Branko Jorović (Foto: Starsport)
Branko Jorović (Foto: Starsport)

Zvezda sa Topićem juri finale ANGT turnira, Jorović: Mladi igrači uživaju u potezima Kampaca, Vildoze i Nedovića

Vreme čitanja: 13min | pet. 31.03.23. | 08:00

Bivši reprezentativac Srbije pred velikim izazovom sa juniorskom selekcijom Crvene zvezde na kvalifikacionom “Addias Next Generation“ turniru Evrolige “Marko Ivković“

Košarkaški klub Crvena zvezda dobio je čast da po 12. put organizuje kvalifikacioni ANGT turnir Evrolige, koji i ove godine nosi naziv po tragično stradalom navijaču crveno-belih Marku Ivkoviću i održaće se od petka do nedelje u dvorani “Basket Siti“. Mlade nade kluba sa Malog Kalemegdana takmičiće se u grupi A sa Partizanom, Valensijom i Next Generation timom koji je sastavljen od talentovanih momaka iz celog regiona i Evrope i predvodi ga proslavljeni finski košarkaš Peteri Koponen. U grupi B će igrati Mega, francuski INSEP, italijanska Venecija i turski Anadolu Efes (TV Arena Sport, Youtube/CrvenazvezdaKK).

Za kormilom juniora Zvezde od ove sezone je bivši reprezentativac Srbije Branko Jorović koji je sezonu počeo kao deo stručnog štaba Vladimira Jovanovića u prvom timu, da bi se posle promene na klupi i dolaska Duška Ivanovićam, ali i odlaska Slobodana Klipe iz juniorskog tima, latio posla sa omladincima crveno-belih. Sada je pred njim prvi veliki izazov u borbi za mesto na završnom ANGT turniru.

Izabrane vesti

"Važan turnir za sve nas, posebno za momke koji ga željno iščekuju čitave sezone. Svi u klubu su uzbuđeni zbog turnira i prilike da se odmerimo sa najboljim timovima tog uzrasta u Evropi. Ekipa je dobro, svi su zdravi, spremni. Energija, raspoloženje i njihovo samopouzdanje su zaista na visokom nivou. Pružićemo svoj maksimum, pa ćemo videti za šta će to biti dovoljno. Idemo utakmicu po utakmicu", rekao je Jorović za Mozzart Sport.

Zvezdini biseri će na otvaranju odmeriti snage sa Valensijom (9.00), a prvog dana ih očekuje i juniorski derbi protiv vršnjaka iz Partizana. U subotu će se sastati i sa Next Generation timom, dok su nedelju na programu utakmice za plasman, kao i takmičenja u zakucavanjima i brzom šutiranju trojku. Finale je na programu 2. aprila od 18.30.

"Najpre se sastajemo sa Valensijom, protiv koje su juniori Zvezde i prošle sezone igrali kvalifikacioni turnir. Tu je i dalje četiri ili pet igrača iz tog rostera i imamo dosta informacija o njima. Tu je i Next Generation ekipa sastavljena iz okolnih zemalja. Upoznati smo i sa njima, pa ostaje i da ih vidimo na delu. S Partizanom smo se sretali i dobro ih poznajemo, ali ovo je totalno drugo takmičenje, gde će protivnici biti na nekom drugom nivou."

Zvezda ima veliku tradiciju na juniorskim takmičenjima pod okriljem Evrolige. Osvojila ga je 2014, godinama beležila zapažene rezultate. Ambicije su i dalje najviše moguće.

"Kao što i mi razmišljamo o najvišim dometima, tako razmišljaju i ostale ekipe. Nadamo se finalu u nedelju, gde je sve moguće. Druga grupa je takođe veoma kvalitetna. Specifična je situacija i nije jednostavna za pripremu. Igrate četiri utakmice u tri dana, zaključno sa završnom. Sigurno je veliki izazov za sve nas, stručni štab i posebno igrače, ali dosta momaka već ima iskustva iz prošle godine i znamo šta nam je činiti."

Juniori tima sa Malog Kalemegdana u Roda Juniorskoj ligi Srbije zauzimaju treću poziciju sa učinkom 15-5, a obezbedili su i mesto na Fajnal foru ABA lige, gde će se u polufinalu sastati sa Igokeom.

"Moramo biti zadovoljni učinkom u Juniorskoj ligi, jer uprkos malim problemima koje smo imali sa povredama i bolestima, zauzimamo mesto koje nas vodi na Fajnal ejt. U svakom slučaju, tokom sezone nam je fokus na razvoju igrača, da kroz svaki trening, iz nedelje u nedelju podižemo nivo kvaliteta i obučenosti, pripremamo ih za prvi tim, a iz toga dolaze i rezultati. Svako ko je u Crvenoj zvezdi mora uvek da bude spreman da radi na maksimumu i svestan da se očekuje da konstantno budemo u konkurenciji za trofeje. Siguran sam da će ovi momci iz tekuće sezone izaći daleko kvalitetniji nego što su bili prošle, što je i cilj našeg posla“.

Pred kvalifikacioni ANGT turnir, Jorović je dobio i dva velika pojačanja. Timu su se priključili Nikola Topić i Andrija Vuković koji su minule sezone učestvovali i na završnici juniorske Evrolige u Hali sportova Ranko Žeravica. Ove sezone su počeli da se bore za mesta u seniorskoj košarci. Topić pruža zapažene partije u Košarkaškoj ligi Srbije kao član OKK Beograd, dok se Vuković bori za mintue u ekipi FMP-a.

"Topić ima odličnu sezonu u OKK Beogradu i svojim kvalitetima će doprineti kvalitetu igre čitavog tima, ali na svim pozicijama imamo dobre i vredne momke. Ostaje da se povežemo koliko možemo, posebno jer Topića i Vukovića nismo imali tako često na treninzima. S druge strane, oni se svi odlično poznaju, kroz reprezentaciju, kadetske i juniorske timove Crvene zvezde, te je period adaptacije kratak. Naravno, svaki igrač će svoje individualne kvalitete staviti u službu tima i to je na kraju i najvažnije".

IGRAČI UŽIVAJU U POTEZIMA I LUCIDNOSTI KAMPACA, VILDOZE, NEDOVIĆA…“

Sin proslavljenog reprezentativca i bivšeg igrača i trenera Crvene zvezde Milenka Topića sezonu je počeo u prvom timu Zvezde, imao priliku da sarađuje sa vrhunskim asovima. Svestan je Jorović koliko je to bilo značajno za 17-godišnjeg plejmejkera, kao i da je prisustvo igrača vrhunske evropske klase poput Fakunda Kampaca, Nemanje Nedovića i Luke Vildoze u prvom timu, izuzetno značajno za mlađe selekcije.

"Izuzetno je važno što smo u prilici da dovedemo takva imena. Navijači uživaju, pa tako i moju igrači. U tim potezima i lucidnosti Kampaca, Vildoze, Nedovića, Petruševa, Dobrića, Mitrovića i svih drugih prvotimaca. Neki su imali prilike i da treniraju sa njima. Tu je i današnju tehnologiju koja im takođe pomaže, te gledajući njih uživo ili na malom ekranu mogu da izvuku svaki dan neke pozitivne stvari.

Branko Jorović i Filip Petrušev (Foto: Starsport)Branko Jorović i Filip Petrušev (Foto: Starsport)

Odavno uspostavljeni sistem u omladinskim selekcijama na Malom Kalemegdanu funkcioniše sa velikim uspehom, te je iznedrio je i brojne prvotimce. Odlična saradnja svih struktura u klubu osnovni je preduslov za razvoj košarkaša i ostvarivanje dobrih rezultata.

"U mlađim selekcijama smo kao porodica, usko sarađujemo na dnevnom nivou. Naša obaveza je da vredno radimo. Imamo odlične uslove i moramo biti zadovoljni. U narednih mesec i po dana nam predstoje završni turniri, pa ćemo pokušati da budemo u vrhu u svim omladinskim kategorijama. Sve je povezano sa prvim timom, informacije se konstantno razmenjuju, prati se rad svih selekcija i na kraju sezone će se podvući crta i napraviti procena“, istakao je Jorović i potom se osvrnuo na jednu od najbitnijih stvari u radu sa mladim košarkašima – pronalaženju balansa između rezultata i njihovog razvoja.

Sa napretkom tehnologije stvorili su se sve bolji uslovi za rad sa mladim igračima, pa tako i za njihov individualni progres. Ipak, na kraju je jedna stvar najbitnija – rad.

"Kasno sam počeo da treniram i nisam ni prošao kroz juniorski period, već sam odmah počeo da radim sa seniorima. Vremena se menjaju i danas su deci kroz tehnologiju, razne platforme i društvene mreže dostupne brojne mogućnosti. Šta god se dešavalo van terena, najbitnije je da se fokusiraju na rad. Bez provedenih sati na terenu ne mogu ni sami da imaju očekivanja, niti bilo ko drugi. To je veliko odricanje, ali na kraju teren treba da ih dovede do nekih visina kada uđu u seniorsku košarku. Moraju da budu i strpljivi. Kada kvalitetno radiš, podižeš samopouzdanje i ideš korak po korak".

Košarka se značajno promenila od njegovih igračkih dana. Insistira se na atleticizmu, brzoj tranziciji, sve većem broju šuteva, niskim petorkama koje mogu da preuzimaju u odbrani… Ipak, osnove su osnove, tvrdi Jorović

"Postao je i trenerski posao nešto teži, jer morate da se prilagođavate nekim trendovima. Vremena se menjaju, tako i košarka i svedoci smo poslednjih godina u kom smeru to ide. Košarkaš je sve brža, insisitra se na tranziciji i akcenat je na atletskim sposobnostima, ali i pored svega toga košarkaška obuka ostaje kao fundament. Trudim se da igrače učim da sa loptom urade sve. Da li je to pozicija, četiri ili pet, isto može da radi kao i bek. Nekada se tačno znalo po pozicijama, pa su unutrašnji i spoljašnji igrači obučavani na poseban način i moj utisak je da je to dobro za košarku“.

Trudi se da ne ograničava mlade igrače, već da im razvijanjem raznih košarkaških sposobnosti otvori veće mogućnosti pri prelasku u seniorski pogon.

Na početku karijere sam sa 15-16 godina igrao na poziciji pet i znam koji rad sam prošao da pređen u spoljnu liniju. Pri zalasku sam se vratio na četiri, ali sve te stvari koje sam prošao u obuci i usavršavanju na pozicjama pet, dva i četiri, pomogle su mi da budem svestraniji igrač, da sam na teren mogu da uradim sve. Zato se i trudim da učim igrače što više stvari, jer ne znate u seniorskoj kategoriji na kojoj poziciji mogu da igraju. Razvijaju se i fizički, a naš posao je da im pružimo što više mogućnosti kako bi bili spremni za što više stvari u kasnije tokom svojih karijera“, zaključio je bivši reprezentativac Srbije i potom se prisetio svojih igračkih i trenerskih početaka.

POVREDA DEFINITIVNO UTICALA NA KARIJERU, REPREZENTACIJA DOKAZ DA VREDITE“

Branko Jorović u dresu Igokee (Foto: Starsport)Branko Jorović u dresu Igokee (Foto: Starsport)

Iako je uspeo da ostvari brojne uspehe u patikama, veliki trag na njegovu karijeru ostavila je povreda leđa. Zaradio ju je braneći boje reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu 2006. godine i tako ostao bez mogućnosti da potpiše unosan ugovor sa španskom Đironom.

"Ljude zanima šta se sve to izdešavalo, ali se trudim i da što manje pričam o tome. Svaka karijera ima svoj put, a ja sam imao nesreću da doživim povredu u najboljim godinama i to je i te kako uticalo na razvoj moje karijere, ali to se dešava u profesionalnom sportu. Šta je tu je. Uspeo sam da se vratim na određeni nivo. Bilo je teško, ali na to svaki profesionalni sportista mora da bude spreman. Apsolutno sam zadovoljan svime što sam napravio. Cilj mi je uvek bio da budem maksimalno posvećen svakom treningu i da po završetku karijere imam osećaj da sam dao sve od sebe. Kada sam stavio tačku, imao sam taj osećaj i to je najvažnije".

Ni za čim ne žali, a kao posebnu čast ističe nastupanje za državni tim.

"Za mene je reprezentacija bila vrhunac karijere, a tako je i danas. Da sam u takvoj situaciji opet bih se odazvao i sve isto uradio. Svaki igrač treba da živi za to. Može kroz klubove da se osvaja, ali reprezentacija je nešto drugo. Predstavljaš svoju državu, narod... Tu je i armija navijača sa svojim očekivanjima“.

Jorović je stavio reprezentaciju ispred karijere, a svedoci smo da danas to nije tako čest slučaj u svetu košarke.

Vremena se menjaju, mnogo je veći broj utakmica nego u moje vreme i treba voditi računa o zdravlju koje mora da bude na prvom mestu. To pokušavam da prenesem i mojim igračima. Poštujem odluke kada neko iz opravdanih razloga, povreda ili umora, otkaže učešće, ali na kraju poziv u reprezentaciju je dokaz da ste nešto uradili u svojoj karijeri", dodaje Jorović, koji je vrlo brzo po okončanju igračke karijere, otpočeo trenersku.

IZ PATIKA U CIPELE

Krenuo je kao asistent iz Bosne. Predvodio je potom kao glavni trener rumunsku Politehniku, Železničar iz Čačak i Klik iz Arilja.

"Kao igrač sam bio vredan i radan i to me je dovelo do određenog nivoa. S druge strane, tokom karijere sam pokušao da kroz razgovore sa trenirima učim, stičem iskustvo. Pojedini su mi i nagovestili da bi trebalo da se bavim ovim. Takođe, pomoglo mi je što sam igrao na pozicijama dva, tri i četiri, organizovao igru, video neke stvari na terenu koje su mojim trenerima davali do znanja da se bavim time. Nisam razmišljao ni trenutka. Sam prelazak nije lak, ali nisam bežao od posla. Kako individualnog, tako timskog. Morate da ulažete u sebe, napredujete. Kojim god poslom da se bavite, ako mu pristupite na pravi način, trudite se da svakim danom budete bolji, to će vas dovesti do nečeg dobrog".

Marljvio je radio i upijao znanje, spremao se za prelazak iz patika u cipele. Brojne savete trenera sa kojima je sarađivao, pokušava danas da prenese svojim izabranicima.

"Imao sam sreću da radim sa vrhunskim trenerima. Upijao sam svaku reč, savet. Uvek su bili dostupni igračima, kao što sam i ja sada dostupan svojim igračima u bilo koje doba dana ili noći. Da sednemo, popričamo i posle treninga. Savetujem ih i da uvek pitaju šta god ih interesuje, kao što sam i ja radio kao igrač. To je preduslov i sreća za trenera kada imaš igrače koji su željni znanja i rada i žele da komuniciraju i van treninga. Sve to je deo trenerskog posla..Ne bih nikoga od trenera sa kojima sam sarađivao izdvajao, ali trudio sam se da sve te savete zadržim i koristim ih danas u svom poslu i odnosu prema igračima“.

SARADNJA SA VLADOM JOVANOVIĆEM I DUŠKOM IVANOVIĆEM VELIKO ISKUSTVO“

Prošlog leta stigao je i poziv Crvene zvezde. Dobio je priliku da bude deo stručnog štaba tima sa Malog Kalemegdana, čiji je svojevremeno član bio i kao igrač. Ipak, zbog problema sa povredom nije uspeo da se dokaže u crveno-belom.

"Kada je stigao poziv bio sam presrećan i prezadovoljan. Dugujem veliku zahvalnost ljudima u klubu. Kada dobijete priliku da radite u velikom klubu kao što je Zvezda, gde se uvek puca na najviše ciljeve, borite se za trofeje, uz armiju navijača, to je veliko zadovoljstvo."

Ipak, početak sezone nije bio prema očekivanjima. Zvezda je od prvih sedam mečeva u Evroligi dobila samo jedan. Potom je u ABA ligi pretrpela i iznenađujuć poraz od Zadra, posle kojeg je uprava odlučila da se zahvali na saradnji prvom treneru Vladimiru Jovanoviću.

"Svi mi u planiranju imamo dobre namere, ali milion stvari to može da poremeti. Počevši od problema sa povredama, koje su imali Nedović i Dobrić, te nismo bili kompletni kada je već počela sezona. Na kraju, klub kao Zvezda ima najviše ambicije i sastavni je deo posla da snosimo odgovornost. Sve je to normalno. Ostaje žal zbog svih tih faktora koji su doveli do neuigranosti, nismo uspeli u nameri da početak sezone bude kakav se očekivalo".

Jorović sa kolegama iz stručnog štaba Zvezde, Markom Simonovićem i Nenadom Jakovljevićem (Foto: MN Press)Jorović sa kolegama iz stručnog štaba Zvezde, Markom Simonovićem i Nenadom Jakovljevićem (Foto: MN Press)

Jovanovića je nasledio jedan od najtrofejnijih jugoslovenskih trenera, Duško Ivanović. Vrlo brzo je došlo i do promena u stručnom štabu, pa je Jorović preuzeo juniore. Ističe da mu je iskustvo iz rada sa obojicom stručnjaka bilo od neprocenjivog značaja.

"Svaki momenat u prvom timu i pod vođstvom Vlade Jovanovića mi je bio veliko isksutvo. Da osetim tu vrstu organizacije, pripremanja i igranja utakmica na svaka dva-tri dana. Idealna prilika za učenje. Zahvalan sam što sam imao šansu i da sarađujem sa Duškom Ivanovićem, da čujem nešto i upijam od takvih stručnjaka. Došlo je do promene, što je sve sastavni deo posla. Preuzeo sam juniore, gde je drugačiji sistem rada sa mladim momcima. Na kraju mi je drago što sam ostao u Crvenoj zvezdi i svakim danom se trudim da prenesem svoje znanje na mlade igrače i da klubu svi zajedno damo maksimum".

Priliku da radi sa mladim igračima Zvezde prihvatio je oberučke.

"Apsolutno se nisam dvoumio. To je izazov, kao što je i rad u prvom timu. Ako prihvatiš i shvatiš da je to tako, kao što sam ja i prostupio poslu sa juniorima, sve to može da bude pozitivno. Pratio sam i ranije juniore Zvezde tokom završnica sezona, kroz kvalifikacione turnire, pa sam dosta momaka i poznavao. Odmah sam prionuo na rad."

KAO I MLADIM IGRAČIMA I MLADIM TRENERIMA JE POTREBNA ŠANSA“

Zvezda je minulog leta ukazala šansu perspektivnom stručnjaku, Mega i FMP mogu da se pohvale da u svojim redovima imaju najmlađe trenere u ABA ligi, Marka Baraća i Nenada Stefanovića. Donedavno je i na trenerskoj klupi Borac Mozzarta sedeo Marko Marinović, kojem je to bio prvi angažman u trenerskoj karijeri. Pojavila se neka nova generacija talentovanih stratega, timovi su sve spremniji da im ukažu im šansu, a Jorović je svestan da iza uspeha mladih kolega stoji ogroman rad.

"Viši nivo mora da se zaradi. Radom, odnosom prema radu i rezultatima. S druge strane, kao što mladim igračima mora da se ukaže šansa da bi napredovali, tako je i sa mladim trenerima. Mora nekad i da se istrpi, pa i neki loš rezultata i to je proces koji traje. Imamo u Srbiji tradiciju davanja šanse mladim stručnjacima. Tu veliki uticaj ima i udruženje košarkaških trenera koje daje maksimalnu podršku i šta god treba mladim trenerima na bilo kom nivou. Veliki broj stvari utiče na razvojne puteve, ali sve zavisi od odnosa i rada. Rezultat će doći."

Za kraj, poslao je poruku i navijačima Crvene zvezde, ali i svim ljubiteljima igre pod obručima koji će na kvalifikacionom ANGT turniru Evrolige još jednom imati priliku da iz prvih redova isprate neke od najvećih bisera evropske košarke.

"Pozivam navijače i sve ljubitelje košarke da dođu u što većem broju. Da vide naš tim koji će pružiti maksimum na terenu i podrže nas. Da vide naš talenat, odnos prema igri, ali i da uživaju i u ostalim ekipama koje dolaze sa svih krajeva Evrope. ANGT je svake godine zanimljiviji i kvalitetniji i Evroliga nam je po ne znam koji put ukazala poverenje da budemo organizatori", zaključio je Branko Jorović u razgovoru za Mozzart Sport.

KVALIFIKACIONI ANGT TURNIR EVROLIGE "MARKO IVKOVIĆ"

Petak (31. mart)

09:00 Crvena zvezda – Valensija

11:00 Partizan – Next Generation Belgrade

13:00 Venecija – Mega MIS

15:00 Pariz – Anadolu Efes

17:00 Crvena zvezda – Partizan

19:00 Valensija – Next Generation Belgrade

Subota (01. april)

09:00 Mega MIS – Anadolu Efes

11:00 Venecija – INSEP

13:00 Partizan – Valensija

15:00 Next Generation Belgrade – Crvena zvezda

17:00 Anadolu Efes – Venecija

19:00 INSEP – Mega MIS

Nedelja (02. april)

11:00 četvrtoplasirani iz Grupe A – čevrtoplasirani iz Grupe B

13:00 trećeplasirani iz Grupe A – trećeplasirani iz Grupe B

15:00 drugoplasirani iz Grupe A – drugoplasirani iz Grupe B

17:00 Takmičenja u zakucavanjima i brzom šutiranju trojki

19:00 Finale


tagovi

KK Crvena zvezdaBranko JorovićNikola TopićVladimir JovanovićDuško Ivanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara