Zatočeni u Žocovoj odbrambenoj tamnici

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.04.19. | 12:15

Tim Šarunasa Jasikevičijusa pokušava da se povrati nakon pretrpljenog debakla u prvom susretu plej-ofa

Navijači Žalgirisa su verovatno vrlo brzo po početku utakmice u Istanbulu isključili televizore, jer je njihov tim odigrao jednu od najgorih partija u istoriji litvanskog kluba. Brojni rekordi su pali na prvoj utakmici plej-of serije između Fenerbahčea i Žalgirisa, a Litvanci će se nadati dosta boljem ishodu kada večeras ponovo budu istrčali na parket Ulker Arene.

Tim iz Kaunasa je na prvom susretu ubacio samo 43 poena, pa je time dopustio Fenerbahčeu da zabeleži najveću pobedu u istoriji kluba u plej-ofu Evrolige. Bila je to četvrta najveća pobeda jednog tima u završnici elitnog takmičenja, pošto su ispred ostali samo Olimpijakos koji je 2011. godine savladao Montepaski iz Sijene rezultatom 89:41, potom se tu našla i Tau Keramika koja je 2005. godine ubedljivo savladala Beneton rezultatom 59:98 na gostujućem parketu, a na trećem mestu je trijumf CSKA iz Moskve protiv Panatinaikosa od pre šest godina - 74:44.

Izabrane vesti

Žalgiris je postavio još jedan neslavan rekord, jer je ovo bio meč na kojem su postigli najmanji broj poena u Evroligi u istoriji kluba. Šarunas Jasikevičijus imaće pune ruke posla da nešto promeni pred novi okršaj sa Željkovom mašinerijom.

U ekipi Fenerbahčea su u prvom susretu dominirali srpski košarkaši. Nikola Kalinić je predvodio napad plavo-žutih ubacviši 16 poena, dok ga je sjajno ispratio Marko Gudurić koji je dodao 13 poena. Sa druge strane, jedino je Marijus Grigonis uspeo da dobaci do 10 poena.

Očekivalo se da Brendon Dejvis i Jan Veseli povedu možda i glavnu reč na prvom okršaju, ali se ispostavilo da nisu previše uticali na razvoj situacije u utorak. Treba očekivati da se vrate u život već večeras, jer je Dejvis bio četvrti najefikasniji strelac u ligaškom delu sezone, dok je, sa druge strane, Jan Veseli bio najefikasniji strelac kod Žocove ekipe. Čeh ipak može da kaže da ima „izvinjenje“ za lošu partiju u prvom susretu, jer je prethodno bio povređen.

Fenerbahče još uvek nema poraz ove sezone na domaćem terenu, te je pred ekipom Šarunasa Jasikevičijusa izuzetno težak posao. Treba dodati na sve to i činjenicu da Željko Obradović ne zna za poraz sa Fenerbahčeom u plej-ofu na poslednjih osam utakmica kod kuće, što bi značilo da je poslednji put poklekao davne 2015. godine.

Žofri Lovernj i Tajler Enis ostaju upitni za večerašnji okršaj kod ekipe Fenerbahčea, dok je sa druge strane, Paulijus Jankunas još uvek povređen i nije sigurno da li će istrčati na parket.

Naš proslavljeni stručnjak, Željko Obradović, kaže da se njegovo mišljenje o ekipi Žalgirisa ne menja ni nakon prve utakmice i da očekuje veoma težak meč večeras.
„Došlo je vreme za plej-of i moramo da shvatimo da nas pobeda u prvom susretu neće direktno odvesti dalje na Fajnal for. Moramo ostati fokusirani na drugi susret. Sve ono što sam rekao o Žalgirisu pre početka prve utakmice stoji, jer smatram da su oni dovoljno kvalitetna ekipa sa dosta karaktera. Sigurno će večeras želeti da nam se osvete i pokažu sve što znaju“, rekao je Žoc u najavi večerašnjeg susreta.

Oglasio se i Italijan iz ekipe Fenerbahčea, Nikolo Meli, koji je spreman za jednu potpuno drugačiju utakmicu u odnosu na onu od utorka.
„Biće neverovatno teško večeras... Obično timovi žele da se vrate jako nakon ubedljivog poraza, tako da moramo biti spremni na sve. Pokušaćemo da odigramo dobro u odbrani i da ih ponovo limitiramo na mali broj poena“, zaključio je košarkaš plavo-žutih.

EVROLIGA – DRUGI MEČEVI PLEJ-OF SERIJE

Četvrtak

19.00: (1,20) CSKA Moskva (19,0) Baskonija (5,00) /u seriji 1:0/
19.45: (1,15) Fenerbahče (20,0) Žalgiris (6,00) /u seriji 1:0/

Petak

19.15: (1,50) Anadolu Efes (14,50) Barselona (2,85) /u seriji 1:0/
21.15: (1,35) Real Madrid (16,00) Panatinaikos (3,50) /u seriji 1:0/

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Piše: Srđan Todorović
Foto: Reuters, Star Sport


tagovi

KK FenerbahčeŽeljko ObradovićŽalgiris

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara