Janis Papapetru i Marko Jagodić Kuridža (©MN Press)
Janis Papapetru i Marko Jagodić Kuridža (©MN Press)

Zvezda u Atini: Popraviti igru u reketu i zaustaviti Hezonju i Papapetrua

Vreme čitanja: 7min | pet. 19.03.21. | 07:53

Košarkaši Crvene zvezde će u 30. kolu Evrolige ukrstiti koplja sa ekipom Panatinaikosa

Ostala je Zvezda bez šansi da se domogne plej-ofa Evrolige, ali odmeravanjem sa najjačim ekipama Starog kontinenta pravi dobre temelje za završni deo sezone u ABA ligi. Petu vezanu pobedu u svim takmičenjima tražiće u OAKA Areni, protiv oslabljenog Panatinaikosa, koji je na poraz od ispadanja iz trke za doigravanje (20.00).

Seriju neuspeha puleni Dejana Radonjića prekinuli su minule sedmice pobedom nad Splitom u okviru Jadranske lige, usledilo je sjajno šutersko izdanje protiv Himkija u elitnom takmičenju, a potom i sigurna pobeda nad Partizanom u derbiju. Pobedonosni niz nastavljen je protiv Cibone pre tri dana, a iako je raspored paklen, veći deo ekipe je ponovo na okupu i nema sumnje da će ostaviti i poslednji atom snage u Atini u želji da u što boljem raspoloženju dočeka gostovanje protiv ekipe Budućnosti (nedelja, 20.00).

Izabrane vesti

Dobra vest je da nedavno oporavljeni Duop Rit, Kori Volden i Lendri Noko izgledaju sve bolje, loša je da će susret protiv Zelenih zbog bolesti propustiti Dejan Davidovac. Krilni košarkaš je izrastao u jednog od lidera ekipe i nema sumnje da će nedostajati Radonjiću u borbi protiv čete Odada Kataša. Van stroja je još uvek i iskusni Kino Kolom, dok su ostali na raspolaganju crnogorskom stručnjaku, zaključno sa Ognjenom Dobrićem koji se oporavio od lakše povrede koju je zaradio u susretu sa večitim rivalom.

20.00: (1,25) Panatinaikos (17,0) Crvena zvezda (4,40)

Panatinaikos proživaljava još jednu turbulentnu sezonu i sva je prilika da će ponovo ostati bez plasmana u Top 8 Evrolige. Još uvek ima šanse u teoriji, posebno jer tek treba da odigra dva ranije odložena susreta, pa Katašovu ekipu posle sudara sa Zvezdom očekuje još šest mečeva u elitnom takmičenju. Ipak, učinak od samo 10 pobeda na 27 odigranih duela stavlja Zelene tik iznad crveno-belih na tabeli, pa sa 16. pozicije plasman u plej-of deluje prilično daleko. Nesumnjivo će PAO igrati sa "nada umire poslednja" krilaticom na umu, pa je jasno da Radonjićeve pulene očekuje još jedan složen zadatak.

Vezao je grčki velikan tri pobede u svim takmičenjima, savladao Kolosos i Jonikos u domaćem prvenstvu, a minule sedmice prekinuo i niz od tri poraza u Evroligi, pobedom nad Makabijem u svojoj dvorani (81:63). Ipak, sastav sa Malog Kalemegdana dočekuje bez jednog od najboljih igrača u poslednjem periodu - Ti Džej Breja. Novajlija se brzo uklopio, za kratko vreme preuzeo bitnu rolu u ekipi, ali je u sredu doživeo peh na treningu. Pretrpeo je prelom zgloba, već je i operisan, pa ga očekuje duža pauza.

Iako se pretpostavlja da Nemanja Nedović neće biti u stroju, utisak je da njegov nastup protiv bivšeg kluba nije u potpunosti otpisan. Srpski košarkaš i najbolji strelac Zelenih ove sezone je krajem minule sedmice doputovao u domovinu, kako bi se konsultovao sa ličnim lekarom oko narednih koraka u procesu oporavka. Zagolicao je maštu navijača objavom na društvenim mrežama, kako je na Tviteru ostavio peščanik, što jasno ukazuje da je njegov povratak na teren jako blizu. Možda je prerano očekivati ga već večeras na parketu, ali je zasigurno samo pitanje trenutka kada će se vratiti i nastaviti da diriguje igrom Panatinaikosa.

Zvezda i PAO su se dosad susretali u 13 navrata u Evroligi, grčki tim ima pobedu više (7:6). Crveno-beli su slavili samo jednom u OAKA Areni i to u Top 16 fazi pre pet godina, od tada je sastav iz Atine upisao tri pobede kod kuće. U prvom delu sezone srpski šampion je slavio u dvorani Aleksandar Nikolić (74:71), uz odlične role Korija Voldena (17 poena i pet asistencija), Ognjena Dobrića (11 poena i četiri skoka), kao i Kina Koloma, koji je sa nešto više od 14 minuta ubacio 13 poena. Tada u stroju nije bilo Džordana Lojda, pa je jasno da Zelene čeka još teži zadatak. Radonjićevoj ekipi je najveće probleme zadavao Janis Papapetru (20 poena), koji je u završnici vratio svoju ekipu u igru, a s ozbirom da je u trijumfu protiv Makabija minule sedmice ubacio 20 poena, čini se da bi ponovo mogao da bude jedan od najbolje raspoloženih igrača Panatinaikosa.

Za razliku od minulog susreta, Odad Kataš će na raspolaganju imati još jednu veliku zvezdu evropske košarke. Mario Hezonja je nedavno stigao u Atinu, zadužio opremu Zelenih i već na startu karijere u glavnom gradu Grčke pokazao da će biti ogromno pojačanje. Na tri nastupa u Evroligi u proseku je postizao 15,7 poena, pa se čini da će se ubrzo ponovo naći na radaru NBA ekipa. Hrvatski košarkaš je proveo gotovo šest godina u najjačoj ligi na planeti, branio boje Orlanda, Njujorka i Portlanda, ali je u decembru ostao bez kluba, pa je posle par meseci odlučio da se vrati na Stari kontinent. Sa pravom su ga navijači Panatinaikosa dočekali u velikom broju i priredili mu spektakularnu dobrodošlicu, pa nema sumnje da će jedan od glavnih zadataka ekipe Dejana Radonjića biti da ga, koliko je moguće, zaustavi.

----------------------------------------------------

Mozzart je spremio veliko iznenađenje u vidu Bonusa dobrodošlice od 100% za sve novoregistrovane igrače. Informišite se o detajima OVDE.

----------------------------------------------------

Ključno će za Zvezdu biti da popravi igru pod protivničkim obručem, jer teško da ponovo može da računa na rafal sa spoljnih pozicija kao u prethodnom kolu protiv Himkija (16/23 za tri). U proseku postiže 30,4 poena iz reketa, što je drugi najslabiji učinak u Evroligi, a pritom ima i najslabiji procenat u šutu za dva poena u elitnom takmičenju (49%). Raduje sve bolja igra Duopa Rita, ali i Lendrija Noka, pa su crveno-beli na dobrom putu da poprave gore-pomenute brojke. Takođe, moraće Radonjićeva ekipa da popravi i učinak od samo 14,6 asistencija po meču, sa kojim se nalazi na dnu evroligaške lestvice. Dobra vest je da Panatinaikos ima četvrtu najslabiju odbranu u ligi (81,4 poena po meču), pa će sigurno biti prostora za najbolje Zvezdine ofanzivce poput Lojda (treći strelac lige sa 17,2 poena po nastupu) i Voldena (11 poena po meču).

Trener košarkaš Crvene zvezde Dejan Radonjić je svestan da njegovu ekipu očekuje potpuno drugačiji meč u odnosu na prethodni.

"Idemo u Atinu da odigramo najbolje što možemo, da budemo konkurentni protiv tima koji je u dobroj formi, odigrali su dobar meč protiv Makabija i u domaćem prvenstvu su bili superiorni. Dobili su veliko pojačanje u Hezonji, Ti Džej Brej je takođe stigao, novi trener Odet Kataš je tu i to su krupne promene u odnosu na tim sa kojim smo igrali prvu utakmicu u Beogradu. Što se nas tiče, Davidovac je bolestan, doba vest je da nije korona u pitanju i on ne putuje sa nama, svi ostali idu za Atinu".

Zbog problema sa virusom korona, koji su doveli do odlaganja brojnih utakmica, pred crveno-belima je paklen raspored.

"Raspored je takav, 12 mečeva u martu, ali stvari gledamo drugačije, od danas do poslednje utakmice u regularnom delu ABA lige, a to je 19. april, čeka nas 12 utakmica. Svesni smo da je ritam izuzetno naporan, u sedam dana igramo četiri utakmice koje su intenzivne i bitne, što iziskuje mnogo napora. Uspeli smo da budemo dosta dobri u poslednjim utakmicama, a ono što nas uvodi u razmišljanje je situacija oko povreda, bolesti… Jednostavno, već sam o tome pričao, predugo to traje, ali idemo u Atinu, tome smo okrenuti i o tome razmišljamo sada".

PAŽNJA! PAŽNJA!

Mozzart asistenti dolaze na vaš prag radi uplate depozita - svakog dana biće dostupni od 08 do 22, a brojeve telefona na koje ih možete pozvati pronađite OVDE.

Ognjen Kuzmić se vraća u dobro poznatu sredinu, Panatinaikos mu je bio prvi klub na Starom kontinetnu posle epizode u NBA ligi.

"Nema mnogo priče, spremamo se, radimo, ekipa Panatinaikosa ima odlične igrače, dobra ekipa, tu smo da damo sve od sebe i da se borimo. Njima ta utakmica u petak dosta znači, tim koji je popunjen na svim pozicijama, koji je doveo i neke nove igrače u međuvremenu, novi je i trener Kataš. Naše je da odigramo što bolje i da damo sve od sebe".

Oded Kataš se nada nastavku dobrog niza, ali je svestan da njegovu ekipu očekuje težak zadatak.

"Zvezda je veoma dobar defanzivni tim, bekovi mnogo pritiskaju protivnika kada ima loptu. Tako da moramo da napadamo kako znamo i da sprovedemo u delo naš sistem, da zaštitimo loptu i da budemo strpljivi. To su važni elementi naše igre. Moramo da budemo pametni i konstantni u defanzivi, da mi pritiskamo loptu u čemu smo uostalom dobri. Imali smo dobar meč sa Makabijem i hoćemo da nastavimo i protiv Crvene zvezde".

Bek Zelenih Šelvin Mek ističe da je pred njegovom ekipom meč od velike važnosti.

"Jako bitna utakmica za nas. Idemo u pravom smeru i želimo da zadržimo momentum. Moraćemo da se pozabavimo detaljima. U Evroligi je veliki broj ekipa dugo na okupu, mi radimo odličan posao, ali imamo mnogo novih stvari. Želimo da da ostavrimo bolji rezultat, ali to nije lako sa tolikim promenama."

EVROLIGA – 30. KOLO

Četvrtak:

Zenit - Baskonija 75:79

/Ponitka 15, Beron 12 - Peters 17, Vildoza 15/

Fenerbahče - Žalgiris 84:61

/Veseli 21 - Lekavišijus 12/

Alba – Olimpijakos 80:84

/Siva 14 – Vezenkov 31/

Real Madrid – CSKA 89:96

/Kerol 17 – Klajburn 23/

Petak:

18.00: (5,50) Himki (20,0) Valensija (1,17)

20.00: (1,25) Panatinaikos (17,0) Crvena zvezda (4,40)

20.30: (3,90) Bajern (16,0) Efes (1,30)

20.45: (2,55) Olimpija (14,5) Barselona (1,60)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PanatinaikosOded KatašDejan RadonjićOgnjen KuzmićMario HezonjaNemanja NedovićJanis PapapetruDžordan Lojd

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara