Zvezda za finale, Partizan da sačuva glavu na ramenima

Vreme čitanja: 4min | sub. 30.03.19. | 08:59

Na redu je drugi meč polufinale serije ABA lige, novi večiti derbi

Prvi je dobila Crvena zvezda, sada je vreme za drugi meč. Crveno-beli ako dobiju idu u finale ABA lige, Partizan se bori za majstoricu. Novica Veličković je pred prvu utakmicu rekao da posle tog prvog obračuna "nikome ne leti glava", ali ako Partizan ne dobije večeras od 19 časova, on će biti taj koji će završiti sezonu u ABA ligi.

Najveća razlika u odnosu na prvi meč biće u tome što će se utakmica igrati pred navijačima Partizana. To može da bude vetar u leđa, ali i u prsa domaćih igrača. To je nešto sa čime moraju da se izbore, dok će crveno-beli sigurno osećati pritisak sa tribina kada budu bili u napadu.

Izabrane vesti

Glasni zvižduci su zagarantovani.
Deluje  mi kao da smo u boksu. Prva runda. Oni su dobili. Sada ide druga. I moramo da uđemo jače, bolje,  pametnije, jer kao u boksu, ako si previše agresivan daješ prostor da te neko udari. Moramo da igramo 40 minuta čvrsto i pametnije. Bili su crveno-beli favoriti i na 0:0, sad su još veći.  Nećemo se dati. Igramo pred našim navijačima. To mora biti plus, a ne stres i pritisak. Sve  se zna. Oni  znaju nas,  mi njih. Pripremili smo se, ali, to ništa ne znači. Očekujem tešku utakmicu. Moramo svi da budemo za korak bolji“, rekao je u najavi utakmice Andrea Trinkijeri.

Pritisak je bio veći na Zvezdi u prvom duelu, ali su crveno-beli uspeli da izađu na kraj s najvećim rivalom. U ovoj drugoj utakmici pod znakom pitanja su Džo Regland i Novica Veličković i to bi mogao da bude veliki faktor. Regland je povredio koleno, po dosadašnjim informacijama u pitanju je meniskus i moguće je da se radi o nezgodnijoj povredi. Kod Novice je problem sa skočnim zglobom, koji se naduo posle derbija. Došlo je do distorzije. Na papiru, Novica ima veće šanse da zaigra. Ostaje da se vidi…

Opširnije o uticaju ova dva igrača na igru večitih čitajte OVDE.

Ovaj plej-of je malo drugačiji u odnosu na sve viđeno do sada jer između utakmica ima čak sedam dana razmaka što omogućava ekipama da se odmore, regenerišu i spremno uđu u naredni duel. Partizan će ovoga puta biti domaćin, i posebno ako ne bude igrao Regland, imaće šansu da izjednači na 1:1 i odvede utakmicu u majstoricu.

Crvena zvezda je dosta uspešnija u poslednje vreme. Ove sezone je dobila tri od četiri derbija, a Partizan je bio bolji u onom u Nišu kada se odlučivalo o Kupu Radivoja Koraća. Ako volite da igrate na poene, onda bi možda opcija bila da igrate na više poena poučeni prvim okršajem u seriji kada ih je bilo ukupno 207. Doduše, posle produžetka.
"Vođstvo sada ništa ne znači, to što vodimo sa 1:0 znači samo da moramo da budemo spremni na njihov odgovor, da na parketu odigramo kvalitetnije, da probamo da izostavimo te sitne greške i padove, kako bismo se plasirali u finale", istakao je trener Crvene zvezde Milan Tomić.

Partizan je ukupno gledano izgubio tri od poslednje četiri utakmice, dok je Zvezda u nizu od devet pobeda u poslednjih 10 utakmica.

Generalno su derbiji ove sezone bili vrlo uzbudljivi, a možemo da kažemo da su poslednja tri rešena u poslednjim sekundama. Čak se u prvom meču ove serije igrao i produžetak. Drama je bila na vrhuncu. Slično je bilo i derbi pre toga kada Vanja Marinković nije šutnuo na vreme, a i meč pre toga u Nišu koji je rešio Džok Lendejl sa linije slobodnih bacanja. Videćemo da li će se igrači oba tima ponovo poigrati sa krvnim pritiskom navijača i odigrati meč za pamćenje.

Trinkijeri je pred ovaj meč istakao da će trojke biti veoma važan faktor, odnosno procenat ubačenih šuteva spolja. I to je nešto na šta večeras treba obratiti pažnju. Nije isključeno da ovoga puta crveno-beli iz određene rasterećenosti opuste ruku i krenu da pogađaju više nego u prvom meču kada su otvorili duel s pet promašaja van linije 6,75.

Crvenu zvezdu su u prvom meču vukli Filip Čović, Dejan Davidovac i Ognjen Dobrić, tri srpska igrača, pa ostaje da se vidi da li će ovi igrači uspeti da ponove tako dobru partiju. O tome ko bi mogao da bude prelomni igrač u crveno-belom dresu čitajte OVDE.

Vanja Marinković je bio prava lokomotiva sa druge strane, a o tome šta se od njega očekuje čitajte OVDE.

Prvi okršaj u seriji bio je rešen u samoj završnici, presudila je verovatno loša procena Đorđa Gagića, a i sudije su kasnije bile u prvom planu. Zato dodajmo da će pravdu na večerašnjem duelu deliti Matej Boltauzer, Saša Pukl i Miloš Koljenšić. Samo, bilo bi dobro da posle derbija pričamo o umeću igrača dva tima, ne o sudijskim odlukama. Košarka je večeras od 19 časova u prvom planu.

Pa kom´ opanci, kom´ obojci.

POLUFINALE ABA LIGE

Subota

19.00: (2,10) Partizan (14,00) Crvena zvezda (1,85)   /0:1 u seriji/

Nedelja

19.00: (1,30) Budućnost (16,00) Cedevita  (3,90)   /0:1 u seriji/

Foto: Star Sport


tagovi

Džo ReglandNovica Veličković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara