Nikola Jović i Nikola Đurišić (©KK Mega Basket)
Nikola Jović i Nikola Đurišić (©KK Mega Basket)

Zlatni Megini klinci: Idemo na završni turnir s najvišim ambicijama

Vreme čitanja: 4min | uto. 30.03.21. | 13:45

Bili smo veoma motivisani, ali i strpljivi. Kad smo u poslednjoj deonici uhvatili priključak, kao da smo znali da nam trijumf neće izmaći. Presrećni smo i veoma ponosni na sve što smo uradili"

Trijumfom na juniorskom Evroliginom kvalifikacionom turniru u Beogradu košarkaši Mege plasirali su se na Fajnal ejt koji će se kao i svake godine igrati u vreme seniorskog Fajnal fora. Pobedom u finalu nad Crvenom zvezdom sa 82:80, Megini juniori su se pridružili Barseloni i Realu, koji su prva mesta osvojili na kvalifikacionim turnirima u Valensiji, odnosno Istanbulu. Za preostalih pet učesnika najprestižnijeg turnira za košarkaše do 18 godina u Evropi, Evroliga će dodeliti specijalne pozivnice.

Do velikog uspeha, ekipu Mege vodila su dvojica supertalentovanih košarakaša – Nikola Jović i Nikola Đurišić. Tandem za budućnost srpske košarke koji je svojim igrama oduševio brojne stručnjake.

Izabrane vesti

"Bili smo svesni da smo favoriti. Nikola Đurišić i ja smo i prošle godine igrali na ovom turniru, osvojili smo treće mesto i znali smo šta nas čeka", kaže Nikola Jović, a na njegovu priču nadovezuje se njegov imenjak Đurišić:

"Iako smo u finalu gubili sa čak 19 poena razlike nijednog trenutka nismo gubili nadu. Bili smo veoma motivisani, ali i strpljivi. Kad smo u poslednjoj deonici uhvatili priključak, kao da smo znali da nam trijumf neće izmaći. Presrećni smo i veoma ponosni na sve što smo uradili".

19.00: (3,50) Crvena zvezda (16,0) Olimpija Milano (1,35)

Sa prosekom od 29,3 poena po meču Jović je bio najbolji strelac turnira. Ako se tome doda podatak da je imao i 10,3 skokova i 4,5 asistencija u proseku, jasno je da je s razlogom proglašen i za najkorisnijeg igrača turnira:

"Ovo MVP priznanje je vrhunac mog dosadašnjeg rada. To je nagrada za trud i sve to veoma prija, ali za mene je najvažnije da je moja ekipa osvojila prvo mesto i da smo ovaj izuzetno jak turnir završili bez poraza", kaže Jović kome društvo u idealnoj petorci turnira pravi saigrač, Nikola Đurišić:

"Individualna priznanja dobijaju na značaju samo ako ekipa od toga ima koristi, odnosno na kraju trijumfuje. Za nas je najvažnije da smo se plasirali na Fajnal ejt. Ići ćemo sa velikim ambicijama, želimo da osvojimo titulu i pokažemo da smo najbolji u Evropi. Mislim da to možemo, jer nam je ovaj trijumf ulio veliko samopuzdanje".

Nikola Jović rođen je u Lesteru, gde mu je otac radio, a zanimljivo je da je čak šest godina trenirao vaterpolo u Partizanu, što je na neki način bila posledica činjenice da mu je majka bila plivačica.

"Imao sam visinu, otac mi se u takođe bavio košarkom i želeo sam da probam. Igrao sam za KK Sava, a na poziv Mege učestvovao sam na pionirskom turniru Kupa Radivoja Koraća. Dobro sam odigrao i ponudili su mi da pređem u Megu. Tu sam već treću sezonu i prezadovoljan sam", otkriva svoje početke Jović koji je za prvi tim debitovao ove sezone na finalnom turniru Kupa Radivoja Koraća u Novom Sadu, a najbolju partiju zabeležio je u ABA ligi protiv Splita sa učinkom od deset poena i devet skokova.

I put Nikole Đurišića pod obruče bio je podjednako zanimljiv. Sin je naše čuvene odbojkašice Vesne Čitaković Đurišić i fudbalera Duška Đurišića, a oprobao se u mnogim sportovima.

"Rođen sam u Gentu, a prateći maminu odbojkašku karijeru, osim u Belgiji, živeo sam u Italiji, Turskoj i Nemačkoj. Sa osam godina sam došao u Srbiju, trenirao sam fudbal, karate, tenis, džudo, sve do momenta dok me stric Perica Đurišić, koji je košarkaški trener, nije odveo na trening u KK Put. Od prvog momenta sam se zaljubio u košarku", objašnajava Đurišić koji je već sa 16 godina godina debitovao u seniorskoj konkurenciji u dresu OKK Beograd u KLS ligi, gde prosečno beleži 15,9 poena, 3,2 skoka i tri asistencije po meču.

Jović i Đurišić ističu da im je san da zaigraju u NBA ligi i uvereni su da je najbolji put da se stigne do najjače košarkaške lige sveta upravo iz Mege:

"Nema dileme da je Mega najbolja sredina za razvoj mladih igrača. Sistem koji je postavljen izvanredno funkcioniše i u prilog tome najbolje govore rezultati, odnosno broj draftovanih igrača i onih koji su direktno iz dresa Mege zaigrali u NBA", kaže Đurišić, a njegove reči potvrđuje i Jović:

"Imamo vrhunske uslove za rad i razvoj. Saigrač mi je Marko Simonović, koga su na prethodnom draftu izabrali Čikago Bulsi. Za mene je to prilika za sticanje neprocenjivog iskustvo i učiniću sve da ostvarim svoj dečački san".

Joviću i Đurišiću predviđaju se blistave karijere u budućnosti, a s obzirom na međusobni odnos koji imaju mogli da postanu ubojiti tandem srpske košarke: 

"Znamo se tri godine. Od momenta kad smo upoznali, imamo sjajnu saradnju na trenu i van njega. Đurišić je izuzetno talentovan", kaže o svom saigraču Jović, a sa ništa manje komplimenata mu odgovara imenjak Đurišić:

"Odlično se poznajemo i izvanredno kapiramo na terenu. Jović može da uradi sve sa loptom i zato je veoma zabavno igrati sa njim", zaključio je Nikola Đurišić.



tagovi

KK MegaNikola JovićNikola Đurišić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara