Košarkaši Crvene zvezde i trener Duško Ivanović (©Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde i trener Duško Ivanović (©Starsport)

Zvezda sa trijumfalnim nizom u istorijski derbi: Osetili smo Partizan, zadovoljstvo je igrati pred 20.000 ljudi

Vreme čitanja: 6min | čet. 08.12.22. | 11:01

Crveno i crno-beli prvi put ukrštaju koplja u Evroligi

Kucnuo je čas. Crvena zvezda i Partizan Mozzart Bet će večeras ispisati nove stranice istorije večitog derbija. Čete Duška Ivanovića i Željka Obradovića će prvi put ukrstiti koplja na evrosceni i to u najglamuroznijem klupskom takmičenju na Starom kontinentu - Evroligi (20.30).

Drugi derbi u sezoni, 287. od kako su crveno i crno-beli prvi put stali jedni preko puta drugih u okviru premijernog šampionata Jugoslavije 1946. godine. Prethodni je minule sedmice pripao braniocu srpskog i regionalnog trona, koji je pred svojim navijačima u dvorani "Aleksandar Nikolić" slavio 90:74 u okviru ABA lige i došao do 132. trijumfa nad gradskim rivalom (Partizan 149 pobeda, pet utakmica okončano nerešeno). Zvezda na prethodna tri duela pred navijačima Partizana nije slavila, a poslednji put je kao gost slavila krajem novembra 2020. godine (86:85).

Izabrane vesti

Potpuno se promenila slika na Malom Kalemegdanu posle turbulentnog početka sezone. Od dolaska Duška Ivanovića, crveno-beli ne znaju za poraz. Odigrali su sedam mečeva, za 18 dana savladali Asvel (71:67), Albu (88:84), Makabi (69:68) i Virtus (83:74) u Evroligi, Cibonu (92:53), Partizan (90:74) i Studentski centar (92:76) u regionalnom prvenstvu.

Promena na klupi je urodila plodom, iskusni stručnjak je za kratko vreme uspeo da zategne odbranu koja je bila ključni faktor u seriji trijumfa. Pamti se da je već na Ivanovićevom debiju Asvel ostavljen na 23 poena u prvom poluvremenu, Cibona na 15 u drugom... Da je Makabi, kao jedna od potentnijih evroligaških ekipa, zaustavljen na 68 poena, Partizan koji se profilisao kao jedan od najboljih napada elitnog takmičenja na 74.

Vratio je trofejni strateg crveno-belima veru u pobede i od ekipe kojoj se uporno ponavljao pad u odlučujućim trenucima napravio četu koja sa najvećim žarom i koncentracijom igra u prelomnim momentima.

(1,55) Partizan Mozzart Bet (14,5) Crvena zvezda (2,70)

Tako je bilo i u prvom večitom derbiju, kada su košarkaši Zvezde posle velike borbe u prvom poluvremenu počeli da grade razliku u trećem kvartalu, da bi u četvrtom potpuno slomili Obradovićevu ekipu i došli do ubedljive pobede.

"Sve će se promeniti u odnosu na prethodni duel. Druga utakmica, druga atmosfera, drugačiji Partizan... Svaka utakmica je različita. Nadamo se da će atmosfera uticati pozitivno na nas. Svakom igraču bi trebalo da bude zadovoljstvo da igra pred 20.000 ljudi. Za nas to što je prvi derbi u Evroligi nije interesantno, gledamo ovu utakmicu kao još jedan susret sa Partizanom. I mi i Partizan ćemo se potruditi da izvučemo pouke iz prethodnog susreta, a videćemo ko će u tome biti bolji", kazao je Duško Ivanović pred svoj drugi večiti derbi.

Napomenuo je da će odbrana ponovo odigrati bitnu ulogu.

"Rekao sam i pre prvog međusobnog susreta da je Partizan ekipa koja ima fantastičan napad. Videli smo iz njihovih duela protiv Budućnosti i Valensije da je neophodno igrati dobru odbranu. Imaju igrače veoma dobre u igri jedan na jedan, imaju dobar šut, trče dobro".

Jedna od glavnih uzdanica Zvezde ove sezone je i Argentinac Luka Vildoza. Zajedno sa Nemanjom Nedovićem oformio je paklen bekovski tandem koji je pokazao da svakom rivalu može da napravi problem. Bivši košarkaš Baskonije, Njujork Niksa i Milvoki Baksa je prvi strelac ekipe u Evroligi sa prosekom od 12,9 poena, a u stopu ga prati reprezentativac Srbije sa 12,3. Podizao je formu od kako se oporavio od povrede i kod Ivanovića pokazao zašto spada u red najboljih bekova u Evropi. Vildoza je bio najbolji strelac prvog derbija sa 19 poena, dok je Nedović dodao samo dva manje.

"Očekujem drugo lice Partizana, pokušaće nešto da promene, ali moramo da budemo spremni, da uradimo svoj posao. Radimo na detaljima i pripremamo se. Prvi put se igra derbi u Evroligi, ali smatram da neće biti velike razlike, derbi je derbi. U odnosu na prethodni jedina je razlika što ovaj put igramo u gostima. Očekujem da bude sjajno", kazao je Argentinac uoči večerašnjeg derbija.

Crveno-beli su i u reketu uspeli da nadmudre crno-bele. Borbu pod obručima dobili su sa 42:18 u poenima, a karakteristično je da gotovo čitava centarska linija daje važan doprinos na svakom duelu. Ponekad iskoči Luka Mitrović koji će večeras odigrati 43. večiti derbi (postaće drugi igrač sa najviše nastupa u duelima Zvezde i Partizana), u nekim mečevima se istakne Ben Bentil, a sve bolje partije pružaju i Hasan Martin, ali i Filip Petrušev. Prvi derbi okončao je sa osam poena, pet skokova i indeks 12 za nešto manje od 19 minuta.

"Osetili smo kakav je Partizan i mislim da znamo kako treba da igramo i u dobrom raspoloženju i velikom samopouzdanju ulazimo u sutrašnji meč. Igraju pred velikim brojem svojih navijača i to će im biti možda i najveći adut. Naše je da se ne obaziremo, igramo našu igru i odgovorimo na sve što se dešava na terenu. Da odgovorimo čvrstinom i budemo motivisani, jer će oni uz navijače sigurno biti. Što se tiče ostalih stvari, imamo sve što nam treba da pobedimo", istakao je Petrušev.

VILDOZA NAJBOLJI STRELAC NA MEČU - KVOTA 1,90

Utisak je da od dolaska Ivanovića igra sve zrelije i kvalitetnije odrađuje defanzivne zadatke, a u napadu je umeo da podseti zašto je ne tako davno bio i najkorisniji igrač ABA lige.

"Od kako se promenio trener, ušao sam mentalitetom da ispoštujem sve što se traži od mene i da dam maksimum. Ne obazirem se ni na šta drugo i to očigledno daje rezultate, tako da ću nastaviti tako da radim".

Van stroja je zbog povrede jedino Nikola Ivanović. Crnogorski reprezentativac je baš u derbiju povredio tri rebra i početkom tekućeg meseca mu je predviđena pauza od 30 do 60 dana. Uspeli su crveno-beli da upišu dva vredna trijumfa bez njega, a u poslednjem evroligaškom okršaju istakao se Stefan Marković sa dva poena, osam skokova, pet asistencija i tri ukradene lopte za indeks 17 u pobedi nad Virtusom.

Crvena zvezda je nanizala sedam trijumfa i duel sa Partizan Mozzart Betom dočekuje sa pobedom više od gradskog rivala i učinkom 5-6 u Evroligi, koji je stavlja na 12. mesto na tabeli, ali samo korak iza Anadolu Efesa, Baskonije i Žalgirisa koji zauzimaju poslednje tri pozicije koje vode u plej-of.

Nakon istorijskog večitog derbija je naredne sedmice očekuje duplo kolo elitnog takmičenja i dueli sa Žalgirisom i Olimpijom Milano pred svojim navijačima. Do kraja kalendarske godine će gostovati u Pireju ekipi Olimpijakosa (22. decembar) i dočekati Barselonu (30. decembar).

EVROLIGA - 12. KOLO

Četvrtak

20.00: (2,55) Alba (14,5) Fenerbahče (1,60)

20.00: (1,60) Panatinaikos (14,5) Olimpija Milano (2,55)

20.05: (1,45) Makabi Tel Aviv (15,0) Valensija (3,05)

20.30: (1,55) Partizan Mozzart Bet (14,5) Crvena zvezda (2,70)

21.00: (1,30) Real Madrid (16,0) Monako (3,90)

Petak

19.00: (2,15) Žalgiris (14,5) Anadolu Efes (1,80)

20.00: (1,25) Olimpijakos (17,0) Virtus Bolonja (4,40)

20.30: (1,05) Barselona (27,0) Asvel (10,0)

20.30: (1,45) Baskonija (15,0) Bajern (3,05)

*** Kvote su podložna promenama



tagovi

Partizan Mozzart BetFilip PetruševLuka VildozaNemanja NedovićDuško IvanovićKK Crvena zvezdaNikola IvanovićStefan Marković

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara