Džordan Lojd (©KK Crvena zvezda)
Džordan Lojd (©KK Crvena zvezda)

Zvezda razbila prvaka Španije! Lojdova haubica za 30 poena, Simonović kao nekad, Hol vidi sve

Vreme čitanja: 5min | pet. 09.10.20. | 21:04

Crveno-beli prekinuli seriju poraza u duelima s Baskonijom, odlična rola nekadašnjeg šutera Valensije - 90:73

Evropska premijera u Beogradu je - uspela! I bilo je fantastično. Tamo gde je stala u Zagrebu, Crvena zvezda nastavila je i u svom domu, dvorani Aleksandar Nikolić, gde je na kolena bacila aktuelnog prvaka Španije uz rezultat 90:73 (23:16, 13:15, 29:18, 25:24). 

Večeras je pobedila timska košarka! Da, proradila je dobro poznata haubica Džordana Lojda, ali Crvena zvezda je evroligaški prvenac ostvarila zahvaljujući igri kakvu Saša Obradović i navijači želeli da gledaju tokom cele sezone - školskoj izvedbi timske košarke u kojoj se u listu strelaca nisu upisali samo Aleksa Radanov i Boriša Simanić. Preostalih deset igrača u crveno-belom odigrali su uz tek minimalne propuste u obe faze i to je odmah dalo pozitivan rezultat! Crvena zvezda je ovim trijumfom prekinula seriju od četiri poraza u direktnim okršajima s Baskonijom, što je i bio jedan od ciljeva uoči susreta...

Izabrane vesti

Odbrana je bila zategnuta kao struna, o čemu govori podatak da je Zvezda prvaku Španije dozvolila ukupno 73 poena, a samo je u poslednjoj deonici išao na preko 20 poena. Sve ono što ofanzivno nije prolazilo u Istanbulu pre sedam danas, večeras je poslednjem osvajaču Jadranske lige i srpskog prvenstva išlo kao podmazano - 17/33 za dva, 13/25 za tri i samo jedan promašaj sa linije slobodnih bacanja (17/18)!

--------------------------------------------

CRVENA ZVEZDA – BASKONIJA 90:73

/23:16, 13:15, 29:18, 25:24/

Dvorana: Aleksandar Nikolić, Beograd.

Gledalaca: -

Sudije: Hristos Hristodulu, Medi Difala, Kristaps Konstantinovs.

CRVENA ZVEZDA: Hol 7, Volden 9, Lojd 30, Davidovac 6, Lazić 2, Rit 3, Radanov -, Dobrić 3, Simonović 16, Jagodić Kuridža 6, Simanić -, Kuzmić 8.

BASKONIJA: Rajeste -, Vildoza 13, Džekiri 2, Henri 6, Sedekerskis 4, Diop 3, Fal -, Piters 9, Dragić -, Gijedraitis 26, Polonara 10, Kuruc -.

--------------------------------------------

Prvo ime utakmice definitivno je bio Džordan Lojd! Kakvo je samo uživanje za kompletnu zvezdašku javnost gledati raspoloženog Lojda na delu! Plesao je po parketu nekadašnji šuter Valensije i s neverovatnom lakoćom cepao mrežicu. Tako je u pojam ubio takmaca s kojim je više puta tokom prošle sezone vojevao bitke u Španiji i jednom mu već ubacio bar 20 poena. Večeras je za 25 minuta izbrojao ukupno 30 – 3/8 za dva, 5/8 za tri, 9/9 sa penala, uz šest skokova, po dve asistencije i ukradene lopte, te pet iznuđenih pet faulova za indeks 34. Mogao bi Lojd lako da bude da bude prvi kandidat za laskavu titulu najkorisnijeg igrača drugog kola, s obzirom da se indeks Kruna Simona (34) ne računa zbog Efesovog poraza od Fenerbahčea. 

Ako je Lojdu bila usijana ruka u napadu, onda najveće zasluge za to što je Zvezda bila potpuno razigrana idu na račun Lengstona Hola! Još jednom je bivši plejmejker Promiteasa ispunio očekivanja i odigrao vrhunsku rolu, koju je ovog puta začinio sa čak 11 asistencija, na šta je dodao i sedam poena, ali i četiri izgubljene lopte.

Nije publika imala priliku da sa tribina isprati i pozdravi odličnu košarkašku predstavu Crvene zvezde, ali je kraj malih ekrana mogla da uživa i u bravurama Marka Simonovića. Možda po izvodu iz matične knjige rođenih nije više u cvetu mladosti, ali reprezentativac Srbije i dalje može da izvuče partije visokog intenziteta, što će i te kako biti od velikog značaja za Crvenu zvezdu i kompletnu rotaciju! Simonović je za 21 minut na parketu skupio 16 poena (4/5 za tri), četiri skoka i dve asistencije, te ukupni indeks 21, čime je podsetio na najbolje dane iz poslednje sezone u dresu Crvene zvezde, pre odlaska u Zenit kada je bio prva haubica tima.

Džordan Lojd i Marko Simonović (©KK Crvena zvezda)Džordan Lojd i Marko Simonović (©KK Crvena zvezda)

Upravo su Simonović i Lojd definitivno prelomili utakmicu u Zvezdinu korist tokom furiozne treće četvrtine. Obojica su taj period završili sa po devet poena, s tim da je Simonović ubacio tri trojke! Zvezda je sa sedam poena razlike na startu drugog poluvremena ubrzo otišla na distancu od čak 18 poena (56:38) i to je praktično bila najava Baskonijinog kraja u Beogradu... Ognjen Kuzmić je izvojevao veliku ličnu pobedu s centrima Baskonije i meč završio sa po osam poena i skokova, devet poena ubacio je Kori Volden, a po šest Dejan Davidovac i Marko Jagodić Kuridža

Malo šta može da se zameri igračima Crvene zvezde večeras. Jednostavno, nisu spuštali intenzitet ni u jednom trenutku, nisu dozvolili da ih obori desetominutna pauza zbog kvara na semaforu, već su do poslednjeg zvuka sirene držali napadačku i defanzivnu konstantu na kojoj insistira trener Obradović tokom cele trenerske karijere. Doduše, trener Obradović bio je izuzetno aktivan kraj aut-linije od prvog do poslednjeg sekunda, pa je tako i na 20+ razlike znao da udeli po koju packu svojim igračima, ali samo u nameri da se što pre izbace neke prelazne stvari i obrati malo veća pažnja na određene segmente. Poput nekih prodatih lopti i skokova, ali i šuterske klinike Rokasa Gijedraitisa, koji je za 32 minuta ubacio 26 poena, od čega šest dalekometnih hitaca iz jedanaest pokušaja. Osim Gijedraitisa dvocifreni u redovima Baskonije bili su još i Luka Vildoza sa 13, odnosno Ahil Polonara sa 10 poena. Prošlonedeljni MVP Pjerija Henri ostao je na samo šest poena (3/9 iz igre, 0/3 za tri), mada je imao deset asistencija i četiri skoka. 

Crvenoj zvezdi sledi gostovanje Borcu u Čačku u nedelju od 17 časova, a zatim i sedmica duplog evroligaškog programa (Žalgiris u Beogradu i Asvel u Lionu).

EVROLIGA – 2. KOLO

Četvrtak

CSKA - Makabi 76:72

/Džejms 25 - Vilbekin 20/

Efes - Fenerbahče 71:80

/Simon 24 - De Kolo 20/

Real Madrid - Valensija 77:93

/Tavares 15 - Dubljević 24/

Petak

Zenit - Barselone 74:70

/Pojtres 16 – Mirotić 14/

Crvena zvezda - Baskonija 90:73

/Lojd 30 - Gijedraitis 26/

20.00: (1,80) Alba (14,50) Bajern (2,15)

20.00: (1,90) Panatinaikos (13,50) Olimpijakos (2,05)

20.45: (1,17) Armani (20,00) Asvel (5,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

BaskonijaDžordan LojdMarko Simonović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara