Ignas Brazdeikis (©MN Press)
Ignas Brazdeikis (©MN Press)

Žalgiris aktivirao Evansa i Brazdeikisa, na pragu formiranja tima za narednu sezonu

Vreme čitanja: 2min | pet. 21.07.23. | 10:05

Dvojica ponajboljih igrača iz minule sezone neće menjati sredinu, poslednje pojačanje na vidiku

Uspeo je Žaligris minule sezone, pomalo i iznenađujuće, da se domogne plej-ofa Evrolige. Počistila je ipak Barselona litvanskog šampiona 3:0 u seriji, pa nije dobio priliku da se pred svojim navijačima na Fajnal foru u Kaunasu bori za evropsku titulu. U domaćem prvenstvu je očekivano došao do titule.

Uveliko radi na sklapanju još konkurentnijeg tima za novu sezonu, a sada je završio veliki posao aktiviranjem opcija u ugovorima Ignasa Brazdeikisa i Kinana Evansa.

Izabrane vesti

Evans je minule sezone bio apsolutni lider ekipe i jedan od najboljih bekova Evrolige, do teške povrede. Upisao je 17 nastupa i prosečno beležio 15,9 poena, 3,7 asistencija i 3,2 skoka za indeks 17,4, ali je početkom januara pretrpeo povredu Ahilove tetive i završio sezonu.

Jasno je da Amerikanac poseduje ozbiljan kvalitet i da se vrlo dobro uklapa u ideje trenera Kazisa Maksvitisa, te je dobio poverenje uprave za još jednu sezonu, uprkos dugoj pauzi zbog povrede.

Što se tiče Brazdeikisa, odigrao je više nego dobru prvu sezonu u Evropi. Košarkaš rodom iz Kaunasa odrastao je u Kanadi, od 2019. je pokušavao da se izbori za mesto u NBA kroz angažmane u Njujork Niksima, Filadelfija Seventisiksersima i Orlando Medžiku, a onda je minulog leta prihvatio poziv iz domovine.

Beležio je kao debitant u Evroligi 11,6 poena, 2,9 skokova i 1,3 asistencija (8,8 indeks), bio među najboljim igračima Maksvitisove čete. Važan posao obavio je Žalgirs što je zadržao jednog od boljih domaćih igrača, koji je pritom u sjajnim godinama (24).

Tako su Litvanci došli na prag kompletiranja rostera za nastupajuću sezonu. Prethodno su doveli veliko pojačanje u Naz Mitru Longu iz Olimpije Milano, a potpisali su i još jednog Litvanca, centra Danijelijusa Lavrinovičijusa. Novu saradnju dobio je Tomas Dimša.

I kako BasketNews tvrdi, ekipi iz Žalgirio Arene pridružiće se još samo jedan igrač ovog leta - Brejdi Manek. Ovaj američki košarkaš je drugi deo minule sezone proveo u Tofašu i beležio sjajnih 15,6 poena u redovima tima iz Burse. Posebno je blistao u plej-ofu protiv Fenerbahčea sa 16 poena i sedam skokova u proseku.

Krasi ga veoma dobar šut za tri poena, što potvrđuje podatak da je pogađao 2,6 po nastupu u Turskoj, a na pet od 13 odigranih utakmica je ubacio četiri ili više šuteva sa distance.

Manek je posle koledža (četiri godine na Oklahomi, jedna u Severnoj Karolini) profesionalnu karijeru počeo u Australiji, gde je nastupao za Pert Vajldketse, pre nego što se u februaru preselio u Tofaš.

Što se tiče odlazaka, Kaunas su ovog leta napustili Akile Polonara, Ajzea Tejlor, Karolis Lukošijunas, Tajler Kavano, kao i Mantas Kalnijetis koji se povukao.

ŽALGIRIS 2023/24

Bekovi: Lukas Lekavičijus, Kinan Evans, Naz Mitru Long, Dovidas Gedraitis, Tomas Dimša

Krila: Ignas Brazdeikis, Edgaras Ulanovas, Arnas Butkevičijus, Rolands Šmits, Brejdi Manek

Centri: Danijelijus Lavrinovičijus, Laurinas Birutis, Kevarijus Hejs

Koliko može ova ekipa u Evroligi?


tagovi

Ignas BrazdeikisKinan EvansŽalgiriskk ŽalgirisKauno ŽalgirisKošarkaški transferi

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara