Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)
Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)

Zvezda ne gubi majstorice kod kuće, pritisak raste posle najtežeg plej-of poraza

Vreme čitanja: 4min | sub. 04.06.22. | 14:01

Dejan Radonjić pretrpeo najteži regionalni poraz na klupi Crvene zvezde, ujedno izjednačena razlika u domaćim okvirima

Dijego Simeone gaji filozofiju po kojoj je pobeda rezultatom 1:0 sasvim dovoljna. Žoze Murinjo, pak, smatra da je bolje jednom doživeti rezultatski brodolom od 0:5, nego pet puta zaredom gubiti uz jedan primljen gol. Objašnjavajući Partizanovu pobedu, odnosno Zvezdin poraz, Željko Obradović i Dejan Radonjić saglasili su se oko iste stvari - nevažno je da li je razlika jedan ili 28 poena.

Partizan se izborio za 2-2 u finalnoj seriji i majstoricu, Crvena zvezda je prokockala dve šanse da osvoji titulu i ostaje joj još jedna u ponedeljak. Ipak, ma koliko možda razlika nije bitna, celokupan utisak četvrtog susreta daje Parnom valjku psihološku prednost uoči petog meča dok branilac titule na svojoj strani ima domaći teren, odnosno publiku koja će u dozvoljenim okvirima - delovi tribina zatvoreni zbog izrečene kazne - ispuniti mesta sa željom da oko 22 časa započne šampionsko slavlje šeste regionalne titule.

Izabrane vesti

Jadranska liga je tokom proteklih šest izdanja u plej-of formatu videla dve majstorice. U obe je Crvena zvezda snage odmeravala protiv Budućnosti, imala krcatu dvoranu Aleksandar Nikolić na svojoj strani i slavila. Te pobede dolazile su posle četiri tesna poraza u podgoričkoj Morači - najveća razlika osam, najmanja jedan poen -, odnosno po dva u obe finalne serije. Klub sa Malog Kalemegdana treći put zaredom proživljava istu sudbinu, da posle dve recke kod kuće doživi vezane poraze na gostovanju, s tim što posle jučerašnjih 28 razlike pritisak raste.

Ponedeljak, 20.00: (1,60) Crvena zvezda (14,5) Partizan (2,55)

Ma koliko dvojica stručnjaka delili mišljenje da razlika nije važan faktor, Crvena zvezda sa Dejanom Radonjićem na kormilu pretrpela je najteži regionalni poraz uključujući oba mandata i izjednačila negativni rekord u domaćim okvirima postavljen porazom u prvoj utakmici finala Superlige od Partizana (54:82) u pogrešnom trenutku. Pogrešnom jer je večitom rivalu dala moralni podsticaj i injekciju samopouzdanja koja će izabranike Željka Obradovića naterati da izvuku još jedno izdanje nalik onom od petka. Nakon ponedeljka nema popravnog i pored titule na kocki je učešće u Evroligi koje Partizan sanja već osam godina, dok na jadranskom tronu nije bio sezonu više. Kako još nije potvrđena spekulacija da će i finalista u elitu od jeseni, tako o ovoj temi nije ni vredno (još) raspravljati...

Crvena zvezda je u prvom Radonjićevom mandatu i te kako imala uspešnih pohoda kada ne igra pred svojim navijačima. Zvezda je prvu regionalnu krunu uzela brejkom nad Cedevitom usred Zagreba za konačnih 3-1, dok je i polufinalnu seriju sa Partizanom dobila trijumfima u trećem i četvrtom susretu, kao odgovor na izgubljen drugi okršaj kod kuće. I godinu dana kasnije crveno-beli su rešavali polufinale sa Cedevitom i finale sa Megom na strani, dok je Zagreb postao talično mesto za beogradski sastav pošto je osvojena i titula 2017. brejkom. Od tada Crvena zvezda kao gost u doigravanju nije uspela da savlada nijednog protivnika. Gubila je od Mornara u Baru, Partizana u Beogradu i Igokee u Laktašima, da bi se u petak uveče desio minus od 28 poena.

Zvezdu su tokom proteklih devet meseci ovako nadigrali samo Uniks u Beogradu (98:78) i Baskonija u Vitoriji (93:74). Bar 30 poena za četvrtinu dozvolila je pet puta, od Efesa u Istanbulu (31), pomenute Baskonije (30), te u još tri navrata od Partizana. U derbiju posle finala Kupa Radivoja Koraća crno-beli ubacili su 34 poena u poslednjoj deonici, te 35 i 33 u uvodna dva kvartala najsvežijeg derbija. Svi pomenuti slučajevi zabeleženi su kada je Crvena zvezda imala etiketu gosta, a poređenja radi Partizan je u ovogodišnjem finalu na parketu večitog rivala najviše ubacila 28 poena u jednom periodu. Bilo je to u poslednjem desetominutnom intervalu druge utakmice, kada je Parni valjak umalo stigao do brejka u završnici za infarkt.

Kako vreme prolazi utisak je da Crvena zvezda fizički pada i gubi dah fokusirajući se na odbranu svog koša umesto da napadne protivnički, dok Partizan raste kroz jasnu ideju niske postavke koja ima brzinu, čvrstinu, ujedno i motivaciju da još jednom pomeri granice i napravi nešto što u istoriji plej-ofa Jadranske lige još nije zabeleženo. Juče je to bilo poluvreme sa najviše ubačenih poena (68), a u ponedeljak bi teoretski mogao da bude preokret vredan titule uz tri uzastopne pobede čime bi se nadoknadio početni minus od dve utakmice.

Takav slučaj mogao je da se dogodi 2009. godine u finalu domaćeg prvenstva, kada su se na suparničkim stranama takođe nalazili večiti rivali. Partizan Duška Vujoševića je tada imao prednost domaćeg terena i vođstvo od 2-0 u seriji, Crvena zvezda pod komandom Svetislava Pešića uspela je da se podigne iz nokdauna i dobije naredna dva okršaja, da bi u majstorici domaćin slavio rezultatom 73:61.

I pored jučerašnjeg neuspeha, Radonjićeva Zvezda još drži sve u svojim rukama i želi da pokaže snažnu reakciju kako bi potvrdila da je zaista najbolji tim Jadranske lige. Obradovićev Partizan sanja ono što je u Beogradskoj areni pre skoro mesec i po dana dosanjala Bursa Dušana Alimpijevića. Kao i u četvrtoj utakmici, psihologija će ponovo igrati glavnu ulogu. Crvena zvezda pred svojim navijačima ima obavezu da pokaže šampionsko lice, Partizan sada više nema šta da izgubi.

U ponedeljak je pobeda sve.


tagovi

KK Crvena zvezdaABA ligaFinale Jadranske ligeDejan Radonjić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara