Zvezda ima širok napadački arsenal i strpljenje kao najjače oružje, istorija bi mogla da se ponovi

Vreme čitanja: 4min | sub. 18.02.23. | 16:04

Crveno-beli brane Žućkovu levicu protiv mlade ekipe Mege

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Najveću prepreku na putu ka rekordu, Crvena zvezda je preskočila. Posle velikog preokreta u paklenoj atmosferi dvorane Čair, pred preko 5,200 gledalaca podjednako podeljenih na crveno i crno-bele, savladala je Partizan Mozzart Bet, izborila sedmo uzastopno finale Kupa Radivoja Koraća i boriće se sa Megom za devetu Žućkovu levicu.

Izabrane vesti

Ključni momenti uzbudljivog polufinala odigrali su se početkom treće i četvrte deonice. Najpre je Zvezda za samo dva minuta u trećem periodu iznudila četiri prekršaja, pa je Partizan prebrzo izašao iz bonusa i našao se pod velikim opterećenje. Fakundo Kampaco i Luka Vildoza su pokrenuli crveno-bele, a onda im priključio i Filip Petrušev, te je usledio preokret do odlaska na poslednji odmor.

Drugi prelomni trenutak bio je uvod u odlučujući period, kada je Nemanja Nedović pogodio dve trojke i uz pomoć Petruševa, ali i frenetične odbrane kapitena Branka Lazića, odlepio Zvezdu na 69:60. Dvostruki uzastopni osvajač nagrade za defanzivca godine u ABA ligi je stavio pod ključ Kevina Pantera. Zaklonio mu vidik, naterao ga da se ne oslobodi lopte pet sekundi i tako izgubi posed. Taj potez ispraćen je sa crveno-belog dela tribina jednako kao trojka u poslednjim sekundama ili efektno zakucavanje.

Pokazala je Zvezda da ima širok napadački arsenal, ali i da joj je strpljenje postalo najjače oružje. Često se ove sezone dešavalo da se vrati u meč posle slabog početka i onda slomi rivala u trećem ili poslednjem kvartalu. Fantastična napadačka četvorka Kampaco, Vildoza, Nedović i Petrušev sinoć je gotovo ravnomerno raspodelila teret u drugom poluvremenu, čitava ekipa je pokazala pobednički karkater i napravila još jedan korak ka prvom trofeju u sezoni.

Dao je vredan doprinos u završnici i Luka Mitrović. Bivši kapiten je sa šest vezanih poena i posle odlične saradnje sa Kampaco, odbio praktično poslednji nalet Partizana u odlučujućoj deonici. Interesantno je da je i 2015. godine bio bitan faktor u završnici polufinala na Kupu između večitih rivala. Zajedno sa Jakom Blažičem omogućio crveno-belima da preko crno-belih stignu do finala. A onda je u borbi za trofej ubeležio moćan dabl-dabl sa 21 poenom i 12 skokova, te je poneo i MVP zvanje. Ko je bio protivnik? Mega, kao i večeras. A takođe se igralo u NIšu. Da li se istorija ponavlja?

Sastav Marka Baraća je posle velikog preokreta srušio FMP u drugom polufinalu. Razgoropadili su se Aleksa Uskoković i Petar Kovačević u poslednjem kvartalu, ubacila je Mega kišu trojki i pokazala da ima dužu klupu nego što se mislilo.

Jasno je da je Zvezda apsolutni favorit, da je daleko kvalitetniji rival, satkan sa visokim ambicijama i u Evroligi, dok je prvi cilj Mege napredak mladih igrača. Ipak, pokazali su Baraćevi puleni da ih nikada ne treba otpisati, a kada je pehar nadohvat ruke, sve je moguće.

S druge strane crveno-beli su još jednom bili najbolji kada je najpotrebnije. Respektuju svakog protivnika i nikoga ne uzimaju zdravo za gotovo, što najbolje govori niz od 13 pobeda u ABA ligi, tokom kojeg su precrtali i ekipu Mege sa ubedljivih 92:58.

Promenilo se štošta od tad, pogotovu u sastavu najmlađeg trenera Jadranske lige. Dobio je sedam od poslednjih osam utakmica, u regionalnom prvenstvu postavo rekord sa 100 ili više postignutih poena na tri vezana gostovanja. Sve to ukazje da crveno-beli treba da budu oprezni, ali se čini da to kod Ivanovića neće biti problem.

"Rekao sam igračima još pre kupa da smo došli da pobedimo tri utakmice. Ovo je bila druga, čeka nas treća. Najbitnije je da igrači imaju to u glavi, da ostaje još jedan meč za trofej. Znamo dobro Megu, utakmica traje 40 minuta, moramo da budemo koncentrisani. Imamo malo vremena, ali spremićemo utakmicu. Ništa nije gotovo, oni su pokazali večeras da su dobra ekipa, gubili su od FMP i onda su okrenuli. Talentovana, mlada ekipa“, rekao je stručnjak koji je osvojio osam nacionalnih kupova u Španiji, Švajcarskoj, Francuskoj i Grčkoj.

Crveno-beli večeras igraju čak 14. finale Kupa, dobili su poslednja dva i sa ukupno osam su izjednačeni sa Partizanom. U minule dve takmičarske godine uzimanjem prvog trofeja samo su otpočeli osvajanje triple krune, koja je nesumnjivo, uz plasman u plej-of Evrolige, postavljena kao cilj i ove sezone.

Mega se peti put bori za Žućkovu levicu, osvojila ju je samo 2016. godine pobedom nad Partizanom, koji je prethodno upisao jedini trijumf na večitim rivalom u polufinalima Kupa Radivoja Koraća.

KUP RADIVOJA KORAĆA - ČETVRTFINALA

Sreda:

Partizan Mozzart Bet - Spartak Subotica 91:69

/Lesor 17 - Bojić 17/

Mega - Vojvodina 75:62

/Rori 13 - Beslać 23/

Četvrtak:

Crvena zvezda - Borac Mozzart 89:64

/Vidloza 18 - Radonjić, Gagić 14/

FMP - Metalac 91:76

/Valinskas 20 - Džorden 19/

POLUFINALE

Petak

FMP - Mega 67:86

/Stepanović 15 - Kovačević 20/

Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda 75:83

/Naneli 19 - Vildoza 15/

FINALE

21.00: (1,10) Crvena zvezda (23,0) Mega (7,50)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

KK Crvena zvezdaKK MegaDuško IvanovićFakundo KampacoLuka VildozaFilip PetruševNemanja NedovićBranko LazićMarko BaraćAleksa UskokovićPetar KovačevićKup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2023.

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara