Rokas Giedraitis (©Starsport)
Rokas Giedraitis (©Starsport)

Zid u odbrani, malo Teove magije i odlični Rokas oživeli Zvezdu u Milanu

Vreme čitanja: 6min | čet. 11.01.24. | 22:38

Crveno-beli u Medionalum forumu primili manje poena nego za tri četvrtine u Vilerbanu i upisali bitnu pobedu

Posle kiše u Francuskoj, Crvenoj zvezdi je svanulo sunce u Italiji. Nakon 100 primljenih poena i bolnog poraza od Asvela, savladali su košarkaši srpskog šampiona Olimpiju u Milanu. Odigrali su neuporedivo bolje i angažovanije u odbrani, imali pravi pristup od prvog minuta, pa ih nisu omele ni povrede koje su još u uvodnoj četvrtini pretrpeli Luka Mitrović, Nemanja Nedović i Majk Tobi. Na drugoj strani terena je Rokas Giedraitis imao svoje veče, dok je Miloš Teodosić imao nekoliko genijalnih poteza u najbitnijim trenucima i odigrao ključnu ulogu u završnici za veliki trijumf u Prestonici mode - 62:76.

Manje od 48 sati nakon teškog poraza u Vilerbanu, kao da je na parket Mediolanum foruma izašla druga ekipa. Svakako su mentalitet i pristup bili bolji, grizli su crveno-beli od prvog minuta, igrali sa potpuno drugačijom energijom i posle izjednačenih 7-8 minuta počeli da prave prednost. U tim trenucima su odlične role imali Giedraitis i Teodosić, ali je ipak glavnu ulogu u stvaranju suficita imala sjajna odbrana, pa je ekipa Janisa Sferopulosa imala i nekoliko prilika da povede sa 20 ili više poena razlike. Nije ih iskoristila, ali je odmor dočekala sa odličnih 31:47, da bi po povratku na parket usledio veliki pad. Ipak, klupa je pravovremeno reagovala, presekla seriju Olimpije 9:0 i uspela adekvatno da odgovori. U nastavku je ekipa Etorea Mesine na sve načine pokušavala da se vrati, ali Zvezda je uvek imala pravu reakciju. Na kraju je Teodosićev blistavi um napravio razliku i ekipa sa Malog Kalemegdana je upisala veliku pobedu.

Izabrane vesti

Na kraju je Litvanac odigrao najbolji meč u crveno-belom dresu. Ne i najefikasniji, pošto je do 24 brojao protiv Baskonije, ali je imao najveći indeks korisnosti otkako je stigao u Zvezdu - 27. Susret je okončao sa 22 poena, po tri ofanzivna i defanzivna skoka, ali i dve ukradene lopte.

Drugi strelac je bio Džoel Bolomboj, koji je ponovo bio sila u reketu. Rvao se sa centrima Milana i odradio dobar posao na oba kraja terena. Okončao je susret sa 14 poena i šest skokova, ali i dve blokade (indeks 18).

Teodosić statistički nije odigrao najbolju utakmicu (devet poena, pet asistencija i tri izgubljene lopte), ali sve dobro što je uradio, uradio je u prelomnim trenucima meča. Jedine dve trojke pogodio je u poslednjoj četvrtini (2/7), na kraju je podelio i pet zapanjujućih asistencija. Treba istaće da je ovo bila prava timska pobeda i da su svi izgarali u odbrani, a Zvezda je imala i više skokova (37:31) i asistencija od rivala (17:14).

U domaćem sastavu nije bilo preterano raspoloženih pojedinaca. Jednu od boljih evroligaških partija pružio je mladi Đordano Bortolani i meč okončao sa 14 poena, a dvocifren je na kraju bio i Aleks Pojtres sa 12. Kajl Hajns je uz šest poena imao i četiri uhvaćene lopte, ali je uspeo praktično i da eliminiše trojicu igrača Crvene zvezde, pošto je nezgodno zakačio Mitrovića, Nedovića i Tobija u duelima. Luka se jedini vratio na parket, ali nije mnogo igrao, Nemanja je pokušao, ali ga nije bilo u drugom poluvremenu, dok se Majk posle pada preko centra Milana nije vraćao na teren.

Bivši igrač Crvene zvezde, Šabaz Nejpir, koji je pre manje od mesec dana napustio tim sa Malog Kalemegdana kako bi se vratio Milano, susret je okončao sa samo šest poena, ali je sakupio pet skokova i podelio četiri asistencije. Ipak, s obzirom da je iz igre gađao 2/10 (1/6 za tri) i sa linije penala 1/4, sakupio je svega pet indeksnih poena i generalno odigrao slab meč.

-----------------------

OLIMPIJA MILANO - CRVENA ZVEZDA 62:76

(15:23, 16:24, 16:10, 15:19)

Dvorana: Mediolanum Forum (Milano)

Sudije: Olegs Latiševs, Đordij Alijaga, Marćin Kovalski

Olimpija Milano: Pojtres 12, Bortolani 14, Tonut 5, Meli 5, Nejpir 6, Kamagate, Riči, Flakadori 4, Hol 6, Karuzo, Hajns 6, Fojtman 4

Crvena zvezda: Teodosić 9 (5 as), Hanga 7, Davidovac 3, Mitrović 6, Lazić, Tobi, Bolomboj 14, Ilić, Nedović 8, Giedraitis 22, Gilespi 2, Dos Santos 5

----------------------

Ušla je Zvezda u meč sa dobrom energijom i bila prilično staložena u napadu. Tražila je rešenja kroz reket, Bolomboj je dobro otvorio, ali je domaćin imao odgovor na drugoj strani. Egal je bio na snazi u većem delu prvog kvartala, a onda je Kajl Hajns, bez ikakve namere, poslao na parket trojicu košarkaša Crvene zvezde, nakon što je nezgodno zakačio Mitrovića, Nedovića i Tobija, pritom je poslao Nemanju na klupu baš kada je uhvatio pravi zalet i nanizao osam poena za preokret na dva i po minuta do prvog odmora (13:14). Ipak, nije to poremetilo Sferopulosov tim koji je sa tri vezane trojke priveo četvrtinu kraju (dve pogodio Giedraitis, jednu Hanga), te je posle 10 minuta na semaforu u Mediolanum forumu stajalo 15:23.

Gde je stala Zvezda u prvoj, nastavila je u drugoj deonici. Pre svega u odbrani. Podigla je zid nakon što je Bortolani pogodio jedan težak šut i odbranila osam vezanih napada domaće ekipe, pa je serijom 7:0 stigla do prednosti 17:30. Blistao je u tim trenucima Teodosić, koji je podelio dve magične asistencije Davidovcu za trojku i Gilespiju za zakucavanje. Posle dobrih poteza Giedraitisa povela je i 19:37, ali se nije joj se dalo da se odlepi i na plus 20. Pronašao je Milano kakav takav ritam u nastavku, ali se Bolomboj postarao da crveno-beli na pravi način dočekaju odmor. Prvo je probio čuvara i posle snažnog prodora položio za 29:45, a onda je na 16 sekundi do kraja stavio Hajnsa na poster i efektno zakucao za konačnih 31:47 posle 20 minuta košarke u Prestonici mode.

Nakon fantastičnog prvog poluvremena, pomračenje crveno-belih na startu drugog. Za dva i po minuta je domaćin napravio seriju 9:0 preko centara Melija i Pojtresa. Reagovao je Sferopulos tajm-autom i to je odmah dalo rezultate, pošto je Zvezda vezala pet poena preko Teodosića, Bolomboja i Mitrovića i tako odbila nalet italijanskog šampiona. Popravili su igrači srpskog šampiona igru u odbrani posle velikog pada na startu treće deonice i to im je omogućilo da sačuvaju dvocifrenu prednost pred poslednjih četvrtinu. Doduše, imali su nekoliko prilika da je i uvećaju, ali su u poslednjih 30 sekundi neprecizni bili Bolomboj, Davidovac i Giedraitis (47:57).

Iako se Rokas iskupio za težak promašaj s kraja treće lepim flouterom na početku odlučujuće deonice, usledila je serije Milana 5:0 posle trojke Bortolanija i poena Hajnsa iz odbojke, pa je ponovo grčki stručnjak odlučio da seče nalet protivnika tajm-autom. Otišla je serija domaćina i na 7:0 (54:59). Ipak, uspela je Zvezda da odgovori pravovremeno i vezala četiri poena posle koškanja između Hange i Nejpira, koje je rezultovalo obostranom tehničkom greškom. Teodosić je ponovo imao jedan vanserijski pas ka Giedraitisu, a onda je sredinom poslednje četvrtine postigao i veoma bitnu trojku, prvu posle pet promašaja, za 56:66 u Italiji. Ispostavilo se da je to slomilo otpor domaćina. Pokušao je da se vrati, ali je Zvezda imala stvari pod kontrolom. Miloš je ponovo poslužio Rokasa kao na tacni, a onda je u svom maniru stavio tačku - trojkom na 44 sekunde do kraja za 62:74. Sve je bilo gotovo u Milanu.

EVROLIGA - 21. KOLO

Četvrtak

Fenerbahče - Bajern 81:81, posle produžetka 98:91

/Vilbekin 30 - Fransisko 21/

Panatinaikos - Monako 88:63

/Lesor 23 - Motiejunas 13/

Milano - Crvena zvezda 62:76

/Bortolani 14 - Giedraitis 22/

Real Madrid - Valensija U TOKU

Petak

18.30: (1,70) Anadolu Efes (15,0) Virtus Bolonja (2,40)

20.30: (1,25) Barselona (17,0) Žalgiris (4,70)

20.30: (1,80) Baskonija (15,0) Olimpijakos (2,25)

20.30: (1,60) Partizan Mozzart Bet (16,0) Makabi (2,65)

21.00: (1,45) Asvel (16,0) Alba (3,20)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaOlimpija MilanoJanis SferopulosRokas GiedraitisMiloš TeodosićDžoel Bolomboj

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara