Luka Mitrović jedan od heroja (©Star sport)
Luka Mitrović jedan od heroja (©Star sport)

Zvezda šampionski probila led: Mitrović razbio Cedevitu u reketu, Ivanović je dokusurio

Vreme čitanja: 6min | čet. 12.05.22. | 20:52

Kalinić pokazao zašto je MVP i poveo crveno-bele ka pobedi, branilac titule poveo u polufinalnoj seriji

Neka zvezdaši ne brinu, ova Crvena zvezda može sa Cedevitom Olimpijom i posle tri nedelje bez aktivne košarke! Pravi izdah olakšanja osetili su svi na Malom Kalemegdanu posle večerašnjeg obračuna sa ekipom Jurice Golemca, Crvena zvezda je pokazala šampionski gen koji gaji u godinama velikog klupskog uspona na svim nivoima i dobila meč za koji se i te kako verovalo da bi mogao da bude od ključne važnosti za nastavak polufinalne serije - 93:82 (26:23, 27:25, 18:15, 22:19).

Ako je i bilo nedoumice kako će Zvezda da izgleda večeras, neke dileme su od večeras otklonjene. Dugačak je put do finala, još duži do ostanka na tronu i benefita koji taj status nosi, no crveno-beli su izvukli veliku timsku pobedu u kojoj je odbrana velikim delom ispunila sve rigorozne zahteve Dejana Radonjića - uostalom, učinila je da Jogi Ferel i Džejkob Pulen budu gotovo marginalizovani, te da u drugom poluvremenu Cedevita Olimpija postigne samo dve trojke -, iako mesta za korekcije uvek ima, dok su minijature najiskusnijih pojedinaca učinile da se u drugi meč uđe sa prepunim balonom samopouzdanja!

Izabrane vesti

Luka Mitrović, Nikola Kalinić i Nikola Ivanović bili su meč vineri! Insistirao je Radonjić na njihovom dolasku letos i ako za Kalinića nema potrebe previše objašnjavati zašto je to dobra stvar, Mitrovićevo dugogodišnje iskustvo značajno je doprinelo trijumfu dok je Ivanović podsetio na dane kada je u dresu Budućnosti zajedno sa Nemanjom Gordićem porazio Crvenu zvezdu i doneo šampionsku titulu u Podgoricu. Kalinić je igrao na MVP nivou, u skladu sa peharom koji mu je uručen pred sam početak meča. Njegova sposobnost da se adaptira na sve uslove na terenu još jednom mu je omogućila da bude sveprisutan na terenu i odradi strašan posao u oba smera. Tako je susret završio sa 17 poena, šest asistencija, četiri skoka i dve ukradene lopte. Dok je Kalinić radio svoje, nekadašnji kapiten Zvezde komandovao je reketima i bukvalno razbio direktne čuvare! Sa takvom lakoćom igrao je Mitrović ovu utakmicu, da mu čak ni snažan udarac Zeka Ogusta na startu druge četvrtine nije poremetio unapred podešene parametre. Sve što je dobio od saigrača završio je ili izvukao faul posle čega bi do lakih poena dolazio sa penala. Bio je najefikasniji igrač utakmice sa 21 poenom, uz po sedam uhvaćenih lopti i iznuđenih prekšraja!

Detalj iz poslednje četvrtine (©Star Sport)Detalj iz poslednje četvrtine (©Star Sport)

Kompletan ugođaj napravio je Ivanović koji je 10 od svojih 16 poena skupio u poslednjoj deonici. I ne samo to, ukradena lopta za lako polaganje, faulovi koji su dodatno opteretili rivala, plus je napravio veliku razliku kada je ekipa ostala bez nekih “sigurnih“ koševa.. Zaista je crnogorski reprezentativac izgledao kao najbolja verzija sebe, što sve u Crvenoj zvezdi može da ohrabri pred naredne izazove. Važan doprinos dali su Eron Vajt i Nejt Volters koji su dodali po 10 poena, a pre svega dali napadačku širinu potrebnu da se dobije ovakav meč.

Jasno je bilo odmah da će posle devetnaest dana bez utakmica Crvena zvezda imati dodatni teret na leđima, pa i pritisak moranja jer su sa treninga ušli u završnicu sezone i nije bilo moguće proceniti na kakvom će nivou biti igrači. Međutim, osim u nekoliko situacija nije se osetilo da je pauza bila toliko duga. Naprotiv.

Crvena zvezda diktirala je ritam utakmice i posebno je važno bilo što su se u rotaciji našli Lazić i Dobrić čije je učešće bilo pod znakom pitanja do poslednjeg trenutka. Radonjić je dobio mogućnost da čestim rotacijama, karakterističnim za stil košarke koji propagira i nivo posvećenosti igrača, drži željeni nivo i praktično kroz celo prvo poluvreme drži prednost u svojim rukama.

Logično, Zvezda se opredelila da protivnika napadne iz reketa i to su odlično koristili Kalinić i pogotovo Mitrović koji su poneli veliki teret na svojim leđima što se i očekivalo s obzirom da su i vraćeni na Mali Kalemegdan da svojim kvalitetom i iskustvom rešavaju ovakve susrete. Posebno se u uvodnim minuta dobro pokazao Vajt na čije hice očigledno nisu računali u Cedeviti Olimpiji, pa je tako brzo skupio devet poena.

Nije tajna da su u Zvezdi sa druge strane najviše očekivali od Blažiča, a slovenački reprezentativac podsetio je pune tribine zašto je godinama tiha patnja dela navijača i pre svega zašto je ostao u dobrom sećanju tokom dve plodonosne godine. Njegova energija pozitivno je uticala na ekipu i pogotovo kada je sa vezanim trojkama okrenuo rezultat na 12:10, što je nateralo Zvezdu da promeni pristup i doda gas. Blažič jeste do kraja prve deonice već bio dvocifren, ali je domaćin ipak pronašao model koji je dao rezultat. Serijom 16:5 gde su veliku prednost doneli poeni upravo iz neposredne blizine koša, ali i rana opterećenost gostiju faulovima, Zvezda je otišla na maksimalnih +9 (26:17) mada se i tada videlo da će ovde biti žestoko do samog kraja i da mesta za opuštanje. Jer, shvatili su to na klupi domaćih ubrzo, jedno takvo dalo je Cedeviti Olimpiji mogućnost da gotovo potpuno istopi zaostatak serijom 6:0 i u mirnijem tonu dočeka nastavak. Samo je za nešto više nedostajalo da se razigra još neko uz Blažiča.

Alen Omić (©Star Sport)Alen Omić (©Star Sport)

Najveći problem gostiju bio je problem faulova. Od Murića i Blažiča, preko Radovanovića do Dragića i Edžama koji su brzo stigli i do tri prekršaja, Golemac je morao dobro da balansira minute i gleda kako da zadrži tonus. U tome je i uspeo jer se Cedevita Olimpija uglavnom držala na maksimalno dva poseda minusa i to je pozivalo crveno-bele na dodatni oprez. Situacija je bila takva da su za sve minijature Kalinića i Mitrovića, gosti imali spreman odgovor. Trojka Murića, pa nekoliko dobrih poteza Omića, onda i trojke Pulena čuvale su rezultatsku neizvesnost, odnosno da takmičarska “tenzija“ bude na gornjoj granici u svakom trenutku.

Sličan model igre viđen je i u trećem kvartalu. Kalinić bi nanizao nekoliko dobrih napada, kao kada je sam ubacio pet poena i odveo Zvezdu na +8 (58:50), Cedevita Olimpija bi preko Murića i Pulena imala spreman odgovor i tako sve dok branilac titule nije došao do prvog dvocifrenog vođstva (67:57). Bilo je to u drugoj polovini četvrtine, kada je Zvezda ozbiljno podigla lestvicu u odbrani i naterala protivnika da bira samo teške šuteve, preko ruke ili na isteku napada. Sa druge strane poeni Voltersa i Mitrovića, ponovo u zoni “reketa“ donosili su prevagu. Poučeni prethodnim iskustvom, niko u Zvezdi nije smeo da se opusti, zbog čega je zadržala jak intenzitet i poslednju četvrtinu sveukupno odradila na nivou najboljih igara ove sezone, uz veliku rolu Ivanovića.

Kod Cedevite Olimpije 20 poena ubacio je Blažič, od čega samo sedam u drugom poluvremenu. Pulen je ostao na deset, a Ferel na samo četiri poena, dok su Radovanović i Dragić imali 12 i 11 poena.

Druga utakmica igra se u ponedeljak od 18.30 u Stožicama koje će prema prvim najavama uskoro biti rasprodata.

CRVENA ZVEZDA – CEDEVITA OLIMPIJA 93:82

/26:23, 27:25, 18:15, 22:19/

Crvena zvezda: Lazarević, Volters 10 (5sk, 5as), Davidovac 8, Mitrović 21 (7sk), Lazić, Kalinić 17 (4sk, 6as), Dobrić 5, Holins 6 (0/5 za tri), Ivanović 16 (2/2 za tri), Marković, Vajt 10 (6sk), Kuzmić.

Cedevita Olimpija: Pulen 10, Farel 4, Edžim 3, Murić 14, Ogust 8, Blažič 20, Hodžić, Šćuka, Omić 11 (8sk), Dragić 12, Radovanović.

POLUFINALA ABA LIGE

Utorak

Partizan - Budućnost 82:66 /1:0 u seriji/

/Ledej 19 - Sili 16/

Drugi meč igra se u nedelju od 20.45 u Podgorici.

Četvrtak

Crvena zvezda - Cedevita Olimpija 93:82 /1:0 u seriji/

/Mitrović 21 - Blažič 20/

Drugi meč igra se u ponedeljak od 18.30 u Ljubljani.


tagovi

Nejt VoltersLuka MitrovićEron VajtAlen OmićEdo MurićJaka BlažičOgnjen DobrićBranko LazićNikola Kalinićplej-of ABA ligeABA ligaCedevita OlimpijaKK Crvena zvezdaNikola Ivanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara