Zadar došao u Kopar sa deset igrača, Alen i Mavra promašili trojke za produžetak, Primorska se provukla

Vreme čitanja: 3min | pon. 09.12.19. | 19:49

Tigrovi došli do pobede, iako su veći deo meča bili van ritma, Šiško imao 19 asistencija

Držao se Zadar koliko je mogao, odigrao je odlično prvo poluvreme, ali snage za podvig u Kopru ipak nije imao. Primorska je nastavila da oduševljava košarkašku javnost u regionu, pošto je danas na svom terenu došla i do sedme pobede u sezoni kojom se na tabeli izjednačila sa Cedevita Olimpijom i Partizanom - 83:78. Nema sumnje da će se slovenački tim sve do samog kraja boriti za mesto koje vodi u plej-of, pošto ga i dalje drži čvrsto stegnuto u svojim rukama.

Ono što definitivno treba podvući jeste da je Zadar u Sloveniju otputovao sa samo deset igrača (što je inače minimum kako bi utakmica uopšte mogla da se održi), što je možda dodatno opustilo Tigrove, koji isprva nisu shvatili svoj zadatak u potpunosti ozbiljno. Primorska večeras nije bila inferiorna ni u jednom statističkom parametru, ali jednostavno nije bila u dovoljno konstantnom ritmu koji bi joj obezbedio lagodniji trijumf protiv Zadrana. Zbog toga je meč rešen tek nakon neizvesne završnice u kojoj se bolje snašao domaćin, iako su Alen i Mavra imali šansu da trojkama donesu produžetak Zadru.

Izabrane vesti

Najefikasniji u redovima domaćih bio je Ivan Marinković sa 20 poena, a samo jedan manje postigao je Lens Heris. Međutim, po partiji se istakao Žan-Mak Šiško, koji je uz 10 poena imao i 19 asistencija. Sa druge strane, istakao se Dominik Mavra, koji je ubacio 26 poena, a odličan je bio i Brajon Alen sa 23 poena.

Iako je Primorska slovila za velikog favorita da odnese pobedu sa ove utakmice, to nije pokazivala u uvodnoj četvrtini. Mnogobrojne greške, ali i daleko smirenija igra donosila je rezultat Zadru. Hrvatski tim se odlično držao i uspevao je da odgovori na svaku manju seriju Slovenaca, pa je na isteku prvih deset minuta imao svega tri poena zaostatka – 21:18.

Da danas definitivno nešto ne štima u redovima Primorske pokazala je druga četvrtina. Slovenci su za uvodnih šest minuta postigli svega pet poena, pa je Zadar u nekoliko navrata čak uspevao da preuzme prednost u svoje ruke. Doduše, ni hrvatski klub nije blistao, ali je igrao tek toliko da je to bilo dovoljno da priušti publici uzbudljiv meč.

Međutim, veliki pad koncentracije u gostujućoj ekipi desio se negde pred kraj poluvremena. Primorska je u jednom trenutku otišla na devet poena prednosti, ali je potom i ona nenadano pala, pa je na velikom odmoru na semaforu pisao rezultat 37:33 za domaće.

Već početak treće deonice nagovestio je da će Zadrani, ipak, teško bilo šta izvući iz Slovenije. Primorska je ušla u lepu seriju, odlepila se na sasvim solidnih 11 poena razlike i uspešno ih je održavala kako se četvrtina primicala kraju. Tim sa hrvatskog primorja u tim trenucima nije bio ni blizu da se upusti u ozbiljniju borbu sa slovenačkim predstavnikom, koji je pred poslednjih deset minuta imao deset poena prednost - 62:52.

I ta razlika kao da je uljuljkala košarkaše Primorske, koji su ponovo pomalo neozbiljno ušli u poslednju četvrtinu. Zadar se nije predavao, žarko je želeo da dođe do pobede koja bi mu mnogo značila u borbi za opstanak. Tako je hrvartski klub negde na polovini četvrte deonice uspeo da se približi Primorskoj na samo četiri poena zaostatka. Iako su Tigrovi ponovo solidno odreagovali, hrvatski klub je konstantno disao za vratom.

U poslednji minut ušlo se sa samo pet poena prednosti na strani domaćina. Trojka Mavre je tu prednost još umanjila, pa je bilo očekivano da meč uđe u penal završnicu. Pokušao je Alen da bude heroj i da donese Zadru produžetak, ali je promašio na šutu za tri poena. Na drugoj strani je fauliran Heris, koji je iznenađujuće promašio oba slobodna bacanja, pa je hrvatska ekipa dobila novu šansu. Šuta za tri poena latio se Mavra, koji je pogodio na početku poslednjeg minuta utakmice, ali nije bio precizan. Heris ovoga puta nije grešio na liniji penala, pa su Tigrovi odneli pobedu.

ABA LIGA - 10. KOLO

Petak
Cibona - Igokea 66:91
/Katić, Bundović, Novačić 10 - Von 24/

Mega Bemaks - Partizan 77:98
/Simonović 18 - Gordić 22/

Subota
Budućnost - Cedevita Olimpija 93:80
/Kobs 20 - Blažič 19/

Krka - Mornar Bar 67:76
/Pulen 21 - Ramljak 13/

Nedelja
Crvena zvezda - FMP Železnik 95:89
/Braun 25 - Ulubaj 19/

Ponedeljak
Primorska - Zadar 83:78
/Marinković 20 - Mavra 26/

PišeSrđan TODOROVIĆ
FotoABA liga (KK Koper Primorska / Žiga Mikeli)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara