Foto: MN Press
Foto: MN Press

Zvezda i Partizan peti put u polufinalu Kupa: Od Hendersona i O'Benona, preko Blažiča i Džonsa, do lude završnice u Spensu

Vreme čitanja: 6min | pet. 17.02.23. | 13:36

Crveno-beli dosad tri puta savladali večitog rivala u borbi za finale

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Gotovi su četvrtfinalni mečevi 21. izdanja Kupa Radivoja Koraća, a u Nišu će se za finale boriti Crvena zvezda i Partizan Mozzart Bet s jedne (21.00), FMP i Mega s druge strane (17.00). Spojio je žreb večite rivale pre finala, što nije bio čest slučaj kroz istoriju. Ipak, sakupili su crveno i crno-beli četiri polufinalna duela.

Izabrane vesti

Sastajali su se na korak do finala 2006, 2015, 2016 i 2021. godine. Pred peti okršaj, Zvezda ima tradiciju na svojoj strani, pošto je tri puta u ovakvoj situaciji slavila.

Prvi put u Pioniru, kada je na klupi tima sa Malog Kalemegdana sedeo Dragan Šakota. Crveno-beli su u četvrtfinalu bili bolji od Atlasa 78:65, dok je Partizan predvođen Duškom Vujoševićem savladao Budućnost 100:81.

Došao je red i na polufinala. Branilac trofeja FMP se sudario sa Hemofarom i izgubio 70:78, dok je Zvezda dobila večiti derbi 92:83, na krilima američkog tandema.

21.00: (1,90) Partizan Mozzart Bet (13,5) Crvena zvezda (2,00)

Džerod Henderson je ubacio 20, Leri О'Benon 18 poena, a ispratio ih je Milan Gurović sa 15. S druge strane je Uroš Tripković brojao do 22, dok je Dejan Milojević ubeležio dabl-dabl sa 20 poena i 11 skokova. Nije bilo dovoljno da se savladaju crveno-beli.

"Slabo smo igrali i branili njihovu igru dva na dva na jedinici. Imali smo i mnogo izgubljenih lopti i Zvezda je zasluženo pobedila", rekao je Vujošević posle polufinalnog duela.

Crvena zvezda je potom u finalu poslednjeg izdanja Kupa Koraća pred razdvajanje zajednice Srbije i Crne Gore savladala Hemofarm 80:65 i osvojila drugu Žućkovu levicu.

Dragan Šakota i Džerod Henderson (Foto: MN Press)Dragan Šakota i Džerod Henderson (Foto: MN Press)

Devet godina je bilo potrebno da se večiti beogradski rivali ponovo sretinu u polufinalu Kupa. Sa klupe predvođeni Dejanom Radonjićem crveno-beli su najpre u četvrtfinalu eliminisali Konstantin (81:65), dok je Partizan, ponovo sa Vujoševićem za volanom, bio ubedljiv protiv Vojvodine (81:54). Druga bitka za finale vodila se između Vršca i Mege.

Usledio je polufinalni derbi u Čairu, a Zvezda je većim delom susreta kontrolisala dešavanja na parketu, iako je Partizan predvođen Milanom Mačvanom, Sašom Pavlovićem, Draganom Milosavljevićem i Edom Muričem odbijao da se preda. Ipak, nije mogao da priđe bliže od četiri poena zaostatka. Zonska odbrana crno-belih davala je rezultate, ali su crveno-beli uvek pronalazili način da odbiju nalet rivala i s spreče preokret. Na kraju su Jaka Blažič i Luka Mitrović odigrali važne role u završnici, pa su košarkaši Zvezde slavili sa 76:67 i plasirali se u finale, gde su se sastali sa Megom.

Najefikasniji u Radonjićevoj ekipi bili su Blažić sa 15, Nikola Kalinić sa 11 i Boban Marjanović sa 10 poena, dok je s druge strane Mačvan ubacio 20, a Saša Pavlović 14 poena.

Zvezda je potom savladala Megu u borbi za trofej, uz sjajnu partiju Luke Mitrovića koji je sa 21 poenom i 12 skokova zaradio MVP nagradu.

Interesantno, žreb je ponovo već naredne godine na završnici Kupa u Nišu odredio da se crveno i crno-beli sretnu pred finale. Partizan je posle velike borbe najpre savladao FMP 85:83, a zanimljivo je da je u ekipi iz Železnika briljirao Ognjen Dobrić sa 23 poena. Mogao bi Zvezdin šuter i večeras da odigra bitnu ulogu protiv sastava iz Humske. Zvezda je ubedljivo porazila Smederevo 1953 (89:44) i zakazala još jedan gradski okršaj, dok su u drugom delu žreba do polufinala stigli Mega i Metalac.

Trogodišnja vladavina ekipe sa Malog Kalemegdana u Kupu prekinuta je u Čairu, posle trijumfa crno-belih 68:60. Ekipa Partizana, koju je sa klupe prevodio Aleksandar Džikić, prelomila je meč u svoju korist neverovatnom 18:0 serijom još u prvom poluvremenu. Preuzela kontrolu i do kraja čuvala uglavnom dvocifrenu prednost. Amerikanac Kevin Džons je bio centralna figura utakmice sa 19 poena, njegov zemljak sa finskim pasošem Džamar Vilson je brojao do 16, dok je 11 poena ubacio Edo Murič. Zvezdi nije bila dovoljna odlična partija Tarensa Kinsija (22 poena), Vasilije Micić je dodao 16, dok je do 12 brojao Majk Cirbes.

Crno-beli su otišli u finale, gde ih je iznenadila Mega (85:80) i osvojila prvi trofej u istoriji. Interesantno, u pobedničkom sastavu briljirao je današnji košarkaš Crvene zvezde Nikola Ivanović sa 24 poena i pet asistencija. Podsetimo, crnogorski reprezentativac nije registrovan za Kup Radivoja Koraća zbog pravila o broju stranaca.

Kvinsi Miler i Kevin Džons u polufinalu 2016. (Foto: MN Press)Kvinsi Miler i Kevin Džons u polufinalu 2016. (Foto: MN Press)

Poslednji polufinalni duel Zvezde i Partizana u Kupu još je us vežem sećanju. Crveno-beli su deklasirali Radnički iz Kragujevca u četvrtfinalu 108:47, dok su se crno-beli dobro pomučili da savladaju čačanski Borac (76:72). Zakazali su još jedan derbi, dok su s druge strane kostura bili Mega i Vojvodina predvođena Miroslavom Nikolićem.

Prvi je Mega zahvaljujući tandemu Marko Simonović - Filip Petrušev izborila mesto u borbi za Žućkovu levicu, a onda su na teren izašli i večiti rivali. U dosad najdramatičnijem polufinalu beogradskih velikana na Kupu Koraća, Crvena zvezda je slavila 79:78.

Na klupi Partizana sedeo je Sašo Filipovski, s druge strane je Zvezdu posle serije slabih rezultata pred kraj 2020. napustio Saša Obradović, a na njegovo mesto je došao povratnik Radonjić. Ubrzo su i crnogorskog stručnjaka snašli kadrovski problemi, veliki broj igrača je bio van stroja zbog virusa pred početak Kupa (podsetimo da je to bilo u jeku pandemije, kada su na snazi bila oštra bezbednosna i zdravstvena pravila).

Filipovski i njegovi izabranici su bolje otvorili meč i vodili većim delom prvog poluvremena, da bi na veliki odmor otišli sa 46:40. Kada su crno-beli poveli sa 11 razlike posle trojke Dangubića na startu treće deonice, crveno-beli su se našli u problemu. Ipak, odreagovali su pravovremeno. Davidovac se razigrao i očas posle Zvezda je bila na minus dva. Na poslednju pauzu se otišli sa 58:55 u korist Partizana i bilo je jasno da će se u poslednjem kvartalu voditi rovovska bitka.

Posle osam minuta napete rezultaske klackalice, ušlo se u penal završnicu. Radonjićeva ekipa je preko Džordana Lojda i Davidovca sa crte uspevala da održi minimalnu prednost. Jaramaz je poslao Davidovca na liniju penala i na devet sekundi do kraja, krilni košarkaš Zvezde je pogodio oba za 79:78, Branko Lazić i Marko Simonović su potom zajedničkim naporima ukrali loptu Markusu Pejdžu i činilo se da je sve gotovo. Ipak, Simonović je uz auta poslao loptu u aut, pa je Partizan sa Zvezdine polovine imao manje od sekunde do kraja da pokuša iz odbojke da dođe do pobede, ali su pas sa strane izblokirali Lojd i Ognjen Kuzmić, te je počelo veliko slavlje crveno-bele čete – 79:78.

Na kraju je Džordan Lojd bio daleko najefikasniji u Zvezdi sa 24 poena, dok je Dejan Davidovac brojao do 19, a ispratio ih je Džoni O Brajant sa 10 poena. Sa druge strane istakao se Ognjen Jaramaz sa 18 poena, Markus Pejdž je dodao 16, Erik Mika 11 poena.

Crvena zvezda je potom u finalu savladala i Megu i osvojila sedmu Žućkovu levicu. Prošle godine je u finalu porazila Partizan i podigla osmu, te se izjednačila sa večitim rivalom, a sada će se i jedni i drugi boriti za novi rekord od devet osvojenih Kupova. Doduše, ko god bude slavio, imaće još jedan korak do trofeja.



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanDžerod HendersonDragan ŠakotaLeri O'BenonDejan MilojevićAleksandar PavlovićMilan MačvanMilan GurovićJaka BlažičLuka MitrovićAleksandar DžikićDejan RadonjićDuško VujoševićSašo FilipovskiDejan DavidovacDžordan LojdKevin DžonsDžamar VilsonMarko Simonović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara