Zvanično: Kalates napustio PAO! Čeka ga bogat ugovor, menja ga bivši plej Zvezde

Vreme čitanja: 2min | pet. 03.07.20. | 16:41

Posle osam sezona u dresu Zelenih

Ono što se najavljivalo nedeljama, danas je dobilo i zvaničnu potvrdu.

Sjajni plejmejker Nik Kalates je napustio Panatinaikos. Grčki reprezentativac i velikan iz Atine su se razišli posle pet godina saradnje, a PAO se putem društvenih mreža zahvalio igraču za sve što je uradio u zelenom dresu.

Izabrane vesti

Nik Kalates je poslednjih godina bio duše i srca atinskog tima. Ponajbolji igrač i lider ekipe. U dva mandata u dresu Panatinaikosa je ukupno proveo osam godina. I postao ljubimac navijača.

Rošen na Floridi, tamo je počeo da se bavi košarkom i prošao srednju školu i koledž, da bi ga u drugoj rundi NBA drafta 2009. godine izabrala Minesota. Ipak, istog leta se odlučio da se oproba u evropskoj košarci i došao je u Panatniakos kod Željka Obradovića potpisavši jako unosan ugovor. U prvim sezonama se nije isticao kao košgeter, ali je imao sjajan doprinos u organizaciji igre i defanzivi i činio je sjajan tandem sa Dijamantidisom. Posle evroligaške titule 2012, odlaska trenera Obradovića, i Kalates je odlučio da napusti PAO. 

Prešao je u Lokomotivu Kubanj gde je potpisao sjajan ugovor vredan 2.200.000 evra godišnje, da bi posle godinu odlučio da se oporba u NBA ligi potpisavši dvogodišnji ugovor sa Memfisom. Sredinom druge sezone je suspendovan na 20 utakmica zbog kršenja antidoping pravila i rešio je da se vratio u PAO.

U drugom mandatu u atinskom klubu je bio prilično drugačiji i bolji igrač nego u prvom. Prosek poena mu je bio dvocifren, a imao je skoro desetak asistencija po meču. Izdvojio se kao prva zvezda i lider tima i postao je miljenik navijača.

Ipak, posle pet godina je rešio da napusti PAO kada je klub odlučio da sreže budžet za plate i umanji takmičarske ambicije. Kalates je među prvima rekao da ne pristaje na to i danas je rastanak i zvanično potvrđen. Pored njega, na smanjenje plata od bitnih igrača nisu pristali ni Džimer Fredet, Dešon Tomas i Nikos Papas koji je danas takođe napustio klub.

Mnogi evroligaški velikani su odmah pokazali interes za Kalatesa, ali je najbliži Barseloni. Očekuje se da bude prvo pojačanje Šarunasa Jasikevičijusa u Kataloniji, ako CSKA, Zenit ili neko treći ne uleti sa nekim prebogatim ugovorom o čemu se takođe spekulisalo prethodnih nedelja. Moraće Barsa dobro da zavuče ruku u džep ako želi da potpiše Kalatesa.

A Panatinaikosu ostaje da pronađe skromniju zamenu i izgleda da ju je pronašao. Najbliži potpisu za atinske Zelene je nekadašnji Zvezdin plejmejker Nejt Volters koji je napustio Makabi iz Tel Aviva. 


tagovi

KK PanatinaikosNik Kalates

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara