Zek Ledej (©Starsport)
Zek Ledej (©Starsport)

Zek Ledej bi se obradovao da Kalates dođe: Uklapa se, čita igru, dodaje... Poseban igrač!

Vreme čitanja: 5min | pon. 07.08.23. | 23:47

Američki krilni centar Partizan Mozzart Beta o Panteru, Mirotiću, Lesoru...

Krilni centar Paritzan Mozzart Beta, Zek Ledej, gostovao je na podkastu litvanskog novinara Donatasa Urbonasa sa portala BasketNews, zajedno sa Erikom Mekolumom, bratom NBA zvezde Si Džej Mekoluma, koji gotovo čitavu karijeru proveo u Evropi i veoma dobro je upućen u košarkaška dešavanja na Starom kontinentu.

Teme su bile mnogobrojne, a košarkaš crno-belih je najpre otkrio kako je odlučio da produži saradnju na još dve godine sa ABA šampionom.

Izabrane vesti

"Ono što ja donosim odgovara mnogim timovima i moje ime se provlačilo kroz mnogobrojne razgovore i pregovore. Želeo sam da budem na mestu na kojem mogu da pobeđujem i napredujem. Da budem svoj svakog dana. Samo želim da radim svoj posao, nisam tip kojem je potrebno nešto posebno. Razgovara sam sa trenerom i porodicom i najbolja opcija je bila da ostanem. Sredili smo neke stvari i sve je prošlo dobro", rekao je Ledej.

Da li si odbio veće ponude kako bi ostao u Partizanu?

"Ne bih tako rekao . Delovi ugovora nisu javni, samo su meni poznati. Dogovorili smo se tako da dođemo u najbolju situaciju za sve kako bismo pobeđivali i išli napred i dobro se osećali. Imamo dobro jezgro. Ludo je što ćemo Kevin Panter i ja biti saigrači pet godina. Nastavljamo da gradimo".

S ozbirom da si imao nekoliko ponuda, da li je i Crvena zvezda pokazala interesovanje?

"Ne bih da ulazim u to. Prelazni rok je generalno bio interesantan. Postojalo je interesovanje sa različitih strana. Na kraju sam zahvalan što sam sve ovo prošao. Put koji sam prošao nije idealan. To što sam dostigao sve ovo je pravi blagoslov, jer sam uložio mnogo truda".

Koliko je odluka Kevina Pantera da produži sa Partizanom uticala na vašu?

"Velika stvar je što je Panter produžio saradnju. Znao sam šta se dešava iza kulisa, on je jedan od mojih najboljih prijatelja. To je uticalo i na moje pregovore. Znao sam da je tu, da smo izgradili kulturu u Partizanu. Kada smo došli u Partizan, sve je bilo novo. Nije bila popularna stvar preći ovde. Bili smo najmlađi tim u Evropi, pomagali smo mlađim igračima. Tu su došli i Lesor, Egzum i Naneli. Kada sam video da je Panter dobio šta je zaslužio, to je bez dileme bilo na stolu kada sam gledao sve aspekte i ponude. Deo mene je hteo da nastavimo da gradimo dalje, da napredujemo. Američki, generalno strani igrači, retko imaju takvu priliku. Uglavnom dolaze da zamene nekoga ili da odrade određeni posao, ali je pravi blagoslov doći u klub da gradite od prvog minuta i pomognete mu da raste".

Majk Džejms ili Nik Kalates? Litvanski novinar je istakao da se u jednom trenutku Partizan raspitivao za status beka Monaka, dok je Eurohoops preneo da crno-beli pregovaraju sa grčkim plejmejkerom.

"Ma, potpisaćemo Bronija Džejmsa", rekao je Ledej kroz osmeh i nastavio: "Nedostajaće nam Dante Egzum, sve što je on na toj pozicij donosi. Bio je kao švajcarski nož. Nije klasičan plejmejker, ali olakšavao nam je posao svima. Pomogao da igramo brzu košarku, a kada uđe u ritam, teško ga je zaustaviti. Drago mi je što je dobio šta je želeo i vratio se u NBA. Jam je dosta napredovao, čak je i u finalu ABA lige napravio iskorak. Shvatio je da je njegovo vreme."

Veruje Ledej da bi se Kalates dobro uklopio, kad bi došao.

"Svi znamo šta Kalates donosi, kada iza sebe ima vrhunskog trenera. Uklapa se što se tiče veličine tela, defanzivnih spososbnosti, dodavanja, čitanja igre... Poseban igrač. U protekle dve godine su nam plejmejkeri bili drugačiji, videćemo ko će doći i kako će se prilagoditi stilu trenera".

Koliko će teško biti zameniti Matijasa Lesora? Francuz je odlučio da karijeru nastavi u Panatinaikosu posle godinu i po dana u crno-belom.

"Tu priču ne možete napisati. Kako je došao iz Makabija kod nas, kako je procenio situaciju, video šta želimo da uradimo i postao deo toga. Dominirao je u Evrokupu, pokazao talenat, ali je mnogo radio i u drugoj sezoni se pojavio sa drugačijim telom, mentalitetom i pokupio plodove. Igrao je mnogo, nas dvojica smo verovatno imali jednu od najvećih minutaža u Evroligi. Drago mi je da je nagrađen za sve to, ali teško da ćemo uspeti da nađemo zamenu za igrača sa takvom energijom. Igrao je kao da je švorc. Ko god da dođe, morate da cenite šta će doneti. Trener je u poslu 30 godina, kako kažu, oličenje je trenerskog posla. Pronaći će nekoga ko bi mogao da se uklopi u sistem. Imao je razne centre u svom sistemu, a to mu je veoma bitna uloga. Od Fenerbahčea sa Veselim, Panatinaikosa sa Batistom, sada u Partizanu..."

Leto na evropskoj pijaci obeležila je saga Nikola Mirotić. Bio je blizu prelaska u Partizan, na kraju javno objavio da karijeru neće nastaviti u Srbiji i završio u Olimpiji iz Milana. Da li je Ledej razmišljao kako bi se uklopili na terenu, da li bi morao da igra na poziciji centra?

"Ne verujem u nešto dok se ne dogodi. Sećam se kada je Kampaco dolazio u Zvezdu, nisam verovao da će doći i - došao je. Sve te glasine, prijatelji mi stalno šalju, pitaju me sa kim ću da igram... Ponosim se time što mogu da igram sa svima. Bilo bi veoma interesantno da Mirotić i ja igramo zajedno. Mogli bismo da igramo četiri, pet, pa bi jedan od nas mogao da igra i na poziciji trojke... Bilo bi zanimljivo, ali čestitam mu, neka mu je sa srećom u Milanu. Videćemo koga ćemo dovesti, ali sa njim bi sigurno bilo zabavno. Ne verujem u glasine, teško je i pratiti ih. Nije kao da Vojnarovski piše, jer on kada nešto objavi, znaš da će se desiti. U Evropi svi imaju izvore. Sedma mi je godina u Evropi, ali prvi put čujem ovoliko spekulacija... Ludo je, zato tim stvarima ne posvećujem previše pažnje", zaključio je Zek Ledej.


tagovi

Zek LedejKK PartizanPartizan Mozzart BetKevin PanterŽeljko ObradovićMajk DžejmsNik KalatesMatijas LesorFakundo Kampaco

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara