crvene zvezde pretrpeli su poraz posle četiri vezane pobede u Evroligi. Redom su kod kuće obarali na pleća Fenerbahče, Baskoniju, madridski Real i Makabi, ali nisu uspeli da slave i na gostovanju u Palau Blaugrani. Barselona je zahvaljujući izvrsnom prvom poluvremenu savladala srpskog šampiona (82:70) koji je na put otišao bez jednog od najbitnijih igrača - Ostina Holinsa. Pokazala je četa Dejana Radonjića u finišu zube jednom od najskupljih timova u Evropi, ali utisak je da joj je upravo Amerikanac nedostajao da se još bolje potuče sa prvakom Španije.

Kada se podvuče crta Zvezda ne može da bude potpuno nezadovoljna gostovanjem u Kataloniji. Ostavila je dobar utisak u drugom poluvremenu, pokazala da može da se nosi i sa jednim od glavnih kandidata za osvajanje Evrolige. S obzriom da je u poslednjem kvartalu razliku napravio Dante Egzum, čini se da bi se drugačija pesma pevala u Barsinoj dvorani da je Radonjić u vatru mogao da ubaci igrača sličnog profila - Holinsa.

Izabrane vesti

Nedostajali su sinoć Holinsovi poeni, ali pre svega njegov defanzivni doprinos. Egzum je 11 od 13 poena postigao u poslednjoj četvrtini. Sjajno je trčao u tranziciji, probijao Zvezdinu odbranu, efektno završavao napade, zakucavao, uspevao da iznudi prekršaje, odvede crveno-bele u bonus i potom ih kažnjava sa linije za slobodna bacanja. Nije bivšeg igrača Jute Džez i svojevremeno petog pika na NBA draftu niko uspeo da isprati kada se lomila utakmica. S ozbirom da Amerikanac iz crveno-belih redova ima slične fizikalije i da je dokazao da može da isparira većini bekova i krila u elitnom takmičenju, jasno je da Australijanac ne bi tako lako dolazio do poena i da bi Radonjićevi izabranici došli u poziciju da ozbiljno ugroze prednost domaćina, koji je dozvolio crveno-belima i bez Ostina Holinsa da istope minus od 23 poena i priđu mu na sedam razlike.

Ipak, nije bivši igrač Zenita bio u stanju da pomogne. Povredio se protiv Makabija, propustio duel sa Studentskim centrom, na kraju je pošteđen i leta za Barselonu kako bi se što bolje oporavio i spremio za napore koji očekuju tim sa Malog Kalemegdana u nastavku sezone. Biće prilike da Holins ponovo zasija i pogura ekipu ka pobedi u bitnim mečevima koji slede.

Odsustvo momka iz Arizone iskoristila su na pravi način tri igrača: Ognjen Dobrić, Nikola Ivanović i Stefan Lazarević. Prvi je bio nadomak rekorda karijere u Evroligi, drugi eksplodirao u završnici, treći odlično popunjavao rupe u odbrani.

Reprezentativac Srbije je u prvom poluvremenu bio enigma za odbranu Barselone. Doduše, mora se priznati da se igralo prilično otvoreno u uvodnih 20 minuta, što je Zvezdin bek znao da iskoristi. Pogađao je sa distance, posle prodora, uspevao da iznudi prekršaj rivala kada je crveno-belima malo šta polazilo za rukom i sa crte ih koliko toliko održavao u igri. Ubacio je 15 poena i bio najbolji strelac na susretu nakon prve dve četvrtine, ali je u nastavku dodao još samo dva poena.

Izašao je posle četiri minuta igre u trećem kvartalu, vratio se na parket kada su do kraja ostala četiri i po minuta i uspeo da uputi samo jedan šut u finišu (promašaj za tri). Utisak je da je Zvezda pronašla momentum u trenucima kada je bio na klupi i da Radonjić to nije hteo dao menja. Lazarević i Ivanović su podigli nivo energije, odigrali sjajno u pomenutom periodu i omogućili crveno-belima da uzdignuta čela napuste Palau Blaugranu.

Ipak, sa 17 poena Dobrić je došao na prag ličnog rekorda (20 poena), pa njegova partija u Barseloni svakako uliva optimizam. Mučio se dugo jer je propustio kompletne pripreme i start sezone zbog povrede, ali čini se da bi pravi mogao da bude kad krenu borbe za trofeje.

Slično se može reći i za Ivanovića, koji se još traži, ali nekoliko izdanja iz prethodnih par sedmica ukazuje da bi bivši bek Budućnosti mogao da bude veliki Radonjićev adut u završnici sezone. Posle 13 poena protiv madridskog Reala, isti učinak je upisao i u Barseloni. Ipak protiv čete Šarunasa Jasikevičijusa je svih 13 ubacio u poslednjih 10 minuta.

Nije blistao u prvom poluvremenu u kojem je i igrao relativno malo, ali u finišu treće deonice je počeo da se budi. Prepoznao je to Radonjić, ukazao mu poverenje, igrao sa njim i Nejtom Voltersom u par navrata kao bekovskim tandemom i na trenutak zaista uzdrmao prvaka Španije. Pogađao je iskusni reprezentativac Crne Gore posle prodora, iz nemogućih situacija, za tri poena, sa linije penala. Kroz karijeru je dokazao da je najbolji kad je najteže, a potvrdio je to i sa nekoliko nastupa u crveno-belom. Imao je važnu ulogu u pobedama nad Bajernom i Olimpijakosom tokom decembra, srušio Cedevita Olimpiju u poslednjim sekundama krajem januara.

Ivanović iz četvrte deonice susreta u Palau Blaugrani će biti potreban Zvezdi u predstojećem periodu. Čekaju je ključni mečevi u borbi za plej-of Evrolige, važni dueli na Jadranu kako bi odbranila prvo mesto pred doigravanje.

Odlično se pred prvakom Španije i vicešampionom Evrope pokazao i Lazarević. Umeo je da blesne ove sezone, odigra vrhunsku odbranu. Znao je da se pretvori u noćnu moru Skotija Vilbekina, igrao jako dobru odbranu na bekovima Anadolu Efesa kada je Zvezda bila na pragu trijumfa u Istanbulu. Sinoć je zaraznom energijom razdrmao ekipu, sa dva efektna zakucavanja podigao moral i veru da se može do preokreta. Nije se predavao, dobro se nosio sa elitnim evropskim napadačima, još jednom su njegove sjajne fizikalije došle do izražaja. Početkom poslendje deonice je sjajno ispratio Rolandsa Šmitsa u prodoru i ukrotio ga bez faula, iako je Letonac devet centimetara viši i vidno krupniji.

Zvezda je gubila i 23 razlike u Barseloni, delovalo je da bi mogla da doživi katastrofu posle "mlakog" prvog poluvremena, kako ga je okaraterisao Dejan Radonjić. Na kraju može da bude zadovoljna prikazanim, uspela je da se podigne i pruži dostojan otpor španskom šampionu, a partije nekolicine igrača ulivaju nadu pred najvažniji deo sezone.

"Bili smo mekani u odbrani u prvom poluvremenu. Naš fokus nije bio dovoljno dobar, napravili smo mnogo defanzivnih grešaka, a Barselona je igrala jako dobro. Totalno drugačije bilo je u drugom poluvremenu, pristup je bio drugačiji, naša odbrana bolja, ali na kraju nedovoljno za nešto više. Barsa je igrala kvalitetnije i zaslužila pobedu. Imamo težak raspored do kraja. Još tri utakmice na gostovanju, pa na kraju Efes kod kuće. Idemo korak po korak, pa ćemo videti", rekao je crnogorski stručnjak posle susreta.


tagovi

KK Crvena zvezdaKK BarselonaOstin HolinsNikola IvanovićOgnjen DobrićStefan LazarevićDejan Radonjić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara