KK Lazarevac (© Instagram)
KK Lazarevac (© Instagram)

Zbog Lazarevca Srbija može da kaže da je zemlja košarke: Svi klinci mogu besplatno da treniraju

Vreme čitanja: 3min | uto. 02.08.22. | 10:29

"Sport treba da bude svima pristučapan i prisutan. Ne želim da neko dete odustane od košarke, a voli je i želi da trenira. To mi je porazno. Ovako svako može da dođe kod nas, dobiće opremu i moći će da trenira potpuno besplatno. Kasnije je cilj da pokušamo da prepoznamo neke klince koji su talentovani da dođu do višeg nivoa kroz selekciju", kaže za Mozzart Sport Stefan Birčević, jedan od osnivača kluba

Zbog klubova kao što je Lazarevac Paragon, Srbija za sebe može da kaže da je zemlja košarke. Klub na obodu Beograda je jedinstven u čitavoj zemlji iz prelepog razloga. Članarina je potpuno besplatna za sve uzraste. To znači da svaki klinac može da kontaktira klub i počne da trenera i dobiće opremu. Iako klub ima nekoliko ljudi koji se trude da sve funkioniše na nivou, najpoznatiji među njima je nekadašnji trofejni reprezentativac Srbije Stefan Birčević koji je ponosan na projekat koji je pokrenut još pre sedam godina sa plemenitim ciljem.

Izabrane vesti

"Daleko od toga da sam samo ja u klubu. Želimo da svim klincima sport bude pristupačan, da svim mogu da treniraju, igraju se i uživaju", počinje Birčević razgovor za Mozzart Sport.

Iako klub postoji od 2015. godine, bivši član Partizana otkriva kako je KK Lazarevac došao do toga da u potpunosti snosi troškove za opremu i članarinu svih članova i novih polaznika.

"Klub postoji sedam godina, imam nas nekoliko koji radimo posvećeno. Dule Stevanović koji je koordinator svih selekcija, Vladimir Ilić je predsednik kluba, tu je Marko Ljubović kao trener prvog tima, Dušan Gašić je trener mlađih selekcija, kao i Moca Đorđević. Radovan Milanović je tim menadžer, a novo ime je Dušan Simić koji je potpredsednik kluba. Moram da pomenem i firmu Paragon zbog koje je sve ovo moguće. Paragon posluje u Americi i njen vlasnik je naš Lazarevčanin koji je hteo da pomogne lokalnom klubu, hvala mu na tome".

Pričao je Birčević i o svojoj ulozi u klubu, ali kako sam naglašava, najbitniji cilj su uspeli da ostvare što je i poenta sporta. Da se klinci skupe i zajedno se igraju.

"Vezan sam za sportski deo, da dovedem klince, tako pokušavam da pomognem. Jedan sam od osnivača kluba. Naša je bila želja da nekada dođemo do toga da sve bude besplatno i sada uz pomoć firme Paragon smo uspeli da sve selekcije imaju sve besplatno. Sport treba da bude svima pristupačan i prisutan. Ne želim da neko dete odustane od košarke, a voli je i želi da trenira. To mi je porazno. Ovako svako može da dođe kod nas, dobiće opremu i moći će da trenira potpuno besplatno. Kasnije je cilj da pokušamo da prepoznamo neke klince koji su talentovani da dođu do višeg nivoa kroz selekciju".

Mnogi poznati košarkaški radnici su prepoznali želju Lazarevca i pozvali su klince da dođu da treniraju baš tamo. Poruke podrške poslali su Aleksa Avramović, Dušan Alimpijević i Darko Rajaković...

Iako su napravili prelepu priču za najmlađe uzraste koji sada mogu bez ikakvih prepreka da treniraju, Lazarevac ima ambicije i sa seniorima.

"Trenutno igramo prvu srpsku ligu, cilj je da budemo stabilni. Sledeće sezone je dogovor da se napadne B liga i da stvaramo naše igrače koji će moći da igraju u saveznoj ligi, a kasnije da budemo u KLS sa ciljem da imamo što više našigh igrača koji su došli iz našeg sistema."

Iako je uključen u funkiconisanje kluba, Birčević i dalje ima velike ambicije na parketu. Osvajač medalja u dresu reprezentacije Srbije nastavlja da igra u Rumuniji. Tačnije u Klužu, ekipi koja je prošle sezone napravila bum u FIBA Ligi šampiona. Sada se Kluž odlučio da igra Evrokup, a ponovo će deo tima biti i Stefan Birčević.

"Produžio sam se ugovor sa Klužom, sada ćemo igrati Evrokup. Ekipa nastavlja da raste na svim nivoima. Prošle sezone smo bili odlični, napravljeni su istorijski uspesi i zasta sam zadovoljan kako sve izgleda tamo. Zato sam i produžio ugovor. Iskreno, u godinama sam, a osećam se dobro. Što se mene tiče neka traje što duže", završava Birčević javljanje za Mozzart Sport.



tagovi

Stefan BirčevićKK Lazarevac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara