Vili Ernangomez (©FIBA Basketball)
Vili Ernangomez (©FIBA Basketball)

Zavijaju Finci, ali od tuge: Španci se mučili, pa razbili zube Vukovima za polufinale

Vreme čitanja: 3min | uto. 13.09.22. | 19:02

Odlične igre Rudija, Brizuele, Brauna i braće Ernangomez, igrači Lasija Tuovija mogu svakako da budu ponosni

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Berlina)

Prvi polufinalista Evrobasketa je – Španija! Ona ista Španija koju mnogi nisu videli među pet kandidata za titulu. Ali, još jednom se pokazalo da je decenijski pobednički mentalitet usađen u genetski kod jači od svega. I, naravno, trenerski um Serđa Skariola koji je od ovog, dosta skromnijeg tima u poređenju sa praktično svim prethodnim u 21. veku, uspeo da izvuče timski kvalitet dovoljan za plasman među četiri najbolje reprezentacije Evropskog prvenstva - 100:90 (19:30, 24:22, 30:15, 27:23).

Izabrane vesti

Finci mogu da budu ponosni na sve što su uradili, od Praga do Berlina. Pamtiće se prvo učešće u četvrtfinalu posle 43 poena Laurija Markanena Hrvatskoj, te da su Špancima ubacili 50 poena za manje od 19 minuta i bili više nego ravnopravan takmac najveći deo utakmice. Više od toga nije se moglo, mada će simpatične Fince sigurno dugo pratiti osećaj da su mogli da odu i korak dalje.

Igrali su punim gasom Vukovi sa severa u prvom delu i pokazali zube košarkaškoj sili sa Pirineja što je kod finskih navijača izazvalo reakciju, da zavijaju kao čopor vukova – karakterističan stil navijanja za ovu reprezentaciju – , ali su im zubi u drugom poluvremenu slomljeni. Tako su u penziju otišli Peteri Koponen i Šon Haf, legende finske košarke.

Opet se pokazalo da nikada i nikako ne smete Špance da otpišete unapred. Razlika u tradiciji jeste ogromna i Finci predvođeni Laurijem Markanenom imaju čemu da se nadaju u budućnosti, ali ovo je ipak mnogo više od individualnog kvaliteta. To su “cojones“ (prevod tražite na internetu, ako već ne znate značenje) koja je pokazivao Dario Brizuela posle trojke na tri i po minuta pre kraja utakmice, kada je Španija definitivno skrcala tvrd orah, da bi Rudi Fernandez kao najstariji i neko ko iza sebe ima nebrojano ovakvih utakmica sa dve otrovne strelice definitivno “uspavao“ Vukove... I tu Finci nisu mogli ništa da urade.

Brizuela pokazuje “cojones“ (©FIBA Basketball)Brizuela pokazuje “cojones“ (©FIBA Basketball)

Posle fantastičnog uvoda u susret gde su ubacili 30 poena za četvrtinu uz samo dva Markanena, onda i 50 za manje od 19 minuta, Fincima su počele da se tresu ruke u nastavku. Za poluvreme sedam, u daljem toku samo dve trojke Finske. Kod Španaca je bila obrnuto, pošto su sa tri došli na čak dvanaest hitaca van linije 6,75 metara! Osim toga, furioznom igrom u oba smera naterali su protivnika na veliki broj izgubljenih lopti (19), što je dodatno otežalo posao.

Dok su braća Ernangomez držala Španiju u igri dobrom kontrolom skokova i čime su sprečili da protivnik sa +15 u nekoliko navrata ode možda i na veću razliku, u drugom delu su dobili veliku pomoć od Lorenza Brauna, Darija Brizuele i Rudija Fernandeza. Kada španska zona nije davala rezultat, prešlo se na čoveka i tu je bio kraj za Fince. Rudi i Brizuela ubacili su zajedno pet trojki, dok su Vili i Huančo držali pritisak na reket, a Braun razigravao ekipu, što je za Finsku bilo previše.

Vili je utakmicu završio sa 27 poena i maksimalno iskoristio Markanenovu pasivnost u odbrani, odnosno nemoć Finaca pod košem. Huančo je ubacio 15, Brizuela 14, od čega 12 u drugom poluvremenu, a Rudi 11 poena. Braun je uz 10 poena imao i 11 asistencija. Markanen je na 28 poena imao i 11 uhvaćenih lopti, Mikael Jantunen je dopisao 18, a Sasu Salin 11 poena.

Španci će u polufinalu na Grčku ili Nemačku.

ČETVRTFINALE EVROBASKETA

Utorak

Španija - Finska 100:90

20.30: (2,55) Nemačka (14,5) Grčka (1,60)

Sreda

17.15: (1,70) Francuska (14,5) Italija (2,30)

20.30: (1,10) Slovenija (23,0) Poljska (7,50)

POLUFINALE

16. septembar

pobednik 1 - pobednik 2

pobednik 3 - pobednik 4

MEČ ZA TREĆE MESTO

18. septembar

17.15 časova

FINALE

18. septembar

20.30 časova


tagovi

košarkaška reprezentacija Španijekošarkaška reprezentacija FinskeHuančo ErnangomezVili ErnangomezLauri MarkanenLorenzo BraunEvrobasket 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara