Nemanja Nedović opkoljen košarkašima Partizana (Foto: Starsport)
Nemanja Nedović opkoljen košarkašima Partizana (Foto: Starsport)

Zvezda uzvratila udarac Partizan Mozzart Betu i slavila posle maratonske borbe u krcatom Pioniru

Vreme čitanja: 5min | ned. 18.06.23. | 23:14

Početak susreta odložen za 25 minuta, a onda je utakmica trajala preko dva sata, bez produžetaka, na kraju - pobeda crveno-belih za 1:2 u finalnoj seriji

Imao je Partizan Mozzart Bet prvu meč loptu za prekid decenijskog posta i osvajanje ABA titule, ali nisu košarkaši Crvene zvezde dozvolili da se to desi u njihovom domu. Pred krcatim tribinama, predvođeni Nemanjom Nedovićem, Filipom Petruševim, Lukom Mitrovićem i Lukom Vildozom, crveno-beli su slavili posle četiri iscrpljujuće deonice 91:78.

Počelo je nemilim scenama, kada su po ulasku na parket košarkaša Partizana uleteli predmeti na teren. Odmah su se vratili u svlačionicu, Zvezda je kao organizator meča dobila upozorenje da tako nešto ne sme da se ponovi. Posle gotovo pola sata pauze, u trenutku kada je trebalo da se podbaci lopta prema prvobitnom terminu, igrači oba tima su ponovo istrčali na teren i sat je počeo da otkucava - 25 minuta do početka.

Izabrane vesti

Stvorili su se svi uslovi za igru, sudija je podbacio loptu i borba je mogla da počne. Kao prema očakivanjima, igralo se vrlo čvrsto na oba kraja terena, svaki poen je morao da se zaradi krajnjim naporom. Prilično izjednačeno prvo poluvreme, da bi ekipa Duška Ivanovića uhvatila zalet krajem treće deonice. Povukao ju je Filip Petrušev, a onda je Nemanja Nedović u odlučujućem kvartalu doneo prvu dvocifrenu prednost timu sa Malog Kalemegndana.

Partizan, desetkovan zbog velikog broja ličnih grešaka nekolicine igrača, pokušao je da odgovori, ali Zvezda se više nije mogla zaustaviti. Na svaku trojku gostiju, došla je jedna domaćih košarkaša, ili pogodak za dva pod faulom... Ubrzo je postalo jasno - Crvena zvezda je živa, igraće se četvrta utakmica u finalu ABA lige.

Crveno-bele je do trijumfa vodio Nemanja Nedović sa 19 poena, od kojih je čak 10 ubacio u poslednjem kvartalu i praktično sam slomio otpor protivnika. Igrač utakmice je ipak bio Filip Petrušev sa 16 poena i pet skokova za indeks 23, dok je Luka Mitrović uz 16 poena ubeležio i sedam skokova, tri asistencije... Sve za indeks 22. Odličan i Luka Vildoza sa 14 poena, ali i pet asistencija i četiri ukradene lopte. Njegov zemljak, Fakundo Kampaco, dodao je sedam poena, uz šest asistencije i dve krađe.

Kod Partizana na kraju najefikasniji Dante Egzum sa 16 poena, dok je jedan manje dodao Jam Madar. Dvocifren je bio još samo Kevin Panter sa 12, dok su po devet dodali Danilo Anđušić i Zek Ledej.

- ABA LIGA (finale) - 3. utakmica -

CRVENA ZVEZDA - PARTIZAN MOZZART BET 91:78

(19:21, 19:20, 24:18, 29:19)

Dvorana: Aleksandar Nikolić

Sudije: Damir Javor, Tomislav Hordov, Luka Kardum

Crvena zvezda: Holand, Vildoza 14, Lazarević, Kampaco 7, Mitrović 16, Lazić 6, Martin 7, Dobrić 4, Nedović 19, Marković, Petrušev 16, Bentil 2

Partizan Mozzart Bet: Ledej 9, Avramović, Koprivia, Panter 12, Smailagić 5, Papapetru 2, Egzum 16, Naneli 6, Lesor 4, Trifunović, Anđušić 9, Madar 15

Iako je u prvom napadu Zvezda izgubila loptu, nakon toga je vezala nekoliko dobrih napada i stekla prednost u uvodnim minutima. Nanizao je četiri poena Mitrović, pa pet Nedović i nakon tri minuta na semaforu je stajalo 9:3. Ipak, odgovorio je Partizan preko Pantera i Madara i serijom 8:0 preokrenuo. Nakon toga su ponovo poleteli predmeti ka parketu, pa su se igrači Partizana povukli na klupu, ali su se ubvrzo vratili na teren, te je meč nastavljen. U nastavku četvrtine rovovska borba. Igralo se koš za koš, smenjivali su se Večiti u vođstvu, da bi nakon Egzumovog polaganja u poslednjim sekundama Partizan prvi odmor dočekao sa viškom – 19:21. Sa po sedam poena najbolji strelci bili su Nedović i Panter.

Nastavio je Egzum gde je stao u prvoj četvrtini odmah po povratku sa pauze i sa dva snažna polaganja uvećao prednost crno-belih. Preko dva minuta crveno-beli nisu mogli do koša, a onda je Vildoza trojkom zapalio tribine (22:25). Pokušao je Kampaco da uradi isto u naednom napadu, ali nije bio precizan, da bi njegov promašaj pokupio Mitrović i iz odbojke smestio loptu kroz obruč. Nakon toga novi poeni Vildoze za sekvencu 7:0, posle koje je Obradović pozvao tajm-aut. Zategli su crveno-beli odbranu ii serijom 11:3 uspostavili kontrolu na tri i po minuta do poluvremena. Nedović je efektnim zakucavanjem nastavio da rasplamsava vatru među navijačima.

Ipak, Danilo Anđušić je imao spreman odgovor. Dobio je u finalnoj seriji solidnu minutažu, trener Obradović je istakao da je zadovoljan njegovim partijama, a sada je sa šest vezanih poena vratio puls crno-belima, koji su na minut i po do kraja druge deonice ponovo poveli (37:38). Vodila se velika borba do poslednjih sekundi prvog poluvremena, ponovo je završni udarac imao Partizan koji je zahvaljujući preciznom hicu Nanelija sa distance na veliki odmor otišao sa 41:38.

Jedini dvocifren igrač u oba tima posle 20 minuta igre bio je Dante Egzum, dok je kod Zvezde najefikasnjii bio Nedović sa devet, Petrušev je dodao osam. Problem za Partizan su bile ii po tri lične greške Egzuma, Smailagića i Lesora, dok kod crveno-belih niko nije imao više od dva faula.

Mitrović je sjajno otvorio treću deonicu, priključili su mu se Lazić trojkom i Vildoza polaganjem posle snažnog prodora, pa je Zvezda ponovo stigal do prednost. Ipak, iako se ozbiljno mučio na protivničkoj polovini, Partizan je ponovo u pravim trenucima dolazio do poena, pa je tako bio u egalu. Pritom, prvi timski prekršaj napravio je tek posle pet minuta, dok je domaćin uveliko bio van bonusa. Nastavilo se sa čvrstom igrom, a nakon što je Petrušev završio na parketu posle duela sa Ledejom i požalio se na udarac, sudije nisu prekinule igru, Amerikanac je ostao u “ofsajdu”, pa je rutinski zakucao i usledio je sudijski tajm-aut, posle kojeg je Zvezda napravila seriju 9:3, mahom preko Petruševa i stekla nešto osetniji višak. Uspeo je Partizan da “zaustavi” krvarenje, ali se na poslednji odmor otišlo sa 62:59 u korist crveno-belih.

Poslednju deonicu je na oduševljenje krcatim tribina trojkom otvorio Vildoza. Držao je Anđušić sa linije penala svoj tim u igri, a onda je usledila i trojka Zvezdinog kapitena za 68:62 na ulasku u poslednjih osam minuta susreta. Čim je Madar vratio jednu, Nedović je pogodio pod faulom i realizovao dodatno bacanje, a onda je digao kompletne tribine na noge sjajnim prodorom za 73:65. Usledili su novi poeni srpskog reprezentativca za prvu dvocifrenu prednost branioca trona posle oko četiri minuta igre u odlučujućoj četvrtini. I bio je to prelomni trenutak utakmice. Pokušao je Partizan da odgovori, da se vrati, ali Zvezda se zahuktala i nije mogla da stane. Imala je odgovor za sve pokušaje rivala, koji je ubrzo i ostao bez goriva, pa je sve bilo jasno u dvorani Aleksandar Nikolić.

FINALE JADRANSKE LIGE

1. meč: Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda 88:80

/Ledej 24 - Dobrić 17/

2. meč: Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda 87:78

/Smailagić 15 - Nedović 21/

3. meč:

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 91:78

/Nedović 19 - Egzum 16/

4. meč:

Utorak, 19.00: Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet

5. meč*:

Četvrtak, 20.00: Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda

* - Ako bude potrebe.



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart Bet

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara