Detalj sa početka utakmice Zvezde i Uniksa u Beogradu (Foto: Starsport)
Detalj sa početka utakmice Zvezde i Uniksa u Beogradu (Foto: Starsport)

Zvezda 3.000 kilometara od kuće mora da ukroti bivšeg igrača i uhapsi najboljeg kradljivca Evrolige

Vreme čitanja: 5min | pet. 11.02.22. | 09:14

Košarkaši Crvene zvezde u 26. kolu elitnog takmičenja gostuju u Kazanju ekipi Uniksa

Naneo je Uniks košarkašima Crvene zvezde jedan od najtežih poraza u Beogradu - ne samo ove sezone - 98:78. Sada puleni Dejana Radonjića imaju priliku za revanš, ali je potpuno jasno da je pred njima veoma težak zadatak (17.00).

Posle velike pobede u Pireju nad Olimpijakosom crveno-beli su pretrpeli dva poraza od kuće od Olimpije Milano (57:63) i Monaka (80:91). U sudaru sa Manekenima nisu uspevali da pronađu napadački ritam, dok su posle sjajne prve deonice (30:19) i 20 poena suficita sredinom drugog kvartala poptuno pali u drugom poluvremenu, te su morali da prizanju poraz i u duelu sa ekipom Saše Obradovića.

Izabrane vesti

Sa učinkom 8-14 sede na 14. mestu na tabeli društva najboljih evropskih timova, ali treba napomenuti da kaskaju par mečeva za konkurencijom, s ozbirom na tri odložena duela iz januara. Uniks ima čak pet pobeda i meč više (13-10), ali je izvesno da mu predstoji ozbiljna borba za mesto u Top 8, jer su ispod crte timovi poput Anadolu Efesa, Bajerna, Monaka i imaju samo pobedu manje.

Zalečili su Radonjićevi izabranici evroligaške rane pobedom nad Megom Mozzart u 19. kolu ABA lige (76:69), a sada će pokušati da trijumfom u Kazanju uhvate možda i poslednji voz za plasman u plej-of elitnog takmičenja. Doduše, na Malom Kalemegdanu zbog silnih problema koji su ih zadesili početkom godine sa virusom korona (10 zaraženih igrača) nemaju luksuz da gledaju tako daleko u budućnost - moraju da idu meč po meč.

"Ja sada razmišljam o trenutnim stvarima, potuno jasno i zašto. To je naša realnost", zaključio je trener Zvezde", rekao je trener Zvezde pred put za Rusiju.

17.00: (1,35) Uniks (16,0) Crvena zvezda (3,50)

Kako bilo, košarkaši srpskog šampiona imaju motiva na pretek. Pokušaće da poprave sliku posle dva vezana neuspeha, ali i da se osvete četi Velimira Perasovića za težak poraz u dvorani Aleksandar Nikolić. Uniks je u Beogradu ubacio rekordnih 15 trojki, a do pobede su ga vodili Džon Braun sa 18 poena, Mario Hezonja i Ajzea Kejnan sa po 17, dok je bivši igrač srpskog šampiona Lorenzo Braun bio nadomak dabl-dabla (po devet poena i završnih dodavanja).Pozitivan rezultat u Kazanju dao bi i vetar u leđa crveno-belima pred prvu borbu za trofej u sezoni na Kupu Radivoja Koraća (17-20. februar).

Majk Cirbes nije otputovao sa ekipom zbog problema sa povredom, već neko vreme u timu nema Marka Simonovića, ali bi ostatak igračkog kadra trebalo da bude crnogorskom stručnjaku na raspolaganju. Problemi sa Kovidom 19 ostavili su danak, ali i silne povrede u prvih par meseci tekuće sezone koje su dodatno opteretile ekipu, pa je umor primetan kod nekolicine igrača. Možda ponajviše kod Nejta Voltersa, koji je posle preležanog virusa i višenedeljne pauze na adekvatnom nivou odigrao jedino protiv Cedevite Olimpije (14 poena, pet asistencija). Na svim ostalim mečevima (u oba takmičenja) imao je jednocifren učinak, protiv Mege nije uspeo ni da se upiše u listu strelaca.

Svestan je Dejan Radonjić da je pred crveno-belima još jedan veliki izazov.

"Pre svega treba reći da se radi o kvalitetnom protivniku koji nije samo protiv nas pokazao kvalitet. U dobroj su formi sa puno kvaliteta. Individualno su izuzetno jaki, atletski takođe. Sigurno nas čeka težak zadatak. Mi smo u našoj situaciji koja se dogodila u januaru kada smo imali veliku pauzu van hale što je posebna problematika u ovom delu sezone", zaključio je šef struke crveno-belih.

Što se tiče Uniksa, krajem januara je ušao u kontra ritam, vezao tri poraza u Evroligi (Real Madrid, CSKA i Alba), ali je uspeo da se vrati na pobednički kolosek u Kaunasu (76:67). Nakon toga je odigrao fantastičan meč sa Armejcima u VTB ligi i slavio posle 55 minuta borbe poenima O'Džej Meja u poslednjim trenucima (105:103). Taj trijumf nesumnjivo je dodatno podigao raspoloženje u ekipi pred okršaj sa Zvezdom.

Perasović ima sve igrače na raspolaganju, a nedavno je dobio i veliko pojačanje u povratniku Džonu Holandu. Reč je o veoma iskusnom igraču i sjajnom defanzivcu, koji će defintivno povećati šanse Uniksa da se domogne Top 8 faze.

Mario Hezonja, Lorenzo Braun i Džon Braun (Foto: Starsport)Mario Hezonja, Lorenzo Braun i Džon Braun (Foto: Starsport)


Ključni igrač sastav iz Kazanja ove sezone je bivši igrač Crvene zvezde Lorenzo Braun. Amerikanac koji se 2019. godine prvi put susreo sa Evroligom na Malom Kalemegdanu trenutno je najbolji asistent (6,1 asistencija u proseku) i četvrti najkorisniji igrač elitnog takmičenja (18,1 prosečan indeks). Njegov "partner u zločinu" je Džon Braun - najbolji kradljivac najkvalitetnije lige Starog kontinenta (2,9 ukradenih lopti po meču). Sjajni krilni košarkaš je u prethodnom kolu postavio i rekord, kako je nadmašio učinak Manua Đinobilija od 64 krađe za jednu sezonu (66). Njih dvojica su se, čini se, izdvojili kao glavna snaga Uniksa, a o kvalitetu ruskog tima najbolje govori to što u svojim redovima ima i igrače poput Hezonje, Kejnana, Andreja Voronceviča, Tonjea Džekirija...

Perasovićeva ekipa je jasan favorit, ali hrvatski stručnjak očekuje jak otpor srpskog šampiona.

"Zvezda je jak, fizički veoma dobar tima, sa jednom od najboljih odbrana u Evroligi. Izgubili su par utakmica, ali uvek se bore. Predstojeći meč nam je veoma bitan. Moramo da učvrstimo poziciju u borbu za plej-of. Borba za doigravanje se nastavlja", rekao je trener Uniksa pred duel sa Crvenom zvezdom.

EVROLIGA – 26. KOLO

Četvrtak

Alba – Zenit 76:67

/Lo 14 – Beron 18/

Monako – Žalgiris 82:83

/Džejms 18 – Gifi 15/

Olimpijakos – Anadolu Efes 87:85 (75:75)

/Slukas 23 – Plajs 14/

Makabi Tel Aviv – CSKA 84:75

/Vilbekin 23 – Lundberg 17/

Olimpija Milano - Baskonija 89:78

/Hol 15 - Kostelo 23/

Petak

17.00: (1,35) Uniks (16,0) Crvena zvezda (3,50)

20.00: (1,70) Asvel (14,5) Panatinaikos (2,30)

20.45: (1,80) Real Madrid (14,5) Barselona (2,15)

Odloženo

Fenerbahče - Bajern Minhen

*** Kvote su podložne promenama




tagovi

KK Crvena zvezdaUNIKS KazanjUniksDejan RadonjićNejt VoltersLorenzo BraunDžon BraunVelimir PerasovicEvroliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara