Marković i Radovčić (©ABA LIGA - Cibona)
Marković i Radovčić (©ABA LIGA - Cibona)

Zvezda preživela Zagreb i najbolju košarku Cibone, Ivanović imao rešenja kad niko drugi nije

Vreme čitanja: 7min | pon. 21.03.22. | 20:51

Domaćin igrao na vrhuncu forme, branilac titule bez Lazića i Holinsa morao ozbiljno da se namuči za pobedu, Dobrić stavio tačku

Izraz velikog olakšanja na licu Dejana Radonjića u trenutku oglašavanja sirene po poslednji put govori sve - Crvena zvezda je savladala Cibonu posle 40 minuta ozbiljnog košarkaškog nadmudrivanja, ali je ozbiljno morala da se preznoji kako bi sačuvala decenijski niz pobeda u Domu Dražena Petrovića - 78:74 (20:12, 18:20, 16:24, 24:18).

Upozoravao je najtrofejniji stručnjak u klupskoj istoriji na težinu izazova u Zagrebu, uprkos seriji pobeda koja traje još od 2011. godine i sada je svima jasno zašto je sa izuzetnim oprezom pristupio ovom susretu. Bez kapitena Branka Lazića i Ostina Holinsa kao dvojica ključnih igrača odbrane Zvezda je morala da izmisli pobedu nad timom u usponu forme koji apsolutno ništa nije imao da izgubi, a mogao je mnogo da dobije. Tako su i igrali mladi Cibosi, na gornjoj granici mogućnosti, pokazali su najbolju košarku ove sezone i bili nikad bliži pobedi otkako je Crvena zvezda zagospodarila ovim duelima.

Izabrane vesti

Nije se dalo u Blaugrani u petak, sada je moralo! Nikola Ivanović je i u Kataloniji umalo doveo meč na jedan posed i u neočekivanu dramu, ali tada nije mogao da naplati dobru igru u poslednjoj četvrtini, sada je to uradio i bio verovatno najzaslužniji što je Crvena zvezda zadržala prednost u odnosu na Partizan. Crnogorski reprezentativac je sa 11 poena u najvažnijem periodu utakmice održao Zvezdu na površini i dao joj mogućnost da ipak sama odlučuje ishodu utakmice, bez obzira na to što je Cibona samo nekoliko minuta umalo zadala težak udarac protivniku. Ivanović je imao poene u rukama kada niko drugi u ekipi nije, a pre svega ostao je hladnokrvan sa linije slobodnih bacanja gde je pucao 6/6 čime je naveo utakmicu na Zvezdinu vodenicu.

Uz Ivanovića Ognjen Dobrić je sa pet vezanih poena u poslednjem minutu iskočio i zapravo bio taj koji je stavio tačku na pobedu. Pogotovo je bila važnja njegova trojka na 19 sekundi pre isteka vremena koja je došla nedugo pošto je raspucani Toni Nakić pogodio svoju četvrtu trojku iz šest pokušaja i umalo pokvario Zvezdine planove. Dobrić je imao dovoljno smelosti da posle 1/6 sa distance uzme najvažniji šut i pogodi i tako spreči ishod koji bi ozbiljno zakomplikovao završnicu ligaške faze ABA lige.

Cibona zaslužuje apsolutno sve čestitke za prikazanu igru, karakter i prvenstveno motivaciju sa kojom je igrala ovu utakmicu. Mladi i nedovoljno iskusni sastav pokazao je veliku energiju i želju da se nadigrava sa jedinim regionalnim evroligašem i umalo učinila ono što brojne generacije ranije nisu – da skine skalp Crvenoj zvezdi.

Kalinić i Gegić (©ABA LIGA – Cibona)Kalinić i Gegić (©ABA LIGA – Cibona)

Amar Gegić još jednom je bio žila kucavica Cibone i sa 17 poena u drugom poluvremenu pokazao zašto je među najvažnijim igračima ovog tima. I pre svega neko ko ima najširi repertoar među igračima Cibone. Susret je završio sa 19 poena, sedam skokova, pet asistencija i jednom ukradenom loptom, te pet iznuđenih faulova za indeks 24. Pratio ga je Danko Branković koji je posle onih 20 poena Cedeviti Olimpiji odigrao jednu od najboljih partija u dosadašnjoj karijeri. Već osam poena imao je u prvoj četvrtini, do kraja 17, uz šest uhvaćenih lopti, ali je uprkos mladim godinama kraj centara Crvene zvezde na momente izgledao kao da on ima više iskustva i velikih utakmica u nogama... Kod Gašpera Okorna je igrački eksplodirao i ovo mu je četvrta utakmica od poslednjih pet u regionalnom takmičenju sa dvocifrenim učinkom, uz minimum od 12 poena. Toni Nakić je svojom šuterskom klinikom još jednom izjednačio ovosezonski rekord u ABA ligi sa 16 poena i kako je samo držao napadački nivo Cibone svojim hicima, umalo je postao jedan od heroja. Trojkom na tri minuta do kraja, svojom drugom u velikom nizu Cibone, dao je minimalnih 68:67, ali je Zvezda sa šest uzastopnih slobodnih bacanja preko Ivanovića i Mitrovića došla u bolju poziciju za pobedu koju je na kraju i overila.

Zvezda je na iznela i uspešno se otresla strašnog tereta moranja. U skraćenoj rotaciji Dejan Radonjić morao je da izmisli nove defanzivne minijature za koje će očigledno biti potrebno vreme, a i teško je nadoknaditi izostanak tako bitnih defanzivnih karika kao što su Lazić i Holins... Takođe, najbolji igrač ekipe Nikola Kalinić je i pored činjenice da je ubacio 14 poena imao slabo šutersko veče. Šutirao je kao nikada u životu, sa 13 ispaljenih lopti za tri uz dva pogotka i 5/16 iz igre, ali je neke svoje greške u napadu uspeo da niveliše sa pet skokova i tri ukradena poseda. Definitivno je srpski as u padu forme pred kraj ligaške faze regionalnog takmičenja i Evrolige, a kako se najbitnija faza sezone približava moraće da pronađe način da krene nekim mirnijim putem jer će i te kako biti potreban Zvezdi za realizaciju zacrtanih ciljeva.

Gotovo ispod rada prošao je učinak Luke Mitrovića. Dabl-dabl nekadašnjeg kapitena Crvene zvezde sa 11 poena i 10 skokova, ali što je najvažnije sa nekoliko dobrih reakcija pružao je šansu ekipi da sačuva korak sa Cibonom i ne dozvoli joj da se odlepi i samim tim bude nadomak senzacije. Nejt Volters je susret završio sa 12, a Eron Vajt sa devet poena uz šest skokova, dok je Stefan Marković podelio pet asistencija.

Luka Mitrović (©ABA LIGA – Cibona)Luka Mitrović (©ABA LIGA – Cibona)

U skladu sa velikom energetskom potrošnjom i skraćenom rotacijom, Zvezda je odigrala poluvreme sa dosta uspona i padova. Odlično je ušla u meč, brzo postavila evroligaški ritam u odbrani sa kojim Cibona nije mogla da se nosi. Solidno šuterski, sa fokusom u odbrani gde su Mitrović, Vajt i Dobrić odrađivali veliki posao na skoku i samim tim usporavanju napadačkog ritma Cibone, Zvezdi su se otvorile i dobre pozicije za šut, pa su Marković i Kalinić doneli osetnih 20:9 već posle devet minuta.

Interesantno, Cibona je u tom intervalu imala samo dvojicu strelaca, ali samo Brankovića koji je uspeo da pogodi iz igre. Mladi hrvatski centar prilično je namučio Zvezdine visoke igrače brzim kretnjama i reakcijama po prijemu lopte, pa je tako do poluvremena uspeo da skupi već 12 poena uz perfektnih 6/6 iz igre.

Veliki momenat prvog dela utakmice bila je trojka Tonija Nakića uz zvuk sirene za kraj prve deonice. Hitac Ciboninog beka pokrenula je jaku hemijsku reakciju koja je dovela do serije 17:2, odnosno 14:0 u drugoj četvrtini što je oduševilo publiku u dobro popunjenom Domu Dražena Petrovića – prema kovid propisima dozvoljena popunjenost 50 odsto kapaciteta – i bar neko vreme mogli su da zamišljaju scenario prvorazredne senzacije. Zvezda je bila u potpunom nokdaunu tokom uvodnih pet minuta drugog kvartala. Samo jedan pogodak iz šest pokušaja, uz još tri izgubljena poseda nabacio je balast na leđa košarkaša Crvene zvezde koji su pogubili konce utakmice, što se najviše osetilo u izgubljenoj kontroli skokova i promašajima sa distance gde je Cibona sa tri ofanzivna skoka dobijala nove šanse da isprave eventualne greške, ali se sve to nije previše odrazilo na konačni rasplet.

Zakucavanje Brankovića na asistenciju Radovčića za 26:22 naterao je Radonjića da pozove minut odmora i ukaže svojim igračima na propuste u odbrani, pogotovo u reketu, zbog čega njegov sledeći potez bio da isforsira petorku sa Davidovcem na “petici“ i Kalinićem na “četiri“ što je brzo dalo rezultat.

Bitne role u novom preokretu imali su Dobrić i Volters. Srpski reprezentativac prekinuo je Zvezdin višeminutni post nakon što se dobro ušunjao u prostor ispred koša Cibone, da bi potom iz ofanzivnog skoka ispravio promašaj Voltersa. Ali, zabrinuo je sve na klupi kada se posle jedne blokade na Radovčiću uhvatio za predeo levog ramena koje ga je već mučilo... Nastavio je da igra, što je dobar znak... Ono što je započeo Dobrić nastavio je Volters koji je najzaslužniji za seriju 10:0 sklopljenu u dva završna minuta kojim je rezultat do odlaska u svlačionicu otišao na 38:32. Koš uz faul nakon polukontre, pa trojka kojom je doneo Zvezdi dotad maksimalnih +6.

Ognjen Dobrić (©ABA LIGA – Cibona)Ognjen Dobrić (©ABA LIGA – Cibona)

Ni nešto komotnija pozicija na kraju prvog poluvremena nije dala Zvezdi mogućnost da u trećoj četvrtini eventualno slomi otpor Cibone. Naprotiv. Mlada ekipa Gašpera Okorna ušla je u drugi deo sa istim intenzitetom, vodeća raspoloženim Amarom Gegićem. Reprezentativac Bosne i Hercegovine odigrao je strašnu treću deonicu sa 13 poena, tri skok, od čega dva ofanzivna, te dva iznuđena faula i po jednom asistencijom i ukradenom loptom čime je Ciboni pumpao samopouzdanje i doveo domaći sastav do pozicije daima sve u svojim rukama. Ponovo je Crvena zvezda imala poentersku krizu dugačku čak pet minuta u kojima je ubacila samo dva poena. Vezanim trojkama Gegić i Vildosa su doneli preokret, posle čega je jedan od najboljih igrača Cibone ove sezone doneo najveću prednost (47:42). Gotovo kao u ogledalu crveno-beli ponovo su se aktivirali u drugoj polovini četvrtine. Vajt i Mitrović su vezanim zakucavanjima podigli radnu temperaturu ekipe, da bi američki krilni centar trojkom na manje od dva minuta do poslednje male pauze naterao Okorna da uzme tajm-aut pri vođstvu Zvezde sa 51:49. Bio je to samo početak rovovske borbe u kojoj je Gegić nosio Cibonu, a Kalinić Crvenu zvezdu.

Sa minimalnim vođstvom (56:54) Cibona je ušla u poslednji desetominutni period i bilo je jasno svima da nije gotovo čak ni kada su Beograđani serijom 11:0 preko inspirisanog Ivanovića otišli na, za ovako tvrdu utakmicu, ogromnih devet razlike (65:56). Ali, na kraju je Zvezda ipak uspela da pregrmi sve što su Cibosi ispalili što će i te kako značiti na polju samopouzdanja.

Posle ovog trijumfa crveno-beli se vraćaju u Beograd iz kojeg idu za Berlin na gostovanje Albi u petak.

ABA LIGA - 23. KOLO

Subota

Zadar - Cedevita Olimpija 77:92

/Mavra 17 - Pulen 22/

Partizan - Igokea 83:70

/Panter 20 - Voler 19/

Studentski centar - Budućnost 89:84

/Kamenjaš 17 - Kobs 17/

Nedelja

Mega Mozzart - Mornar Bar 70:83

/Jović 19 - Mihailović 46/

Krka - FMP 60:93

/Stipčević 15 - Džons 19/

Ponedeljak

Borac - Split 59:64

/Lopez 13 - Perković 16/

Cibona - Crvena zvezda 74:78

/Gegić 19 - Kalinić 14/



tagovi

KK Crvena zvezdaEron VajtNikola IvanovićOgnjen DobrićNejt VoltersNikola KalinićCibona

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara