Kol Entoni (©AFP)
Kol Entoni (©AFP)

Zapamtite ime - Kol Entoni: Orlandov mađioničar za velika dela, kad bi mogao da prodire i dodaje sam sebi

Vreme čitanja: 6min | pon. 08.11.21. | 15:56

Rizik se isplatio, na Floridu je sa 15. mesta na draftu prošle godine stigla buduća zvezda NBA lige

Na koledž je leta 2019. stigao sa epitetom najtalentovanijeg plejmejkera u zemlji. Potpisao je za Severnu Karolinu, odigrao debi za anale, ali je usledila povreda i najgori učinak ekipe pod vođstvom legendarnog Roja Vilijamsa u jednoj sezoni. Orlando je ipak u Kolu Entoniju prepoznao nešto, što 14 ekipa koje su birale ranije nisu. Sada 15. pik sa drafta 2020. godine ne može da prestane da oduševljava u najjačoj konkurenciji sveta. Sastav sa Floride ima odlično jezgro mladih igrača, a čini se da je dobio i lidera.

02.00: (1,80) Čikago (12,5) Bruklin (2,25)

Izabrane vesti

Nikada nije jednostavno pritisnuti "F5" i krenuti iz početka. Jož teže je kako valja sprovesti čitav proces u delo, pronaći prave ljude i stvoriti novu generciju, sposobnu da napravi rezultat. Orlando je, makar se čini, na dobrom putu. Mladu ekipu je potkrepio se nekoliko iskusnijih igrača i daje sav prostor ovoga sveta talentima u kojima vidi svoju budućnost.

Džonatan Ajzak izrasta u vrhunskog defanzivca, samo da ga povreda ne uspori. Mo Bamba raste u kvalitetnog "čuvara obruča". Uz malo sreće, mogao bi i Vendel Karter Džunior da izraste u više nego korisnog igrača, a raduje i sjajan početak Franca Vagnera u najjačoj ligi na planeti. Kada su bekovi u pitanju, Markel Fulc je minule sezone pokazao da ga treba sačekati, čak iako je pretrpeo novu, tešku povredu. Velike nade polažu se i u petog pika sa minulog drafta Džejlena Sagsa, dok se čini da bi i Er Džej Hempton, ako ništa drugo, mogao da postane zahvalan igrač, koji može da da veliki doprinos ekipi u narednim sezonama.

Niko ipak nije oduševio kao Entoni. U sezoni u kojoj je krenula Orlandova tranzicija, upisao je 47 nastupa i u proseku beležio 12,9 poena, 4,7 skokova i 4,1 asistenciju. Solidne brojke, ali ništa više od toga. Nije se domogao ni najbolje ruki petorke. Daleko značajniji od njegovih statističkih parametra bili su njegovi potezi i ponašanje na terenu. Činjenica da je u debi sezoni pogodio dve trojke sa zvukom sirene za pobede svoje ekipe. Da je spreman da preuzme odgovornost od samog starta, ali i da je sposoban da stavi ekipu na leđa i pogodi kad je sve na crti.


Ali pre nego što se posvetimo njegovim izdanjima iz tekuće sezone, da malo vratimo film i upoznamo se sa korenima momka koji preti da postane jedan od najboljih bekova lige.

Kol Entoni je rođen u Portlandu, dok je njegov otac Greg branio boje Trejlblejzersa u NBA ligi. Dakle, ima izuzetnu košarkašku pozadinu, ali nikada mu ništa nije dato na tacni. Iako je su roditelji mogli da mu priušte sve, rešili su da ga nauče pravim vrednostima. Nije tokom odrastanja ni u jednom trenutku uživo luksuz kreditne kartice, što je negde normalno za decu iz bogatih porodica.

"Ništa mi nisu tek tako davali u životu. Jednio što sam dobio od njih je znanje".

Dakle, rastao je na zdravim nogama, naučen da mora da se izbori za sebe.

Interesantno je da je najpre hteo da se bavi bejzbolom, da bi u petom razrednu odlučio da se posveti košarci. Sportu u kojem je njegov otac napravio uspešnu NBA karijeru (859 nastupa). Pošto je hteo da radi, roditelji su se postarali da dobije najbolje moguće uslove. Radio je od malih nogu sa trenerom Stivom Herisom, koji je poznat po saradnji sa Kembom Vokerom i smatran je jednim od najboljih trenera za individualni rad u Njujorku.

Čim je krenuo u srednju školu, dobio je veliku odgovornost. Postao je prvi frešmen koji je dobio ulogu u startnoj petorci košarkaškog tima. Okarakterisan je već u prvoj godini kao "najbolji plejmejker od Stefona Marberija". To je izjavio jedan od trenera sa kojima se suočio kao frešmen, dotični Džo Arbitelo. A Entoni je brojkama nastavio da potkrepljuje takvu tvrdnju. Tri godine je proveo u Arčbišop Moloj srednjoj školi, da bi poslednju odradio u eminentnoj Ouk Hil Akademiji. Postao je prvi igrač u istoriji škole koji je u proseku postizao tripl-dabl (18,5 poena uz po 10,2 skokova i asistencija). Dobio je plejadu nagrada, a izdvojila su se priznanja za najkorisnijeg igrača Mekdonalds Ol Amerikan utakmice, Najki Hup samita i Džordan Brend Klasik meča.

Kada je došlo vreme za koledž, Entoni je smatran jednim od najvećih talenata u zemlji. Skauti širom SAD su ga ocenili kao jednog od pet najboljih igrača i najboljeg plejmejkera u generaciji. Potpisao je za Severnu Karolinu i dobio priliku da sarađuje sa legendarnim Rojom Vilijamsom.

Počelo je kao bajka - 34 poena i 11 skokova na debiju. Najbolji učinak jednog frešmena u dresu Tar Hilsa svih vremena. Nažalost, usledila je povreda meniskusa, zbog koje je morao i na operaciju. Vratio se i nastavio sa sjajnim partijama, a još se prepričava njegov nastup protiv Virdžinije, gde je čitavoj Americi pokazao od čega je. Pao je na zemlju u jednom trenutku tokom susreta, krv je šikljala izu njegove glave posle protivničkog lakta koji je "poljubio" pre patosa. Proveo je tri minuta van parketa, taman dovoljno da mu se previje rana, vratio se i nastavio da igra. Ubrzo je dobio i nagradu za igrača nedelje. Ipak, ekipa je tokom Kolovog odsustva nanizala poraze i nije joj bilo spasa. Iako je Entoni igrao sjajno, Severna Karolina je sezonu okončala sa 14-19 - najgorim učinkom pod Vilijamsovim vođstvom. Čuveni trener se potom u aprilu tekuće godine povukao posle 18 godina za kormilom Tar Hilsa.

Viljams je bio rezigniran posle te sezone, prve Entonijeve u Severnoj Karolini, ispostaviće se i poslednje. Ipak, na sve je bio kivan, osim na talentovanog plejmejkera

"Bilo nam je potrebno da prodire i dodaje loptu sam sebi", rekao je legendarni trener i jasno apostrofirao Entonijev značaj za ekipu.

Na kraju je na 22 nastupa u proseku beležio 18,5 poena, 5,7 skokova i četiri asistencije. Povreda, nedovoljno impresivne brojke i istorijski loša sezona ekipe, dovele su do toga da Minesota, Golden Stejt, Šarlot, Čikago, Klivlenad, Atlanta, Detroit, Njujork Niksi, Vašington, Finiks, San Antonio, Sakramento, Nju Orleans i Boston preskoče Entonija na draftu. Orlando nije napravio tu grešku, sada je sasvim jasno.

Sinoć je u trijumfu nad Jutom ubacio rekord karijere. Sipao je iz svih pozicija, ubacio 33 poena, a najbolji je bio kada je bilo najpotrebnije - u završnici. Sa dva snažna zakucavanja dao je krila ekipi i uz pomoć Hemptona zakucao ekser jednom od najboljih timova u ligi. Oduševio je izjavom posle susreta. Njegova zarazna energija se nije dala ugasiti ni kada su zavese pale.

"Da, borili smo se jako. Čestitke timu, Er Džeju. Čestitke Delu, Mou Bambi", uzbuđeno je govorio Entoni, dok je gledao pravo u kameru.

Protiv sastava iz Solt Lejk Sitija je po drugi put u sezoni prebacio marginu od 30 poena (prethodno brojao do 31 protiv Minesote). Na svakom meču je imao dvocifren košgeterski učinak, redovno popunjava i ostale kolone, pa je tako protiv Njujork Niksa bio na dve asistencije od impresivnog tripl-dabla: 29 poena i 16 skokova. Pritom je na mestu na kojem se rađaju zvezde, čuvenom Medison Skver Gardenu, šutirao sa 56,3 odsto uspešnosti iz igre (9/16, 5/9 za tri). Sjajna partija.

Od Orlanda se ove sezone ne očekuje da pobeđuje. Ko god da je na drugom kraju parketu. Entoni ipak ne planira ni pred kim da ustukne. Na svaki meč će izaći sa 100 odsto, dati maksimum i pokušati da pobedi - to je jasno kao dan. Početak sezone 2021/22 se čini kao početak blistave karijere. Mladi košarkaš Medžika u proseku beleži 20,2 poena, 7,1 skokova i 5,2 asistencije po meču i ne planira da stane.


tagovi

Roj VilijamsOrlando MedžikKol Entoni

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara