Kostelo i Mitrović (©MN Press)
Kostelo i Mitrović (©MN Press)

Zvezda odigrala kvalitetno poluvreme, pa pala od Hauardove oštrice - 63 poena večitima!

Vreme čitanja: 7min | sre. 19.10.22. | 22:14

Baskonija sa 19 trojki do novog klupskog rekorda, crveno-beli uprkos porazu sada imaju nacrt kako mogu u nastavku sezone

Crvena zvezda se pridružila minhenskom Bajernu i Partizan Mozzart Betu u krugu timova sa po tri poraza na startu Evrolige. Posle Efesa i Panatinaikosa, crveno-beli su položili oružje protiv šuterskog korpusa Baskonije koji je sa 19 trojki postavio novi klupski rekord u elitnom klupskom takmičenju, uz novu strašnu rolu Markusa Hauarda sa 30 poena - 92:75 (23:24, 19:23, 17:10, 33:18).

Može Vladimir Jovanović da bude zadovoljan onim što je video tokom prvog poluvremena kada je izgledalo da Zvezda može do brejka. U nastavku je usledio pad ispraćen rafalnom paljbom domaćeg sastava koji je u drugom poluvremenu pocepao mrežicu i surovo odneli čak ubedljivu pobedu. Beogradski sastav je prvo u trećoj četvrtini ostao na 10 poena, da bi domaćinu u završnih deset minuta dozvolio čak 33 poena.

Izabrane vesti

Posle 17 dalekometnih hitaca Partizan Mozzart Betu u petak, Baskonija je večeras otišla korak dalje i pomerila granicu za još dve trojke čime se upisala u istorijske knjige ne samo klupske, već i istorije elitnog takmičenja. Teško da bi i mnogo bolji sastavi od Crvene zvezde mogli da izdrže udare protivnika koji ubaci 19 trojki. To je jednostavno nemoguće. Ili bar morate da imate podjednako kvalitetan napad da možete da odgovorite na pravi način.

Između 17 trojki crno-belima i 19 šampionu Jadranske lige ekipa Đoana Penjaroje je potvrdila izuzetnu formu sa još 16 strelica Saragosi. Svako ko je ispratio bar jednu utakmicu ovog tima zna koliki je napadački potencijal i da će svaku utakmicu igrati na poen više. Ma ko bio na drugoj strani... Ponovo je u centru pažnje velike pobede Baska bio Markus Hauard. Ovo je već demonstracija surovog šuterskog kvaliteta i talenta koji možda nije bio dovoljan za NBA prilike, ali za Evroligu je više nego dovoljno. Hauardova pucačka rapsodija dovela ga je do ukupno 63 poena beogradskim večitim rivalima!

Posle 33 poena uz osam trojki Parnom valjku, Hauard je ponovo bio udarna igla Baskonije sa još 30 poena i 7/12 van linije 6,75 metara! Još jednu neverovatnu utakmicu nekadašnjeg šutera Denver Nagetsa dodatno je upotpunio Darijus Tompson. Njegova briljantna rola sa 18 poena i 4/4 za tri, te još po četiri asistencije i ukradene lopte, jedan izgubljen posed i tri skoka. Bitne minute iz drugog plana dao je Vanja Marinković sa 10 poena (2/4 za tri), dok su Dolton Homes, Majk Kocar i Met Kostelo imali devet, odnosno po osam poena.

Jednu od najboljih partija evroligaške karijere odigrao je Luka Mitrović sa 17 poena, osam skokova i indeks 27. Ognjen Dobrić je posle slabog uvodnog meča sa Panatinaikosom podigao radnu temperaturu sa 14 poena i pet uhvaćenih lopti, Nikola Ivanović je takođe igrao sa dodatnim motivom i imao je 11 poena. Filip Petrušev je za 17 minuta imao 10 poena i pet skokova, dok je Ben Bentil posle 10 poena u prvoj deonici do kraja ubacio samo jedan penal...

---------------------

Evroliga, 3. kolo

BASKONIJA – CRVENA ZVEZDA 92:75

/23:24, 19:23, 17:10, 33:18/

Fernando Buesa Arena, Vitorija;

Sudije: Oleg Latisevs, Medi Difala, Rain Perandi.

BASKONIJA: Hauard 30 (7/12 za tri), Rajeste -, Sedekerskis 6, Marinković 10, Dijez -, Tompson 18 (4/4 za tri, 4as, 4uk, 3sk), Ndiaje -, Kocar 8, Kostelo 8, Gijedraitis 3, Homes 9, Kuruc -.

CRVENA ZVEZDA: Holand -, Lazarević -, Adams 3, Mitrović 17 (8sk), Lazić 2, Martin 2, Dobrić 14, Raduljica -, Ivanović 11 (4as), Marković 5 (5as), Marković 5 (5as), Petrušev 10 (5sk), Bentil 11.

---------------------

Da priče o kvalitetnom temelju Crvene zvezde koji treba nadograđivati nisu neosnovane videlo se tokom uvodnih 20 minuta. Daleko najbolje poluvreme od početka evropske sezone odigrali su crveno-beli, zato je još veća šteta što nisu uspeli da zadrže takav ritam u nastavku i budu do kraja u igri za pobedu. Smireno, koncentrisano, raznovrsno, pa i raspucano u kontinuitetu... Sve ono što dosad nismo mogli da vidimo od Crvene zvezde u Evroligi. A, ne treba zaboraviti da još fale Nemanja Nedović i Luka Vildoza koji tek treba da uskoče u postavu.

Zvezda je posle dve četvrtine imala 6/10 za tri, čak 21 skok od čega sedam u fazi napada i čak 13 asistencija na 47 poena. Dominantno u gotovo svim segmentima, a da nije bilo usijanog Markusa Hauarda zadovoljstvo bi bilo još i veće... Do kraja su razliku napravile Baskonijina šuterska klinika i izgubljene lopte. Zvezda ih ih je ponovo imala 15...

Bez obzira na to, mnogo znači kada se na veliki izbor unutra doda i određena širina spolja. I to se osetilo najviše u prvih 20 minuta. Markovićev povratak u sastav odmah se osetio i njegovo iskustvo dalo je mogućnost Adamsu da se opusti i bar poradi ozbiljno na tome da se njegovi saigrači razigraju. Već na poluvremenu skupio je pet asistencija, ali da mu jako nedostaje samopouzdanje da sam reši neku akciju pokazalo se kroz dva promašena otvorena šuta u prvoj delu. Markovićevo prisustvo na parketu dalo je važan impuls kolektivnoj odbrani, a svaki njegov poen u fazi napada bio je dodatni bonus.

Zvezda je odličan uzlet našla zahvaljujući razigranom Bentilu koga ni dug put do Gane na sestrinu svadbu i nazad očigledno nije umorio pošto je bio izuzetno motivisan da produži niz dobrih igara. Sa dve trojke najbolji Zvezdin igrač na početku sezone odmah je dao solidan napadački ritam koji su ubrzo nadogradili Mitrović i Dobrić.

Nekadašnji kapiten Crvene zvezde bio je nerešiva enigma za centre Baskonije koje je dvaput lepo naveo na koš iz kontakta i dodatna slobodna bacanja. Prvi put nije bio siguran, drugi jeste, a ponovo je na površinu isplivao njegov kvalitet da kao sekundarni kreator proigrava saigrače. Tako je već u prvoj deonici imao devet poena i dva dodavanja. Pored dobrih poteza centra iz Novog Sada mnogo je važno bilo da se i levoruki šuter iz Knina brzo razigra. Prošle nedelje nedostajalo mu je daha, rutine i koncentracije da reši one bitne šuteve u tesnoj završnici, večeras je brzo našao prepoznatljivi ritam. Vezao je rano pet poena i svoju prvu trojku preko ruke, čime je takođe jako uticao da Zvezda na minut i po do prvog malog odmora ode na maksimalnih +7 (24:17). Međutim, onda je na parket ušao Hauard i utakmica je brzo poprimila drugačiji ton...

Markus Hauard (©Printscreen)Markus Hauard (©Printscreen)

Brzo se pokazalo da ono pakleno izdanje protiv Partizan Mozzart Beta prošlog petka nije bila samo slučajnost. Hauard bi ovim tempo brzo mogao da pokori Evropu i možda dugoročno postane najbolji strelac Evrolige. Iz svoja prva dva šuta ubrzao je protok krvi u Baskonij. Dobrić mu je prvo “dao“ tri slobodna bacanja posle faula u kontaktu na šutu sa distance, da bi trojkom uz zvuk sirene potpuno istopio Zvezdinu prednost. Bio je to samo uvod u ono što je uradio do poluvremena, kada je uvezao još 13 poena! Od toga tri trojke...

Neverovatno je sa kolikim samopouzdanjem igra novi šuter domaćeg sastava, jer šta god da je Zvezdina odbrana radila, njegove lopte završavale su na dnu mrežice. Na njegove dve otrovne strelice kontrateža bio je Dobrić, a kada je momak iz Nju Džersija nastavio da zatrpava koš crveno-belih pojavio se Ivanović.

Videla se kod plejmejkera Crvene zvezde velika želja da se iskupi za onu grešku iz završnice meča protiv Panatinaikosa, kada je Mateuš Ponitka pročitao njegovo dodavanje za Bentila i iz kontre praktično rešio pobednika. Preuzeo je ključeve Zvezdine igre i zadržao dobar napadački ritam. Trojka, pa polaganje, onda asistencija za Petruševa, pa novi poeni na četvrtu trojku Hauarda koji nije dozvoljavao gostima da se odlepe i tako krunišu dobru igru...

U igri nerava prednost je uspela da zadrži Crvena zvezda. Iskustvo Mitrovića i Markovića isplivalo je na površinu iz čega je Zvezda dodatno profitirala i na veliki odmor odnela pet poena razlike – 47:42. Mitrović je već na poluvremenu imao 13 poena, šest skokova i dve asistencije za indeks 24, dok su po deset poena dodali Ivanović i Dobrić. Kod domaćina Hauard je kao od šale ubacio 19 poena za nešto više od osam minuta, dok mu je najveću podršku dao Tompson sa devet poena. Marinković je sa dve trojke dao određeni impuls napadačkoj igri Baskonije, ali je brzo ušao u probleme sa faulovima, dok je Kocar očekivano predstavljao najveću opasnost za Zvezdu ispod koša.

Pauza između dva poluvremena više je pogodovala Baskima koji su u trećoj četvrtini pokazali pun napadački potencijal. Sa pet trojki preko Homesa i Kostela samo u trećoj deonici Baskonija je preuzela totalnu kontrolu utakmice. Dodatni podstrek domaćinu dao je i veliki pad Crvene zvezde koja je bez poena bila četiri puna minuta pre nego što je Hasan Martin ubacio prve poene na utakmici. Baskonija je tada već uveliko bila u svom naletu, a kratak nalet Ivanovića prekinuli su Homes i Kostelo vezanim trojkama za tada maksimalnih 59:53. No, nije sve bilo gotovo...

Zvezda je ipak ostala kratkih rukava. Kada je prebrodila krizu s početka drugog poluvremena do kraja je odigrala vrlo dobro u napadu, problem je bio u tome što su se igrači Baskonije toliko raspucali da jednostavno više ništa nje moglo da ih zaustavi... U poslednjoj četvrtini dodatnu širinu dali su Tompson sa najboljom svojom šuterskom rolom od dolaska u Baskoniju i Marinković koji je protiv Partizan Mozzart Beta promašio sva tri šuta van linije 6,75 metara, a večeras je dopisao 10 poena uz 2/4 sa distance. To je Penjarojinom sastavu mnogo značilo.

Zvezdi posle Vitorije predstoji gostovanje Real Madridu u petak od 20.45. Vicešampion Evrope je u napetoj završnici poraženi u Vizink centru od Olimpijakosa...

EVROLIGA - 3. kolo

Utorak

Efes – Valensija 91:92

/Micić 22 – Dubljević 20/

Žalgiris – Virtus Bolonja 68:65

/Brazdeikis 14 – Vims 15/

Fenerbahče - Asvel 84:63

/Edvards 19 - Fal 17/

Makabi Tel Aviv - Monako 78:70

/Boldvin 21 – Lojd 21/

Bajern Minhen - Barselona 73:84

/Rubit 19 - Laprovitola 14/

Partizan Mozzart Bet - Olimpija Milano 75:80

/Ledej 23 - Šilds 25/

Sreda

Alba - Panatinaikos 94:65

/Sikma 16 - Grigonis 14/

Baskonija - Crvena zvezda 92:75

/Hauard 30 - Mitrović 17/

Real Madrid - Olimpijakos 87:89

/Musa 17 – Vezenkov 23/



tagovi

KK Crvena zvezdaBaskonijaMarkus HauardLuka MitrovićNikola IvanovićDžejlen AdamsOgnjen Dobrić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara