Foto: twitter.com/bczalgiris
Foto: twitter.com/bczalgiris

Žalgiris nastavio ozbiljno da se pojačava: Strelnijeks iz Moskve prešao u Kaunas

Vreme čitanja: 2min | čet. 29.07.21. | 20:30

Iskusni Letonac karijeru nastavlja u dresu litvanskog šampiona

Žalgiris se ne šali. Imaće trener Martin Šiler sjajnu ekipu na okupu. Čini se sasvim sposobnu da se domogne plej-ofa. Danas je predstavljeno i šesto pojačanje (ako ne računamo igrače koji su se vratili sa pozajmica) - iskusni Janis Strelnijeks. Letonac je parafirao jednogodišnju saradnju sa klubom iz Žalgirio Arene.

Ovaj 31-godišnji bek je u prethodne dve sezone branio boje moskovskog CSKA. Nije imao preteražno zapaženu rolu u redovima ruskog velikana, gde je konkurencija ipak bila paklena. Ipak, ne može se reći da je totalno razočarao, iako je imao problema i sa povredama. Na 70 utakmica u proseku je beležio 6,2 poena i dve asistencije. Po isteku saradnje je napustio Armejce, a sada je jasno da karijeru nastavlja u Litvaniji.

Izabrane vesti

Tokom karijere, koju je započeo u Ventspilsu, Strelnijeks je igrao i za Spartak iz Sankt Peterburga, Budiveljnik, Brose Bamberg i Olimpijakos. Najbolje partije pružao je u Nemačkoj, gde je osvojio tri šampionske titule. Bio je i prvak Letonije, kao i Ukrajine.

Iza sebe ima 157 nastupa u Evroligi (sedam sezona). U elitnom takmičenju je u proseku beležio 8,1 poena i 2,4 asistencije. Ima zavidno iskustvo i iz Evrokupa, gde je sakupio 66 utakmica tokom kojih je u proseku upisivao 8,3 poena i tri asistencije. Od 2010. godine je redovan i u reprezentaciji Letonije, za koju je tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u proseku beležio 23,2 poena i 6,8 asistencija.

Žalgiris je obelodanio da će pored novog pojačanja roster biti i rasterećen, kako će Kaunas napustiti centar Martinas Geben. On karijeru nastavlja u Nemačkoj, gde će potpisati jednogodišnji ugovor sa Bambergom.

Litvanski šampion je pre Strelnijeksa angažovao i Nilsa Gifaja (Alba), Džoša Neboa (Hapoel Eilat), Mantasa Kalnijetisa (Lokomotiva Kubanj) i Tajlera Kavanu (Tenerife), dok se u klub posle jedne sezone u Fenerbahčeu vratio Edgarasa Ulanovas. Sa pozajmica su se vratili Tomas Dimša (Gran Kanarija) i Erikas Venskus (Lijetkabelis). Pritom su nove saradnje parafirali Lukas Lekavičijus i Žofri Lovernj (obojica na dve godine). Spekuliše se da dogovor sa klubom ima i bivši igrač Denvera, Njujork Niksa i Jute Emanuel Mudiaj.

Naravno, veliki broj igrača je takođe napustio klub. Tomas Vokap je prešao u Olimpijakos, Marijus Grigonis u CSKA, dok je Rokas Jokubaitis završio u Barseloni (večeras izlazi na NBA draft). Po isteku saradnje otišli su i Najdžel Hejs, iskusni Paulijus Jankunas i Karolis Lukosiunas, kao i Patrisio Garino i Ogastin Rubit. Sada je klub napustio i Geben.



tagovi

ŽalgirisJanis Strelnijeks

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara