Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)
Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)

Zvezda sa posebnim motivom kada zatvara Evroligu pred svojim navijačima

Vreme čitanja: 5min | čet. 04.04.24. | 10:20

Olimpijakos traži pobedu za mesto u Top 4, sastav Janisa Sferopulosa ne namerava da se preda unapred već da nastavi malu tradiciju

Verovatno bi u nekim drugim okolnostima srpska košarkaška javnost gledala ka beogradskim večitim rivalima u završnici prve faze Evrolige i iščekivala njihovu konačnu poziciju u zoni plej-ofa ili plej-ina, ipak Crvena zvezda se večeras oprašta od takmičenja pred svojim navijačima utakmicom sa Olimpijakosom (TV Sportklub, 19.00).

Dva crveno-belima tima u susret ulaze sa različitim ambicijama. Grčki velikan traži pobedu kako bi ostao u igri za Top 4, dok sastav Janisa Sferopulosa nema nameru da se pred unapred, već da nastavi malu tradiciju dobrih igara i pobeda u poslednjim evroligaškim mečevima pred svojom publikom.

Izabrane vesti

Otkako je uveden novi format takmičenja, Crvena zvezda je evropsku sezonu na svom parketu uglavnom zatvarala trijumfalno i niz bi bio savršen da Real Madrid u aprilu 2018. godine nije umešao prste i dobio tesnu borbu u dvorani Aleksandar Nikolić. I tada su crveno-beli imali Kraljeviće na tacni, ali su Valter Tavares i Trej Tompkins vratili Real u igru, da bi Luka Dončić trojkom sekund pre kraja rastužio sve u beogradskom hramu košarke.

Prethodnih godina Zvezda je uzimala meru Fenerbahčeu, Efesu i Makabiju kojima je, baš kao i Olimpijakosu, pobeda igrala ulogu, dok je 2017. protiv Uniksa iz Kazanja zabeležena najubedljivija pobeda u toj seriji... Verovatno bi svi u klubu zamenili sve te recke, za učešće u četvrtfinalu na koje se čeka osam godina.

Zvezda uvek igra sa posebnim motivom kada zatvara Evroligu pred svojim navijačima, a Janis Sferopulos je u najavi susreta istakao da je cilj da se i večerašnji meč završi uspešno, odnosno da se Areni na neki način vrati za ukazanu podršku.

“Naši navijači su hteli da idemo dalje u Evroligi, mi smo to takođe hteli. Imali smo povrede, neke loše rezultate i sada moramo da se fokusiramo da ovu sezonu završimo što bolje i stvorimo uslove za narednu, kako bismo bili još bolji“, rekao je Sferopulos i dodao:

“Olimpijakos igra jako dobro timski, u oba smera igraju kao tim i to je najveća moć. Mi ne možemo da se samo fokusiramo na jednog ili dvojicu igrača, jer više njih može da nam napravi štetu. Ako se opustimo dva ili tri minuta, možemo da budemo u velikom zaostatku što može samo da nam oteža posao. Naša konstantnost je jako bitna stvar, moraćemo da reagujemo kao tim, da im ne dozvolimo lake poene, takođe napadački da čitamo njihovu odbranu i budemo pametni u svim situacijama u koje će nas staviti“.

Olimpijakos se u Beograd vratio posle tek nedelju dana sa ciljem da nadigra i drugog beogradskog rivala. Jorgos Barcokas ni ovog puta neće moći da računa na Nikolu Milutinova koji je odradio tek dva treninga sa ekipom i posle dvomesečnog odsustva nije još spreman za takmičarsku košarku, ni Filipa Petruševa čiji se povratak očekuje za vikend. Kapiten Kostas Papanikolau se posle kraćeg predaha nakon gostovanja Partizan Mozzart Betu vraća u sastav, a fokus je na tandemu Alek Piters - Mustafa Fal.

Američko-francuska kombinacija bila je presudna u prvom ovosezonskom duelu ovih rivala. Piters je taj meč završio sa 28 poena za novi rekord karijere i indeksom 31 čime je izjednačio dosadašnje najbolje izdanje. Fal je u istoj utakmicci postavio dva lična rekorda - sa 14 skokova, od čega je sedam uhvaćenih lopti bilo u protivničkom reketu.

Na dvojicu visokih košarkaša Olimpijakosa odbrana Crvene zvezde moraće da obrati najveću pažnju i sada. Domaćinu su tokom sezone često duvali vetrovi u reketu, mada je timska odbrana na Valteru Tavaresu u dobrom delu proteklog meča sa Realom dobra polazna tačka za zaustavljanje dominantnog centra kakav je Mustafa Fal. Alek Piters se nije proslavio u Areni kada je gostovao Partizan Mozzart Betu prošle sedmice, odigrao je nepunih 14 minuta i ubacio samo tri poena. Srećom po Olimpijakos, to nije negativno uticalo na konačni rasplet jer su Najdžel Vilijams Gos i Kostas Papanikolau u poslednjoj deonici preuzeli najveću odgovornost i doneli preokret vredan pobede.

Piters je tokom sezone samo jednom vezao dve ofanzivno ispodprosečne utakmice, pa Zvezdina odbrana ima zadatak više, da uspori njegov ritam i onemogući mu da ostaje na otvorenim šutevima... Uostsalom, američki internacionalac igra sezonu iz snova, sa najvišim indeksom korisnosti u ekipi (15,5) i poenima po utakmici (13,9), uz impozantnih 53,1 odsto šuta za tri!

Ono što bi moglo da napravi bitnu razliku je timska odbrana gostiju. Iako Crvena zvezda statistički ima bolji napad od rivala, Olimpijakosova odbrana je elitna i praktično u svim aspektima na samom vrhu lestvice. Dozvoljava protivnicima prosečno najmanji broj poena (74,5) i ukupan broj skokova (31,9), uz drugi najniži timski indeks korisnosti (80,6), te treći najmanji broj ofanzivnih (9,4) i defanzivnih uhvaćenih lopti (22,4)... U svim tim defanzivnim aspektima je Crvena zvezda daleko iza večerašnjeg protivnika, mada papir je jedno, a na delu može da bude nešto sasvim drugo. Baš je na to ukazao Jorgos Barcokas kada je najavljivao meč.

“Teodosić i Jago su se vratili, Zvezda će igrati na pobedu protiv nas. Teodosić ima veliki uticaj, Nedović je odigrao jako protiv Reala, Hanga je takođe bio vrlo dobar. Zvezdini centri su dobri, zato ne možemo da kažemo da je ovo tim jednog čoveka. Pokušaćemo da nametnemo naš ritam. Ne smemo da potcenimo Zvezdu, ni bilo kog drugog rivala u Evroligi, čak i kada nema imperativ pobede. Zvezda ima kvalitet i talenat. Mi moramo da igramo maksimalno ozbiljno svaki meč, baš kao što je bilo i protiv Partizana“, rekao je Barcokas i dodao: “Atmofera u Beogradu je uvek vruća. Prošle godine smo poraženi, godinu dana ranije smo dobili sa poenom razlike. Uvek je teško dobiti Crvenu zvezdu koja je jako kvalitetna i ima publiku iza sebe. Nikako ne očekujemo da će susret biti prijateljskog karaktera“.

Duel sa Olimpijakosom treba da se iskoristi na pravi način, jer može da posluži kao odskočna daska za novi uspon forme pred odlučujuće sedmice u Jadranskoj ligi. Prvo mesto je obezbeđeno, što znači i prednost domaćeg terena do kraja takmičenja, čime je jedan važan cilj ispunjen. Posle Olimpijakosa sledi gostovanje Splitu i do tada će već imati načisto sa kim će se sastati u četvrtfinalu.

POSLEDNJI ZVEZDINI MEČEVI KOD KUĆE - EVROLIGA (NOVI FORMAT)

SEZONA 2022/23: Crvena zvezda - Fenerbahče 91:89

SEZONA 2021/22: Crvena zvezda - Anadolu Efes 93:85

SEZONA 2020/21: Crvena zvezda - Makabi Tel Aviv 76:64

SEZONA 2019/20: Sezona prekinuta zbog kovida

SEZONA 2018/19: Sezona u Evrokupu

SEZONA 2017/18: Crvena zvezda - Real Madrid 79:82

SEZONA 2016/17: Crvena zvezda - Uniks Kazanj 83:65

EVROLIGA - 33. kolo

Četvrtak

19.00 (3,70) Crvena zvezda (16,00) Olimpijakos (1,35)

19.00 (1,30) Monako (17,00) Žalgiris (4,10)

20.30 (4,70) Alba (27,00) Partizan Mozzart Bet (1,25)

20.30 (1,45) Barselona (16,00) Makabi (3,20)

20.45 (1,30) Valensija (17,00) Asvel (4,10)

Petak

19.45 (1,35) Fenerbahče (16,00) Efes (3,70)

20.30 (3,70) Bajern (16,00) Panatinaikos (1,35)

20.30 (1,45) Olimpija Milano (16,00) Virtus Bolonja (3,20)

20.30 (1,30) Real Madrid (17,00) Baskonija (4,10)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaKK OlimpijakosJanis SferopulosJorgos Barcokas

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara