Ekipa Partizana (© ABA liga)
Ekipa Partizana (© ABA liga)

Željko vratio emociju i titulu, sada će pokušati da zadrži i igrače

Vreme čitanja: 6min | pet. 23.06.23. | 10:25

Partizan Mozzart Bet odmah posle proslave šampionske krune u ABA ligi kreće u pregovore sa mnogima kojima su istekli ugovori, trener želi da stvori moćan tim za Evroligu

Vulkan emocija koji su u krcatoj Areni izazvali Željko Obradović i ekipa Partizan Mozzart Beta kod navijača dugo će se pamtiti. Posle deset sušnih godina, klub iz Humske se vratio na tron regiona, sedmi put u klupskoj istoriji osvojio ABA lgu, tako što je posle teških pet mečeva nadigrao Crvenu zvezdu. Tešku deceniju je Partizan prevalio preko svojih leđa, najtežu u istoriji. Od ivice provalije došao je do elitnog evropskog nivoa, ponajviše zahvaljujući Željku Obradoviću. Imenom i reputacijom je najtrofejniji trener Evrope transformisao Partizan u šampiona regionalne lige tako što je doveo fantastične igrače koji su bili u stanju da iznesu najveći teret, a sada je došlo vreme da se ti najbolji zadrže u crno-belom dresu, koliko god je to moguće.

Koliko god se slavilo sinoć u Areni, a slavilo se, bogami, žestoko, kod navijača je uglavnom jedna emocija izbujala na površinu, kako koji igrač se pojavljivao na parketu pred publikom tako su svu u glas krenuli da viču, skandiraju.

Izabrane vesti

"Ostani, ostani...".

Povici su pre svega bili upućeni Zeku LedejuAleksi Avramoviću, Kevinu PanteruMatijasu Lesoru, Joanisu PapapetruuDžejmsu Naneliju i Danteu Egzumu. Liderima tima, momcima koji su izneli najveći teret ove sezone i igračima kojima ističe ugovor i većina je pod velikim znakom pitanja kada je nastavak karijere u pitanju.

"Sutra svi ozbiljni klubovi i timovi kreću da rade. Neke stvari smo uradili dosad, ali nije bio trenutak da se priča i razgovora, s ozbirom da su igrači izrazili ogromnu želju da budu koncentrisani na plej-of. Klub je to poštovao i sada nas čekaju razgovori sa svima njima. Biće nam potrebno svima jedan period da stanemo, razmislimo i da vidimo koji je to put za budućnost", rekao je Željko Obradović odmah posle pete utakmice sa Crvenom zvezdom na konferenciji za medije.

Trofejni stručnjak je okupio ovu ekipu prošlog avgusta sa jasnom misijom. Da se predstavi Srbija i klub iz Humske u najboljem mogućem svetu u Evroligi i da se osvoji titula u ABA ligi. Na kraju, skoro pa perfektna sezona. Bilo je veličanstvenih uspona, teških padova koji su prevaziđeni po filmskom scenariju, na kraju je Partizan Mozzart Bet izrastao u tim koji je harao Evroligom, rušio Real Madrid, ali se na kraju sapleo na poslednjem koraku pred Fajnal for Evrolige. Bilo je teško i u plej-ofu ABA lige, ali na kraju kada je bilo najteže, Kevin Panter je povukao, ubacio 32 poena u majstorici i vratio titulu u Humsku.

Bio je Panter ujedno i najbolj igrač tima, MVP finala ABA lige, prvi među jednakima, kapiten Partizana, ali i neko kome je ugovor zvanično istekao i ko je na meti pola Evrope. Od Panatinaikosa, Barselone, čak se šuška i o NBA ponudama. Ipak, klub iz Humske na čelu sa Obradovićem, Zoranom Savićem i Ostojom Mijailovićem krenuće u razgovore sa svima kojima je ugovor istekao, a prvi na redu je kapiten.

"Znaću za nekoliko dana. Nije tajna da je velika odluka preda mnom, znaću za nekoliko dana. Sad je vreme za slavlje", rekao je Panter Mozzart Sportu na hodnicima Arene dok su ga saigrači polivali pivom.

Odmah uz Pantera je Dante Egzum. Australijanac koji je preporodio karijeru u Beogradu u crno-belom dresu. Nekada velika NBA nada čija je karijera doživela pad zbog povreda, pokušao je u Barseloni kod Šarunasa Jasikevičijusa, nije išlo... Preselio se u Srbiju i zaigrao pod dirigentskom palicom Željka Obradovića i podsetio sve zbog čega su svi očekivali da će nositi NBA timove na ramenima.

Egzum je verovatno sinoć imao i najemotivnije veče. Osvojio je titulu, saopštio saigračima da postaje otac, ali i na njemu je da odluči gde želi da nastavi karijeru. Ostanak u Beogradu je definitivno opcija, s obzirom da svi u Partizanu žele da vide Egzuma i naredne godine.

"Daću ti tipičan odgovor za ovakve situacije. Dosta toga se sad dešava. Želim da prođem kroz to i da slavim", poručio nam je Egzum.

Neki će reći da je za čitav zaokret u sezoni zaslužan Džejms Naneli. Njegova trojka još u decembru protiv Efesa je nagovestila čuda i od tada je Amerikanac bio tu kada kod je trebalo. Ako je Partizan bio na ivici poraza, Naneli bi se pojavio, ubacio trojku i tako održavao crno-bele. Inače momak koji ne pokazuje mnogo emocija, neko ko na startu sezone nije imao ni previše interakcija sa navijačima, a o novinarima i da ne pričamo... Takav lik se transformisao u najvećeg ljubitelja svega što se dešava u Partizanu i oko njega, a sinoć je čak odlučio i da stane pred novinare.

"Ova publika je zaslužila titulu, žestoko smo se borili. Nismo uspeli u Evroligi i želeli smo ovo da osvojimo. Ovo je bilo važno za klub, trenere, navijače, gurali su nas, pomogli nam u svemu ove godine, uz uspone i padove. Sjajan je osećaj igrati pred tako divnim ljudima", rekao je Naneli, ali svi su želeli da čuju odgovor na pitanje da li ostaje u Partizanu:

"Postoji mogućnost da ostanem", dodao je sjajni Amerikanac.

Jedan od stubova tima i momak koji je došao u Partizan odmah posle Željka Obradovića bio je Zek Ledej. Kako sam ističe, karijera mu je procvetala u crno-belom dresu.

"Kad sam došao ovde, klub nije bio u dobroj situaciji. Nije osvajao ništa, uspeli smo svi da pretvorimo ovu organizaciju u šampionsku. Želim da zahvalim svim ljudima koji su mi ovde pomogli. Od trenera do saigrača. Postao sam jedan od najboljih krilnih centara u Evropi, a za to je zaslužna ova ekipa", priča nam emotivni Ledej na hodniku ispred glavnog ulaza u Arenu dok stotine klinaca iz sveg glasa skandira: "Ostani, ostani".

Normalno je bilo da i njega upitamo, da li ostaje?

"Ha-ha-ha. Nisam siguran, videćemo".

Jedan od retkih koji nije hteo sinoć da priča je Matijas Lesor. Svu energiju je posvetio navijačima, jer i on zna da je baš zbog Partizana postao jedan od najboljih centara u Evropi. Francuz je došao na mala vrata u Humsku, a sada ne postoji osoba u Humskoj koja ne bi htela da ga vidi u crno-belom dresu i naredne sezone.

Prema nezvaničnim saznanjima Mozzart Sporta, inicijalni pregovori sa svima su već započeti, a prve zvanične informacije će krenuti da pristižu naredne nedelje. Teško je očekivati da svi kojima je istekao ugovor i sledeće sezone dođu u Partizan, jer su mnogi postali najtraženiji igrači na svojim pozicijama. Tokom leta iz tog razloga valja očekivati i neka nova lica u Humskoj.

Šuška se da je dogovor već postignut sa Aleksom Avramovićem koji ni sam nije skrivao želju da nastavi da radi sa Željkom Obradovićem. Situacija je donekle nejasna sa Joanisom Papaptruom i Tristanom Vukčevićem. Grk će verovatno napustiti Partizan, dok se mladi Tristan po svemu sudeći sprema za NBA ligu, draftovali su ga Vašington Vizardsi, ali treba sakečati objave iz Humske što se tiče njihove sudbine.

Ugovore za narednu sezonu ima mlađa garda na čelu sa Urošem TrifunovićemBalšom Koprivicom, Jamom MadaromAlenom Smailagićem, ali i Danilom Anđušićem kao iskusnijim igračem. Svima njima ugovor ističe na leta 2024.

Postoji mogućnost da Partizan ostane bez Jama Madara koji je u crno-belom postao najbolji mladi igrač Evrope. On je igrač Boston Seltiksa i ukoliko NBA tim želi da ga dovede u svoje redove, moguće je da se Izraelac odluči za odlazak u SAD.

"Ne znam još uvek, moramo da vidimo šta će klub reći. Ne znam ništa, pustite me prvo da proslavim", istakao je Madar.

Kada se podvuče crta, Partizan je napravio bum ove sezone, ali za upravu kluba, tek sada sledi ono najbitnije. Stvoriti tim koji može da bude konkurenta u kontinuitetu.

UGOVORI U PARTIZANU

Uroš TRIFUNOVIĆ (jun 2024)

Balša KOPRIVICA (jun 2024)

Jam MADAR (jun 2024)

Alen SMAILAGIĆ (jun 2024)

Tristan VUKČEVIĆ - višegodišnji ugovor*

Zek LEDEJ (jun 2023)

Aleksa AVRAMOVIĆ (jun 2023)

Kevin PANTER (jun 2023).

Matijas LESOR (jun 2023)

Džejms NANELI (jun 2023)

Dante EGZUM (jun 2023)

Joanis PAPAPETRU (jun 2023 + eventualna opcija produžetka)

Danilo ANĐUŠIĆ (jun 2024)

-----------------------------------------

Željko OBRADOVIĆ (jun, 2024)


tagovi

KK PartizanKevin PanterZek LedejDante EgzumDžejms NaneliŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara