ABA liga (©ABA liga / Dragana Stjepanović)
ABA liga (©ABA liga / Dragana Stjepanović)

Završeno glasanje: Dubai u ABA ligi!

Vreme čitanja: 2min | uto. 19.03.24. | 14:28

Regionalno takmičenje dobija značajnu finansijsku injekciju i novog člana porodice

Skupština Jadranske lige izglasala je ulazak Dubaija! Devet od 11 članova vlasničke strukture glasalo je "za", dok čelnici Budućnosti nisu bili prisutni na sednici održanoj u Zagrebu. Partizan Mozzart Bet nije glasao protiv, ali ni za ulazak ovog ambicioznog projekta.

Sastanak klubova počeo je u podne, a posle skoro dva sata rasprave definitivno je doneta odluka da se Dubaiju otvore vrata regionalnog takmičenja počev od jeseni. To znači da će klub iz UAE biti deo ABA lige u periodu od sezone 2024/25, do 2026/27. Uz mogućnost produžetka saradnje.

Izabrane vesti

Posle prošlonedeljne sednice Skupštine ABA lige nije postojao konsenzus oko statusa Dubaija, zbog čega je zakazan novi sastanak za 19. mart, kada je zvanično doneta odluka da se uđe u saradnju sa klubom iz Dubaija.

Podsetimo, klub sa Bliskog istoka bio je spreman da plati 1.500.000 dolara za jednu sezonu, odnosno 4.500.000 dolara za trogodišnji boravak u ABA ligi, ali je Skupština tražila da se finansijska ponuda unapredi, što je bio jedan od razloga pomeranja dana konačne odluke. Na kraju je finansijski deo uvećan za milion.

Regionalno takmičenje biće uvećano na 16 klubova. U tom sistemu biće 13 klubova koji će izboriti opstanak, plus osvajač ABA 2 lige, Dubai i pobednik baraža koji će igrati poslednjeplasirani tim i finalista drugog ranga regionalnog takmičenja. Baraž će se igrati na dve dobijene utakmice, a prednost domaćeg terena imaće tim iz višeg ranga ABA lige. Maksimalan broj klubova po nacionalnom ključu biće šest.

Posle završenog glasanja u ABA ligi, Dubai sada čeka da dobije zvaničan status u Evroligi. Prema prvim informacijama, Dubai bi odigrao jednu sezonu u Evrokupu, posle čega bi se uključio u elitno takmičenje. Takođe, postoje uverenja da ulazak ovog projekta u košarkaški region neće uticati na status drugih klubova iz istog u Evroligi i Evrokupu.


tagovi

KK DubaiABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara