Duško Ivanović (©Starsport)
Duško Ivanović (©Starsport)

Zvezda otvara jubilarnu 10. sezonu u Evroligi: Prvi flert Nejpira i Arene

Vreme čitanja: 6min | čet. 05.10.23. | 13:58

Crveno-beli na startu sezone u elitnom takmičenju dočekuju najtrofejniji francuski klub koji nije imao najbolju uvertiru u beogradsko gostovanje

Obeležila je Crvena zvezda poslednju deceniju na Jadranu, osvojila šest titula u ABA ligi i ustalila se kao redovan član društva najboljih na kontinentu. Večeras će otpočeti 10. sezonu u elitnom takmičenju otkako se održava pod okriljem Evrolige (2002), sa, čini se, dosad najvećim ambicijama.

Trener Duško Ivanović je na klupu tima sa Malog Kalemegdana seo u novembru prošle godine, a posle samo nekoliko treninga vodio je tim do pobede nad Asvelom u elitnom takmičenju. Sudbina je htela da ponovo krene od kluba iz Vilerbana (19.00). Ovoga puta na startu sezone, sa ekipom koju je selektirao. Pre nepunih godinu dana duel sa sastavom Ti Džej Parkera označio je početak trijumfalnog niza od 10 mečeva, a nema sumnje da se navijači nadaju da bi iskusni stručnjak mogao da ponovi nešto slično i ovoga puta.

Izabrane vesti

Evidentno je da će biti potrebno još vremena kako bi se dobila kompletna slika o mogućnostima Crvene zvezde. Što je i logično na samom početku takmičarskog ciklusa. Protiv Igokee nisu nastupili Nemanja Bjelica, Dejan Davidovac, Adam Hanga i Šabaz Nejpir, ali su pred duel sa Asvelom svi sem Bjelice odradili trening, pa se očekuje da trener Ivanović ima gotovo kompletan tim na raspolaganju. Navijači s nestrpljenjem očekuju da vide najpre Nejpira u akciji.

Zvezda odiše iskustvom, ima veliki broj opcija na protivničkoj polovini, sjajne plejmejkere poput Miloša Teodosića, Nejpira i neumornog Brazilca, Jaga dos Santosa, vrlo raznovrsnu centarsku liniju sa starosedeocima Lukom Mitrovićem, Daliborom Ilićem i Ognjenom Kuzmićem, kao i novajlijama Majkom Tobijem, Markom Simonovićem i Džoelom Bolombojom. Nemanja Nedović je igrao vrlo dobro tokom priprema, kao i Rokas Giedraitis, od kojeg se očekuje da bude pravo osveženje u crveno-belim redovima, pre svega zbog elitnih šuterskih sposobnosti.

Za posebne zadatke u defanzivi su tu i dalje kapiten Branko Lazić i Stefan Lazarević, tu je ponovo i Dejan Davidovac, ali je odbrana ojačana i dolaskom Hange, svojevremeno najboljeg defanzivca Evrolige. U tu skupinu ubraja se i Bolomboj, kao igrač izraženih kvaliteta u igri na polovini svog tima, ali je jasno da neće samo oni igrati odbranu, već da će čitava ekipa morati da ulaže velike napore pred svojim košem.

Nije sve što nova Zvezda nudi moglo da se vidi protiv Igokee na premijeri, ali se dalo zaključiti da je Ivanović oformio kvalitetnu ekipu, koja zna kako se dobijaju utakmice, pa čak i kada se ne briljira. Važna vrlina, koja krasi najbolje i najveće.

Ipak, počeci su uvek teški, pogotovu u najjačoj konkurenciji na kontinentu. Zato je i iskusni stručnjak najavio susret sa Asvelom kao "najopasniji i najteži". Ne toliko zbog protivnika, već zbog činjenice da se od ovog tima već mnogo očekuje. Da polako raste euforija među pristalicama kluba, ali i zato što su noge još teške posle priprema i ekipa se još uigrava. Dobro su crveno-beli kroz istoriju osetili koliko premijere mogu da budu komplikovane, pa su u dosadašnjih devet sezona samo dva puta slavili na otvaranju: 2014. u sudaru sa Galatasarajom i 2015. protiv Strazbura.

CRVENA ZVEZDA NA OTVARANJU EVROLIGE 2-7

2013/14

Crvena zvezda - Lokomotiva Kubanj 84:87

2014/15

Crvena zvezda - Galatasaraj 76:68

2015/16

Crvena zvezda - Strazbur 81:59

2016/17

Crvena zvezda - Darušafaka 70:73

2017/18

Žalgiris - Crvena zvezda 78:76

2019/20

Panatinaikos - Crvena zvezda 87:82

2020/21

Fenerbahče - Crvena zvezda 77:63

2021/22

Fenerbahče - Crvena zvezda 61:57

2022/23

Anadolu Efes - Crvena zvezda 72:59

Ali dovoljno je razloga da crveno-bela navijačka armija veruje u prekid negativnog niza iz prvih rundi. Pored Zvezdinih kvaliteta, tu su i protivnikove manjkavosti. Neke su se mogle videti i u proteklih nekoliko dana.

Asvel je za vikend odlično otvorio derbi protiv Monaka. Pronalazio dobra rešenja u napadu, pokazao visok stepen posvećenosti, ali i uigranosti u odbrani. A onda se sve u igri Ti Džej Parkera raspalo kao kula od karata u trećoj četvrtini. Procenti šuta su opali, odbrana je počela da popušta sa svih strana. Došlo je do evidentnog pada koncentracije, iako se mora priznati da je i sastav Saše Obradovića zaigrao daleko angažovanije. Tek početkom odlučujuće deonice, kada im je meč već ozbiljno klizio iz ruku, Parkerovi izabranici su podsetili na izdanje iz prvog poluvremena. Nije ipak bilo dovoljno da se ponovo uspostavi kontrola nad utakmicom. Borili su se košarkaši Asvela koliko su mogli, ali su u samom finišu ostali bez goriva.

Naravno, poraz od Monaka nije greh. Objektivno gledano Obradović ima daleko kvalitetniji sastav, mnogo više opcija na oba kraja terena. A pritom i značajno uigraniju ekipu, s ozbirom da je sačuvao gotovo kompletan tim iz prethodne sezone i samo ga nadogradio. Ono što je navijače tima iz Vilerbana zabrinulo, ali bez dileme i trenera Parkera, jeste poraz koji je usledio dva dana kasnije.

Samo 48 sati pred duel u Beogradu, Asvel je izgubio sa 71:91 od povratnika u elitni rang francuske košarke, Sen Kentena. Bio je to pravi debakl. Ne samo zato što je pretrpljen poraz od 20 razlike, već zato što je najtrofejniji francuski klub bio potpuno nadigran. Gubio sa 8:28 već u prvoj četvrtini. I samo jednom je u nastavku povratio puls, ali ubrzo je usledila ravna linija. Očajno izdanje tima čiji je vlasnik Toni Parker, pa je i njegov brat, šef struke Asvela, bio vidno razočaran posle susreta.

"Nije problem izgubiti, ali postoji jedan način na koji to sme da se desi. Ovo ide van granica košarke. Od početka smo se predali, to je nemoguće. Dešava se da kiksnete i možda je dobro što se desilo sada. Sve zavisi kako ćemo odreagovati u Beogradu", rekao je Ti Džej Parker posle utakmice.

De Kolo (Foto: Starsport)De Kolo (Foto: Starsport)

Za razliku od tog susreta, sada će u timu biti i Nando de Kolo. Dobio je priliku da se odmori zbog gustog raspored, zajedno sa Šarlom Kaudijem, pa nema sumnje da će se sve oko njega vrteti u igri Asvela tokom gostovanja u Beogradu. Parker je ipak napomenuo da svi moraju da preuzmu odgovornost, jer "iako je Nando važan, ne može da uradi sve". Bivši Teodosićev saigrač iz moskovskog CSKA i drugi najbolji strelac u istoriji Evrolige (samo 230 poena iza Vasilisa Spanulisa) svestan je da njegovu ekipu posle očajnog izdanja čeka težak posao u glavnom gradu Srbije.

"Bili smo bespomoćni. Sen Kenten nam je pokazao da moramo da reagujemo na svakom meču, inače će biti veoma komplikovano. Nema vremena za plakanje, moramo da izvučemo pouke i odigramo bolje u Beogradu. Dobili smo šamar, sada svi zajedno moramo da dignemo glave. U Evroligi nema dobrog mesta za početak sezone. Ovo će nas odmah ubaciti u mašinu. Naučiti nas mnogo toga za nastavak sezone", istakao je De Kolo i istakao da je Zvezda među timovima koji su najbolje odradili prelazni rok.

"Imaju velike ambicije i mislim da je to zbog nastupa Partizana prethodne sezone, s ozbirom na rivalstvo između klubova".

Kako bilo, Asvel je ranjen i kao takav može da bude nezgodan protivnik, ali potpuno je jasno da Ivanović neće dozvoliti da se protivnik potceni. Pogotovu zbog trenutka, kao i činjenice da će tribine Beogradske arene biti ispunjene do poslednjeg mesta. U prilog mu ide tradicija, jer je je dobio sve mečeve sa francuskim timovima otkako je seo na klupu Zvezde (3-0). Crveno-beli generalno imaju polovičan bilans sa Francuzima u Evroligi (7:7). Samo jednom su ih za rivala imali na otvaranju, kada su 2015. ubedljivo savladali Strazbur kod kuće (81:59). Večeras je prilika da se ode u plus, ali i da Duško Ivanović nastavi svoj niz.

CRVENA ZVEZDA PROTIV FRANCUSKIH EKIPA U EVROLIGI 7-7

2015/16

Crvena zvezda - Strazbur 81:59

Strazbur - Crvena zvezda 78:75

2019/20

Crvena zvezda - Asvel 72:74

Asvel - Crvena zvezda 80:83

2020/21

Asvel - Crvena zvezda 68:89

Crvena zvezda - Asvel 78:81

2021/22

Monako - Crvena zvezda 70:62

Crvena zvezda - Asvel 73:67

Asvel - Crvena zvezda 69:67

Crvena zvezda - Monako 80:91

2022/23

Monako - Crvena zvezda 85:77

Crvena zvezda - Asvel 71:67

Crvena zvezda - Monako 92:68

Asvel - Crvena zvezda 60:76

EVROLIGA – 1. kolo

Četvrtak:

19.00: (1,25) Crvena zvezda (17,0) Asvel (4,70)

20.05: (1,50) Makabi Tel Aviv (16,0) Partizan Mozzart Bet (3,00)

20.30: (1,60) Barselona (16,0) Anadolu Efes (2,65)

20.30: (1,25) Bajern Minhen (17,0) Alba Berlin (4,70)

20.30: (1,60) Virtus Bolonja (16,0) Žalgiris (2,65)

Petak:

19.45: (1,50) Fenerbahče (16,0) Olimpija Milano (3,00)

20.15: (1,90) Panatinaikos (15,0) Olimpijakos (2,10)

20.30: (2,65) Baskonija (16,0) Real Madrid (1,60)

20.30: (2,40) Valensija (15,0) Monako (1,70)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićMiloš TeodosićAsvelNando De KoloTi Džej Parker

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara