Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)
Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)

Zvezda na putu da nikad brže sklopi tim za narednu sezonu - već u junu!

Vreme čitanja: 4min | uto. 11.06.24. | 09:17

Srpski i regionalni šampion bi ozvaničenjem Nikole Kalinića i dolaskom Kodija Milera-Mekintajera i Ajzee Kenana uz produžetak saradnje sa Milošem Teodosićem praktično završio sve najvažnije poslove s obzirom da je okosnica sačuvana

Iako su u sezoni za nama osvojili tri trofeja i povratili apsolutnu dominaciju u domaćim okvirima, rukovodstvo Crvene zvezde ne sedi skrštenih ruku i uživa u postignutom. Već naprotiv, radi punom parom na formiranju tima za narednu takmičarsku godinu u kojoj će pokušati da konačno napravi iskorak u Evropi.

U prilog tome ide činjenica da su crveno-beli na putu da nikad brže kompletiraju prelazni rok pošto je uz sačuvanu okosnicu tima ozvaničen dolazak Uroša Plavšića, dogovoren povratak Nikole Kalinića, kao i da su intevizirani pregovori sa Kodijem Milerom-Mekintajerom i Ajzeom Kenanom čime bi praktično bila završena glavnica posla. I to već u junu! Svakako, ne pamti se da je Zvezda gotovo cele konture ekipe imala ovako rano.

Izabrane vesti

Možda to mnogima ne zvuči kao previše bitna stvar, međutim zapravo je prava retkost za naše okvire. Pogotovo zbog činjenice da je ovdašnje tržište sve skučenije usled toga što ima sve manje mladih talenata, kao i to da mnogi timovi pojačanja traže među igračima koji tokom leta ne prođu poslednji filter u NBA ligi što je negde tamo u avgustu i septembru. A i zna se, uvek prvo najbogatiji biraju, onima sa plićim džepom ostaju 'mrvice'.

Tim sa Malog Kalemegdana je prethodnih sezona uglavnom natrpavao igrački kadar. Između ostalog lani je doveo čak 14 novih igrača! Tada je većinski posao obavio do 17. jula kada je saradnja potpisana sa Jagom Dos Santosom. Potom su, kada je sezona već bila u povoju stizali pojedinci koji bi ispunili rupu nastalu odlaskom onih koji se nisu snašli. Naravno da to nije isključeno ni da se desi sledeće sezone, međutim to je nadogradnja. Ovde je reč o nukleusu koji je maksimalno očuvan pošto su zasada klub napustili samo Fredi Gilespi, Džavonte Smart i Majk Tobi (ne računajući Nikolu Topića koji ide u NBA, a zbog povreda nije nikada ni dobio šansu da zaista bude deo grupe). Tercet koji je imao jedva vidljivu ulogu u timu.

Svi ostali, počev od Nemanje Nedovića, Rokasa Giedraitisa, Jaga Dos Santosa, Džoela Bolomboja, Dejana Davidovca, Adama Hange, Luke Mitrovića, Dalibora Ilića, Stefana Lazarevića i Branka Lazića imaju važeće ugovore dok ostaje da se produžetak istog ponudi Milošu Teodosiću (možda i Treju Tompkinsu) čime bi uz dolazak Plavšića i Kalinića, trener Janis Sferopulos imao praktično 13 igrača na početku priprema koje su zakazane za drugu polovinu avgusta.

Još kada bi na to došlo do realizacije posla sa Milerom-Mekintajerom i Ajzeom Kenanom koji se takođe sve češće spominje, Zvezda bi oborila lični rekord u tom segmentu. Naravno, ostaje uvek mogućnost da crveno-beli naprave još koji potez do početka ili tokom priprema, ali sve sluti da će Janis Sferopulos verovatno imati spreman kompletan tim do tada.

Gledajući poslednjih deset sezona kako je deo evroligaške porodice, Zvezda je uglavnom roster upotpunjavala krajem jula ili sredinom avgusta. Uz mnogo odlazaka i dolazaka čime je svaki put iznova morala da gradi hemiju i timsku hijerarhiju.

U povratničkoj sezoni u elitnom evropskom takmičenju (2014/15), u ekipu je stiglo pet novajlija. Od toga prvi u vidu tada golobradog Nikole Kalinića iz kragujevačkog Radničkog 21. jula, a poslednji u vidu mlađanog Stefana Jovića sa iste adrese tačno dva meseca kasnije.

Godinu dana kasnije je Rajan Tompson stigao 25. avgusta, dok su nakon njega tim u razmaku od oktobra do decembra pojačali Kvinsi Miler, Terens Kinzi, Vasilije Micić, Vladimir Štimac, Markus Vilijams i Marko Simonović. Ozbiljna doselekcija.

Slika u svim narednim godinama je bila identična. Uglavnom su periodi u avgustu i septembru bili oni kada su se tek mogli videti obrisi tima. Sada bi oni mogli da budu jasni već krajem juna. A tako nešto bi u teoriji trebalo da ima ogroman značaj za otvaranje sezone u pravilnom smeru. I generalno držanje određenog kontinuiteta celim njenim tokom.

Za kraj još jedan detalj, da cela priča poprimi krajnje interesantnu notu. Svi treneri koji su u prethodnih deset sezona sedeli na klupi Crvene zvezde su pred početak svake nove kampanje kreirali tim po svojim osnovama i željama. To je mogao sada da uradi i Sferopulos koji je do tripl krune došao sa igračima koje je selektovao Duško Ivanović. Ipak, grčki strateg je odlučio da zadrži 'tuđe' izbore sa kojima je očigledno uspeo da pronađe zajednički jezik, a "pedalu" je dao (zasada) samo momcima koji su bili njegov izbor.


tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaKošarkaški transferi

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara