Adis Bećiragić (©YouTube/N1)
Adis Bećiragić (©YouTube/N1)

Zmajevima "biti ili ne biti" protiv Bugarske

Vreme čitanja: 3min | pon. 04.07.22. | 13:35

Reprezentacija Bosne i Hercegovine igra odlučujući meč kvalifikacija za Mundobasket (ponedeljak, 20)

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Posle poraza u Pardubicama od Češke, košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 20 časova će igrati odlučujući susret za nastavak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Reč je o poslednjem susretu prve faze, u kojem će Zmajevi u dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu ugostiti reprezentacij Bugarske.

Izabrane vesti

Novi selektor Adis Bećiragić nije na najbolji način debitovao na klupi Zmajeva, te je pre tri dana upisao poraz od Češke, ali već večeras ima priliku da popravi utisak i pošalje BiH u narednu rundu kvalifikacija. Za to će Zmajevima biti potrebna pobeda. Mada, u nekim kombinacijama i poraz manji od pet poena razlike bi bio prihvatljiv i značio bi da bi BiH nastavila kvalifikacije za Mundobasket.

Optimizma ne manjka u redovima domaćih pa od prvog minuta najavljuju pohod na pobedu.

Nadamo se da ćemo ovaj meč odigrati na mnogo većem nivou u odnosu na onaj koji smo pokazali u Češkoj. Spremniji smo barem dva treninga, što je izuzetno velika stvar i mislim da ćemo biti dovoljno kvalitetni da slavimo protiv Bugarske", rekao je Bećiragić pa nastavio:

"Ne pravimo kalkulacije i želimo izgraditi tim. Svaki naš trening i sastanak pravimo s dugoročnim ciljem da napravimo ekipu koja će u svakom trenutku znati šta i kako igra. To u prvoj utakmici nismo imali, a naredni meč je prilika da dođemo do pobede i igramo bolje kako bi došli u situaciju da se ravnopravno nosimo sa svim ekipama na Eurobasketu“, kazao je Bećiragić.

20.00: (1,35) Bosna i Hercegovina (16,0) Bugarska (3,50)

Situacija na tabeli je jako komplikovana, budući da sve reprezentacije imaju šansu za prolazak, ali isto tako i za eliminaciju iz daljih kvalifikacija. Jedini sigurni su za sada Litvanci koji imaju maksimalan učinak. BiH i Češka imaju po dve pobede i tri poraza, dok su Bugari na jednoj pobedi i četiri poraza.

Dakle, Bugarska će se plasirati u drugu rundu kvalifikacija ako večeras pobedi sa 10 poena razlike i više. Takođe, mogu ostvariti plasman dalje ukoliko pobede sa tri razlike i više, ali samo ako Češka izgubi od Litvanije.

U poslednja četiri međusobna susreta, BiH je upisala ubedljive pobede nad večerašnjim protivnikom, računajući i poslednju pobedu u Botevgradu kada je bilo 75:85. Međutim, Bugari su sada potpuno druga ekipa u odnosu na taj susret, s obzirom da su jači za svog najboljeg igrača Aleksandra Vezenkova (Olympiakos) i natuzalizovanog Amerikanca Dee Bosta (Galatasaray).

Ima tu raznih opcija koje ćemo videti za njega i za njegov dolazak ili nedolazak, jer postoji mogućnost da neće doći. Odbrana će sigurno biti drugačija ako on ne dođe. Reč je o opasnom igraču i malo netipičnom jer daje koševe na mnoge načine, a onaj ko ga bude čuvao moraće biti dovoljno fizički i psihički spreman za to", kazao je Bećiragić.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET (DRUGA RUNDA) – 6. KOLO

Ponedeljak

Grupa E

20.00: (3,90) Portugalija (16,0) Crna Gora (1,30)

20.30: (1,02) Francuska (30,0) Mađarska (13,0)

Grupa F

18.30: (1,55) Litvanija (14,5) Češka (2,70)

20.00: (1,35) Bosna i Hercegovina (16,0) Bugarska (3,50)

Grupa G

17.00: (3,90) Gruzija (16,0) Španija (1,30)

18.00: (12,0) Makedonija (28,0) Ukrajina (1,03)

Grupa H

19.30: (3,50) Holandija (16,0) Italija (1,35)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

košarkaška reprezentacija BiHreprezentacija BugarskeKvalifikacije za Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara