(©MN Press)
(©MN Press)

Zvezda bez pleja traži izlaz iz krize - sve na Voldenu i Lojdu

Vreme čitanja: 4min | čet. 10.12.20. | 09:00

Crveno-beli iz Pireja pak u Beograd stižu osokoljeni pobedom protiv Baselone

Kriza na Malom Kalemegdanu se produbila, a da stvar bude gora, nakalemile su se povrede. Košarkaši Crvene zvezde u okviru 13. kola Evrolige dočekuju Olimpijakos (19.00, TV Sportklub), a u bratski okršaj ulaze sa deficitom igrača na poziciji organizatora igre.

Daleko je Crvena zvezda od dobre forme, a izdanja koja pružaju izabranici Saše Obradovića sve su slabija. Određeni problemi u selekciji bili su uočljivi na prvu loptu kako je sezona počela. Nije sve štimalo, ali beogradski crveno-beli nisu izgledali malokrvno. Kako je vreme odmicalo, slika je počela da bledi, rezultati se ne poklapaju sa najavama da će Zvezda pucati na visok plasman, a slabim rezultatima u poslednje vreme kumovale su i povrede.

Izabrane vesti

Zvezda meč sa Olimpijakosom dočekuje na 14. poziciji i u prethodna tri meča nije uspela da ostvari pobedu. Crveno-beli su na dva fronta redom trpeli poraze od Efesa, Makabija i za kraj Budućnosti, koja im je skinula oreol nepobedivosti na Jadranu i ostala jedini tim sa stoprocentnim učinkom u regionalnom takmičenju. Za meč sa crveno-belima iz Pireja, koji se igra u dvorani „Aleksandar Nikolić“, Saša Obradović ostao je bez dva organizatora igre. Tejloru Ročestiju istekao je dvomesečni ugovor i Zvezda se nije odlučila da mu ponudi novi. Drugi plejmejker koji neće biti u opticaju za duel sa Olimpijakosom je Lengston Hol.

Obnovio je Hol povredu prepone u nedeljnom susretu sa podgoričkom Budućnošću, pa se Zvezda i Obradović nalaze u nezavidnoj situaciji. Imaće Zvezda manjak igrača u opticaju na bekovskim pozicijama, a ulogu plejmejkera moraće da iznesu Kori Volden i Džordan Lojd kojima nije strano da pokupe minute i na kecu, ali se kroz karijeru nisu profilisali kao dodavači, već kao košgeteri, pa će biti zanimljivo videti kako će se snaći u ovoj ulozi. Mogla bi Zvezda da ima problem sa protokom lopte koji generalno nije bio na najvišem nivou u dosadašnjem toku sezone, a od izostanka Hola i završetka saradnje sa Ročestijem mogao bi da profitira Aleksa Uskoković. Nije se naigrao momak koji se kalio u FMP-u, ali bi do oporavka Hola i dolaska novog igrača u spoljnoj liniji, koji je crveno-belima neophodan, mogao da ubere minute i pokuša da se nametne šefu stručnog štaba.

Za razliku od Zvezde, Olimpijakos nastupa samo u Evroligi. Izabranici Jorgosa Barcokasa manje se troše, ali je ova nedelja za njih duplo evroligaško kolo. Crveno-beli iz Pireja su u utorak igrali zaostali meč 9. kola protiv Barselone i u Beograd su stigli posle velikog trijumfa. Slavio je Olimpijakos u „Palau Blaugrani“ sa 96:88 i tako naneo tek treći poraz Jasikevičijusu, Mirotiću, Kalatesu i kompaniji. Izabranici Jorgosa Barcokasa vodili su od prvog do poslednjeg minuta u Španiji, a na megdan Zvezdi došli su kompletni. Razne povrede i problemi sa virusom korona, koji se uvukao u tim iz Pireja, uticali su na to da Olimpijakos igra promenljivo.

Crvena zvezda i Olimpijakos su se od velikog povratka Beograđana u Evroligu 2014. godine sastajali na najvećoj košarkaškoj pozornici u Evropi sedam puta, a pirejski crveno-beli vode sa 5-2 u međusobnim okršajima. Ipak, košarkaši Crvene zvezde bili su uspešniji u prethodna dva okršaja, a oba trijumfa tim sa Malog Kalemegdana ostvario je na domaćem terenu. Minule sezone najzaslužniji za pobedu u „Beogradskoj Areni“ bio je Lorenzo Braun. Pucao je američki organizator igre iz svih oružja, zaustavio se na 34 poena, a Zvezda je slavila s rezultatom 88:81.

Najveći teret u dosadašnjem delu sezone u Crvenoj zvezdi izneli su Džordan Lojd i Kori Volden. Lojd je prvi strelac tima, a u Evroligi prosečno beleži 18,8 poena. Volden ga prati sa 11,6, a stiče se utisak da su i njih dvojica posustala usled prevelikog opterećenja i jer se protivnički igrači fokusiraju na Zvezdin tandem bekova. Pod konstantnim su pritiskom Lojd i Volden, čuvari ih prate u stopu i označeni su kao igrači od kojih u Zvezdinom timu preti najveća opasnost.

S druge strane, prodefilovao je kroz Pirej povelik broj igrača prethodnih sezona, a jedina konstanta su oni sa najdužim stažom i velikim iskustvom – Vasilis Spanulis, Jorgos Printezis i Kostas Papanikolau. Ne vrti se više igra oko njih, ali njihove uloge nisu marginalne. Najefikasniji igrač Olimpijakosa je bivši centar Budućnosti Hasan Martin koji prosečno postiže 10,2 poena, a sličan učinak ima i Šekil Mekisik (10,1 poen). Mnogo toga u igri Olimpijakosa polazi od prvog asistenta tima, Kostasa Slukasa, a da se zbog pandemije virusa korona ne igra pred praznim tribinama, nema sumnje da bi navijači Crvene zvezde napravili topao doček za svog ljubimca Čarlsa Dženkinsa.

Crvena zvezda će za nedelju dana odigrati čak tri utakmice u Evroligi i sve tri na domaćem terenu, što je olakšavajuća okolnost. Neće morati košarkaši Zvezde da provode vreme po aerodromima i da troše energiju na putovanja. Vreme je da se zasuču rukavi i krene u rešavanje nagomilanih problema. Nakon Olimpijakosa u Beograd dolazi berlinska Alba, a krug se zatvara protiv Valensije.

EVROLIGA – 13. KOLO

Četvrtak

19.00: (2.05) Crvena zvezda (13.5) Olimpijakos (1.90)

20.00: (3.90) Alba (16.0) Fenerbahče (1.30)

21.00: (1.80) Baskonija (14.5) Makabi (2.15)

21.00: (1.25) Real Madrid (17.0) Zenit (4.40)

21.00: (2.15) Valensija (14.5) Efes (1.80)

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Stefan TANASIĆ


tagovi

KK Crvena zvezdaKK OlimpijakosEvroliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara