Košarkaši Crvene zvezde (Foto: MN Press)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: MN Press)

Zvezda dočekuje ranjeni Milano: Pravljeni su za visoke domete, Beron ne sme da primi loptu

Vreme čitanja: 5min | čet. 15.12.22. | 12:26

"Siguran sam da će doći sa željom da prekinu negativan niz, a mi smo tu da im to ne dozvolimo i nastavimo našu seriju", rekao je kapiten crveno-belih Branko Lazić

Nanizali su košarkaši Crvene zvezde 10 pobeda i postali pravi hit evropske košarke sa trenerom Duškom Ivanovićem. U Evroligi su vezali šest i ekipa su u najboljoj seriji rezultata, pošto je Baskonija sinoć prekinula niz Anadolu Efesa (5). Vremena za odmor ipak nema pošto ravno 48 sati od trijumfa nad Žalgirisom crveno-beli dočekuju Olimpiju Milano (19.00).

Slave navijači srpskog i regionalnog šampiona trenera Ivanovića i najefektniji bekovski tandem Evrope Luku Vildozu i Nemanju Nedovića, a priliku da udare 11. recku od promene na klupi i poprave bilans na evrosceni (7-6) imaće protiv sastava koji je zakucan za dno tabele posle čak devet vezanih poraza (3-10).

Izabrane vesti

19.00: (1,55) Crvena zvezda (14,5) Milano (2,70)

Ipak, to ne sme da zavara, jer jedan od najvećih evropskih trenera Etore Mesina na raspolaganju ima veoma iskusnu i kvalitetnu ekipu. Povrede su zaljuljale brod, a iskusni Italijan i pored negativnog niza nema nameru da ga napusti. Samo još jedna potvrda da u ekipi iz Mediolanum foruma ima dovoljno materijala za povratak na pobedničke staze, a čini se da još nije kasno i da šampioni Italije uhvate poslednji voz za plej-of.

"Jedina olakšavajuća okolnost je što igramo kod kuće, ne moramo da putujemo i imaćemo više vremena za odmor. Čeka nas još jedna fizički zahtevna utakmica i biće izuzetno teško, jer smo protiv Žalgirisa odigrali jednu veoma iscrpljujuću utakmicu, gde smo do kraja igrali jako da bi došli do pobede. Fizički deo igre i koncentracija će morati da budu na visokom nivou, ali sam siguran da ćemo uz pomoć pune hale moći da napravimo još jedan iskorak i da se nadamo pozitivnom rezultatu", rekao je kapiten Crvene zvezde Branko Lazić pred sudar sa Manekenima.

Zvezda se sa Armanijem sastala devet puta u Evroligi i dobila ga šest puta. Interesantno, većinu trijumfa ostvarila je na strani (4). Minule sezone je izgubila pred svojim navijačima, kada je ključnu ulogu za sastav iz Milana odigrao Ben Bentil. Centar iz Gane koji je minulog leta stigao na Mali Kalemegdan je u Pioniru postigao 12 poena, uz 3/4 van linije 6,75, ali i čak devet skokova.

Italijani su napadački najslabija ekipa elitnog takmičenja sa prosekom od svega 68,7 poena po utakmici, ali su defanzivno drugi tim u društvu najboljih, pošto protivnicima dozvoljavaju 76,7 poena u proseku. Zvezda je korak iza sa 77,1 primljenih poena po meču.

Kvalitet su pokazali i tako što ih crna serija u Evroligi nije poremetila u italijanskom Palakanestru, gde posle 10 rundi imaju devet pobeda i čak šest vezanih. Kapiten Lazić ističe da je serije pobeda podsticaj i moticacija za crveno-bele da nastave u dobrom ritmu i da pred svojim navijačima (najavljene pune tribine) nastave niz. Ključ je da crveno-beli uspostave kontrolu od starta i ne dozvole sebi prazan hod.

"To je potvrda svega što radimo u poslednjih mesec dana sa novim trenerom. Imamo samopouzdanje i dozu rasterećenosti da možemo da se vratimo i kada gubimo. Zasad to funkcioniše, ali ne smemo previše da dozvoljavamo te situacije, utakmice odmiču, sve smo umorniji i desiće se da nemamo snage, zato i sutra moramo do početka da uđemo jako i držimo kontrolu meča u našim rukama da ne bi dolazili u te situacije".

Kao jedan od najboljih ofanzivaca Manekena ove sezone izdvojio se bivši košarkaš Crvene zvezde Bili Beron. Na Malom Kalemegdanu je stekao afirmaciju, osvojio titule u ABA ligi i domaćem prvenstvu i u oba takmičenja bio MVP finala. Ove sezone prosečno beleži 9,3 poena, uz odličnih 47,1 odsto preciznosti u šutu za tri. U porazu od Makabija pre dva dana bio je najefikasniji igrač Mesinine ekipe sa 18 poena.

"Recept za Bilija je da ne primi loptu. Inače najbolji recept za sve. Biće izuzetno teško sa čitavom ekipom. Igraju dosta fizički, iskusni su, bez obzira što su u padu forme. Ekipa je pravljena za mnogo veće domete nego što pokazuje tabela i rezultati. Siguran sam da će doći sa punom željom i borbenošču da prekinu taj niz, a s druge strane mi smo tu da im to ne dozvolimo i nastavimo našu seriju".

Bili Beron (Foto: MN Press)Bili Beron (Foto: MN Press)

Prisetio se Zvezdin kapiten i poslednjeg Beronovog gostovanja u dvorani Aleksandar Nikolić sa ruskim Zenutom.

"Čujemo se sporadično, nismo pred utakmicu, ali sigurno ćemo sutra popričati. Kada je ovde bio sa Zenitom pred punom halom, bio je prekid u jednom trenutku, pa je stao, gledao po tribinama i konstatovao da definitivno želi da se vrati", zaključio je Lazić.

Dobra vest za crveno-bele je da se treninzima vratio Luka Mitrović i mogao bi da pomogne saigračima protiv Manekena. S druge strane Olimpiji nedostaje sjajni Ševon Šilds, kao i iskusni Luiđi Datome. Stefano Tonut se vratio u tim, pa se kadrovska situacija u Milanu popravlja. Usled brojnih povreda su nedavno angažovali i veliko NBA pojačanje, potpisali francuskog reprezentativaca Timotija Luvavu Kabaroa koji je svojevremeno branio boje Mege. Iz utakmice u utakmicu pruža sve bolje partije, pa je jasno da je Mesina dobio još jednu kvalitetnu opciju na oba kraja terena.

"Posramljeni negativnim nizom, koji se može objasniti na brojne načine, u Beogradu želimo da odigramo najbolju moguću utakmicu. Po pravilu uspevamo da izgradimo solidnu prednost, ali ne i da je sačuvamo. U Beogradu želimo da popravimo kontrolu u poslednjem periodu, svesni da to neće biti lako protiv tima koji je u sjajnoj seriji, veoma dobro organizovan od strane trenera Ivanovića i atmosferi koja će biti posebna kao i uvek", rekao je Mesina pred duel sa crveno-belima.


EVROLIGA - 14. KOLO

Četvrtak

19.00: (1,55) Crvena zvezda (14,5) Milano (2,70)

19.00: (3,50) Žalgiris (16,0) Real Madrid (1,35)

20.30: (1,70) Bajern (14,5) Valensija (2,30)

21.00: (3,50) Asvel (16,0) Olimpijakos (1,35)

Petak

18.45: (1,45) Fenerbahče (15,0) Baskonija (3,05)

20.30: (1,20) Barselona (19,0) Panatinaikos (5,00)

20.30: (2,30) Partizan Mozzart Bet (14,5) Anadolu Efes (1,70)

20.30: (1,60) Virtus Bolonja (14,5) Makabi Tel Aviv (2,55)

21.00: (1,17) Monako (20,0) Alba (5,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Olimpija MilanoKK Crvena zvezdaBranko LazićEtore MesinaBili Beron

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara