Košarkaši Crvene zvezde i trener Dejan Radonjić (©Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde i trener Dejan Radonjić (©Starsport)

Zvezda protiv omiljene Radonjićeve mušterije traži novu šansu za plej-of

Vreme čitanja: 4min | čet. 03.03.22. | 09:52

Moguća eliminacija ruskih klubova vratila bi crveno-bele u trku za mesto u četvrtfinalu, ali moraju da nastave sa dobrim rezultatima

Posle Atine se činilo da je gotovo. Da je Crvena zvezda porazom od desetkovanog rivala izgubila šanse da se domogne mesta u osam najboljih. Međutim, sve se očas promenilo. Zbog rata između Rusije i Ukrajine klubovi iz teritorijalno najveće zemlje sveta su supendovani, a preti im i isključivanje iz elitnog takmičenja. U takvom raspletu šanse ekipe Dejana Radonjića naglo bi skočile. Ipak, da bi ostala u trci mora da nastavi sa dobrim rezultatima, pa da posle Fenerbahčea u dvorani Aleksandar Nikolić (19.00) sruši i Baskoniju.

Crveno-beli su posle osvojenog Kupa Koraća otputovali u Atinu kako bi se odmerili sa Panatinaikosom. U OAKA Areni je retko ko favorit, ali je Zvezda to bila s obzirom na nezavidnu kadrovsku situaciju u grčkom klubu. Nije uspela da opravda tu ulogu (73:79) i činilo se da je sa borbom za doigravanje gotovo. Osmo mesto bilo je četiri koraka udaljeno na 10 kola do kraja.

Izabrane vesti

Usledio je duel sa Fenerom koji Radonjićeva četa uspeva da dobije (74:69), a odmah zatim su usledile vesti o suspenziji ruskih klubova. Za tili čas se situacija okrenula za 180 stepeni i javio se optimizam da bi srpski šampion ipak mogao do prvog doigravanja od kako je Evroliga promenila format 2016. godine.

Za rivala u 28. kolu ima tim koji je u seriji od sedam poraza u društvu najboljih timova Starog kontinenta. Baskonija je bila nadomak prekidanja crnog niza pre samo dva dana u Tel Avivu, ali je Makabi predvođen Skotijem Vilbekinom u poslednjim sekundama stigao do preokreta i pobede (94:93). Novonastala situacija dala je nadu i sastavu iz Vitorije da eventualno može do četvrtfinala, jer ima tri pobede manje od osmoplasiranog Monaka kada se obrišu rezultati ruskih timova i samo jednu manje od Zvezde.

Biće dakle i Baski izuzetno motivisani u Pioniru, a naruku im ide činjenica da su bili prilično ubedljivi na svom parketu protiv srpskog šampiona u prvom delu sezone (93:74). Imali su crveno-beli tada ozbiljnih kadrovskih problema, a pritom je na klupi španskog tima debitovao Neven Spahija, pa su igrači pokazali reakciju na promenu i Baskonija je prosto pregazila Radonjićeve pulene. Na tom susretu blistao je Stiven Inok sa 23 poena i 11 skokova, ništa lošiji nije bio Rokas Gijedraitis sa 21. U redovima Zvezde jedan od boljih mečeva otkako je stigao iz Budućnosti minulog leta odigrao je Nikola Ivanović (21 poen, sedam asistencija i pet skokova - indeks 27).

Taj trijumf bio je drugi vezani za ekipu iz Fernando Buesa arene nad Crvenom zvezdom, ali i šesti u poslednjih sedam okršaja. Ranije je beogradski velikan bio nagazna mina za ekipu iz Vitorije. Pod vođstvom Dejana Radonjića dobio ga je na prva četiri okršaja u Evroligi i još jednom u sezoni 2016/17. Jedini preostali trijumf nad španskim klubom upisao je Saša Obradović početkom minule takmičarske godine. Tako Baskonija vodi u pobedama protiv Zvezde sa 7:6, ali ne i protiv Radonjića. Crnogorski stručnjak je kao strateg tima sa Malog Kalemegdana pet puta nadigrao Baske i pretrpeo tri poraza.

On je pred večerašnji okršaj istakao da je primarni cilj da se ekipa iskupi za težak poraz iz prvog dela sezone.

"Čeka nas opet veliko iskušenje, iza nas je veliki broj utakmica u kratkom vremenskom periodu. Sada nas čeka Baskonija, ekipa koja nas je nadigrala u prvom meču i to je jedna od retkih utakmica gde realno nismo imali šansu. Odigrali su jako dobar meč, pa i sinoć su pokazali da igraju dobro i da su dobili Makabi u Tel Avivu ne bi bilo nezasluženo. Moramo biti spremni da odigramo meč na visokom energetskom nivou kako bi se nadali nečemu, a u odbrani da pokažemo dosta toga. Baskonija je ekipa koja ima individualni kvalitet, imaju veliki broj poena u rukama, zato timska odbrana mora da bude dobra, ali moramo i na drugoj strani da budemo dobri kako bi došli do rezultata i to uz veliku podršku naših navijača koji nam mnogo znače", izjavio je Dejan Radonjić.

Uz Inoka koji je bio enigma za odbranu crveno-belih u prvom susretu i uvek opasnog Gijedraitisa, očekuje se da najveće probleme Zvezdi zadaje Vejd Boldvin. Amerikanac je pre dva dana ubacio 27 poena usred Tel Aviva i najbolji je strelac ekipe sa 13,5 poena po nastupu u Evroligi (prosečan indeks 14,3). Posebno motivisan mogao bi da bude i bivši kapiten Partizana Vanja Marinković. Zvezda je u ranoj fazi utakmice u Vitoriji ostala i bez Nikole Kalinića, pa se očekuje da krilni košarkaš večeras definitivno napravi razliku u odnosu na pređašnju duel.

Ognjen Kuzmić je apostrofirao značaj navijača.

"U prvoj utakmici protiv ekipe Baskonije nismo se baš proslavili. Ovoga puta igramo pred našom publikom, pred našim navijačima. Imali smo par dana da se osvežimo i pripremimo za ovu utakmicu. Izuzetno je važna podrška navijača, mnogo nam znači to u svakoj utakmici. Idemo da odigramo najbolje što možemo i nadamo se najboljem", rekao je Zvezdin centar.

EVROLIGA - 28. KOLO

Četvrtak

18.30: (1,30) Anadolu Efes (16,0) Fenerbahče (3,90)

19.00: (1,55) Crvena zvezda (14,5) Baskonija (2,70)

20.00: (1,70) Alba (14,5) Žalgiris (2,30)

21.00: (1,17) Barselona (20,0) Monako (5,50)

Petak

20.00: Panatinaikos - Milano

20.45: Bajern - Olimpijakos

Otkazano

Uniks - Asvel

Makabi Tel Aviv - Zenit

CSKA Moskva - Real Madrid

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaBaskonijaDejan RadonjićNeven SpahijaOgnjen KuzmićStiven InokVejd BoldvinVanja MarinkovićRokas Giedraitis

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara