Miloš Teodosić (Foto: Starsport)
Miloš Teodosić (Foto: Starsport)

Zvezda istopila minus 16 u Valensiji, ali ostala bez brejka u završnici

Vreme čitanja: 5min | sre. 06.12.23. | 22:38

Novo gostovanje i novi poraz crveno-belih, uprkos sjajnoj partiji Miloša Teodosića

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Valensije)

Gostovanje Valensiji delovalo je kao idealna prilika da se upiše prvi brejk u Evroligi ove sezone. Crvena zvezda je prema većini statističkih parametara bila ispred rivala, vezala je tri trijumfa pred dolazak u Španiju, dok je sastav Aleksa Mumbrua dobio samo dve od poslednjih 10 utakmica. Ipak, četa Janisa Sferopulosa još ne zna trijumf na strani. Posle prilično neubedljivog izdanja u prvom poluvremenu, koje je motivisani domaćin iskoristio da napravi veliku zalihu, pokazala je Zvezda reakciju, istopila minus od 16 poena na ulasku u poslednji minuta, ali... Nije bilo dovoljno. Trgli su se Španci pred preokretom, odbili nalet srpskog šampiona i na kraju izvojevali prvu pobedu posle pet vezanih poraza na evro-sceni – 85:81.

Izabrane vesti

Čini se da je napad funkcionisao samo pod komandom Miloša Teodosića. Čak i pored činjenice da je Šabaz Nejpir odigrao jednu od boljih utakmica u poslednje vreme. Ipak, sa srpskim plejmejkerom je Zvezdina navala najbolje (ili možda jedino) disala. Ipak, čini se da ni to nije bio toliki problem, kao činjenica da su crveno-beli podbacili u odbrani tokom prvih 20 minuta. To ih je na kraju veoma skupo koštalo, iako su u nastavku pokazali potpuno drugačije, daleko bolje lice. Ipak, na učinku su 4-8 posle 12 rundi, Valensija je upisala šestu pobedu (6-6).

Teodosić je bio na pragu dabl-dabla sa 11 poena i devet asistencija, a uhvatio je i pet skokova za indeks korisnosti 20. Skočio je i na večnoj listi najboljih asistenata u Evroligi, pošto je premašio Tomu Ertela i zauzeo šesto mesto. Ispratili su ga Džoel Bolomboj sa 12 poena i osam skokova (indeks 18), zatim Nemanja Nedović i Šabaz Nejpir sa po 14 poena, s tim što je Amerikanac imao indeks 14 zbog boljih procenata i četiri skoka, dok je srpski reprezentativac imao i pet izgubljenih poseda.

Najveće probleme Zvezda je imala u Samiju Odželeji i Brendonu Dejvisu. Prvi je ubacio 17 poena, uz šest skokova, a nekadašnji igrač Barselone i Olimpije Milano je bio najefikasniji sa 21 poenom. Mučila se Zvezda sa njegovim šutem sa poludistance. Viktor Kalver i Kris Džons su dodali po 10 poena, dok je Sefan Jović protiv bivšeg kluba postigao osam, uz četiri ukradene lopte.

Nije dobro krenulo po Zvezdu. Napravila je nekoliko grešaka u napadu usled veoma agresivne i angažovane odbrane domaćina, pa se uz još tri promašena penala našla u zaostatku šest poena posle pet minuta igre. S druge strane terena je Dejvis počeo da pravi velike probleme odbrani srpskog šampiona šutem sa poludistance, pa je Valensija održavala prednost. Sa Teodosićem je napad konačno prodisao, pa su crveno-beli sveli minus na poen po ulasku u poslednji minut. Ipak, odreagovala je Valensija i sa pet vezanih poena zatvorila deonicu – 25:19.

Bitnu trojku početkom drugog kvartala pogodio je Tobi. Da probije led i sa pravim samopouzdanjem uđe u meč. A onda je pogodio i Nejpir sa distance, samo što je njegovu trojku odmah poništio Odželeje. Taman što su crveno-beli uhvatili priključak, posle duge dvojke, pa potom i asistencije Teodosića, Nedoviću je svirana namerna na centru, posle koje je Lopez Arostegi ubacio dva penala, a onda Klaver trojku... Bila je sredina druge deonice, a na semaforu 39:31. A onda i prva dvocifrena prednost za domaći sastav na četiri minuta do velikog odmora (41:31). Počela je Zvezda ozbiljno da krvari i nije uspevala da bandažira ranu, pa je Mumbruova ekipa povela i sa 53:37 posle trojke Jovića, pa serije dobrih poteza Odželeje i Dejvisa. Taman što se podigla, Džons je ubacio još jednu trojku za domaćina na isteku druge četvrtine, za 56:40. Loše poluvreme za Zvezdu, a rapsodija domaćina koji je gađao 8/16 sa distance posle 20 minuta.

---- Evroliga, 12. kolo ----

VALENSIJA - CRVENA ZVEZDA 85:81

/25:19, 31:21, 16:25, 13:16/

Dvorana: Fonteta, Valensija;

Sudije:Arturas Sukis, Damir Javor, Josip Radojković.

VALENSIJA: Harper 8 (5as), Klaver 10, Puerto 5, Rivers -, Lopez Arostegi 4, Džons 10 (4as), Inglis -, Jović 8 (4uk), Ture 2, Hermanson -, Dejvis 21 (5sk), Odželeje 17 (6sk, 2uk).

CRVENA ZVEZDA: Lazarević -, Teodosić 11 (9as, 5sk), Davidovac 5 (6sk), Mitrović 6, Lazić 6, Simonović -, Nejpir 14 (4sk), Tobi 7 (6sk), Bolomboj 12 (7sk), Nedović 14, Giedraitis 5, Jago 1.

------------------

Dobro su odreagovali Sferopulosovi puleni na startu drugog poluvremena i sa pet brzih poena smanjili razliku. Podigli su crveno-beli nivo igre u odbrani, Teodosić je dirigovao u napadu i odmah se promenila situacija na terenu. Napravila je Zvezda seriju 13:4 i smanjila zaostatak na samo sedam poena posle Miloševog fantastičnog alej-up dodavanja za Davidovca, koje je izmamilo uzdahe i domaće publike. Nastavila je Crvena zvezda sa odličnom igrom i po izlasku Teodosića. Nejpir je iznudio tri penala (pogodio dva), da bi posle trojke Giedraitisa rezultat bio 62:61! U tom trenutku Zvezda je imala 22:6 u trećoj četvrtini. Ipak, Klaverova trojka pokrenula je domaćina, koji je deonicu završio serijom 10:4, zaključno sa preciznim flouterom Harpera uz zvuks sirene, pa se na poslednji odmor otišlo sa 72:65.

Trgli su Nedović i Mitrović crveno-bele sredinom odlučujuće deonice i razlika je bila na podnošljivih četiri poena. Ali, bilo je to kratkog efekta. Ipak, nisu crveno-beli ostali bez snage. Ponovo su počeli da tope minus, da bi ga posle trojke Nedovića potpuno i istopili. Prvo izjednačenje još od uvodne četvrtine. Ali, domaćin je ostao skoncentrisan. Posle dvojke Harpera je trener Mumbru imao uspešan čelendž i sprečio Nedovića da sa linije penala poravna rezultat, poštu su sudije preinačile prvu odluku i otkazale mu odlazak na liniju penala. Teodosić je pokušao trojkom da preokrene, nije bio precizan, na drugoj strani je Dejvis pogodio dva penala i to je bilo to...

Već za dva dana Crvena zvezda gostuje Baskoniji Duška Ivanovića. Susret se igra takođe od 20.30.

EVROLIGA - 12.KOLO

Utorak

Anadolu Efes - Panatinaikos 71:68

/Džouns 21 - Nan, Lesor 13/

Alba - Žalgiris 64:62

/Timan 16 - Giedraitis 15/

Olimpijakos - Real Madrid 71:77

/Vokap 17 - Musa 23/

Bajern - Olimpija Milano 91:84

/Edvards 32 - Šilds 26/

Partizan Mozzart Bet - Monako 85:83

/Panter 25 - Motiejunas 23/

Sreda

Asvel - Makabi 91:94

/Lovernj 23 - Boldvin 21/

Baskonija - Fenerbahče 80:79

/Hauard 29, Marinković 13 - Hejs Dejvis 19, Gudurić 14/

Valensija - Crvena zvezda 85:81

/Dejvis 21, Jović 8 - Nejpir 14, Nedović 14/

Virtus Bolonja - Barselona 82:75

/Lunberg 21 - Ernangomez 15/



tagovi

KK Crvena zvezdaKK ValensijaMiloš TeodosićStefan JovićŠabaz NejpirDžoel BolombojBrendon DejvisSemi Odželeje

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara