Džoel Bolomboj (Foto: Starsport)
Džoel Bolomboj (Foto: Starsport)

Zvezdin novogodišnji reset! Nezadrživi Bolomboj za prvu pobedu nad Fenerom u Istanbulu

Vreme čitanja: 5min | uto. 02.01.24. | 20:44

Crveno-beli slavili gde ni madridski Real nije

Nije Crvena zvezda uspela da parira Panatinaikosu u Atini prošle sedmice. Porazom u OAKA Areni dodatno je zakomplikovala situaciju kada je plasman u plej-of u pitanju, a onda je stigla i vest da Luka Mitrović neće moći da pomogne ekipi u Istanbulu. U dvorani u kojoj srpski šampion nije nijednom slavio. Mnogi su unapred otpisali ekipu Janisa Sferopulosa, ali sa novom godinom, dobila je Zvezda izgleda i novu energiju. Igrala je sa više želje, bila gladnija trijumfa od ekipe koja nijednom nije pala kod kuće ove sezone i na kraju zasluženo slavila 76:85!

Bila je ovo partija Sferopulosove Zvezda. Odigrala je onako kako ju je on zamislio kada je dolazio na klupu i uhvatio se vrućeg krompira pred dva vezana derbia, pre svega u odbrani - borbeno i čvrsto. Bilo je oscilacija, uspona i padova, ali crveno-beli su bili najbolji kada je bilo najteže i ubeležili najveću pobedu u dosadašnjem toku sezone. Upisali su i prvi trijumf van granica Srbije u Evroligi ove sezone, i to u dvorani koja je bila neosvojiva za prethodnih sedam protivnika. Fenerbahče je čak i Realu uspeo da nanese jedini ovosezonski poraz pred svojim navijačima, a na sve to - vezao je sedam pobeda pod vođstvom novog trenera Šarunasa Jasikevičijusa. Deluje da stvari dolaze na svoje, a srpski šampion je popravio bilans na 7-11 i upisao veliku pobedu pred drugi derbi protiv Partizan Mozzart Beta na evro-sceni ove takmičarske godine i odjednom značajno uvećao šanse da se dokopa jedne od prvih 10 pozicija, jer je slavio na jednom od najtežih gostovanja u Evropi.

Izabrane vesti

U odsustvu Mitrovića, utakmicu karijere je odigrao Džoel Bolomboj. Od prvog do poslednjeg minuta je briljirao, davao sve od sebe za svaku loptu. Na kraju 24 poena i šest skokova za indeks korisnosti 31. Nikad više poena nije postigao i nikada nije ubeležio veći indeks na jednom meču Evrolige!

Ispratio ga je Rokas Giedraitis sa 19 poena i sedam skokova, pa je sa indeksom 22 odigrao jedan od najboljih mečeva od dolaska na Mali Kalemegdan. Na kraju dvocifren i Adam Hanga sa 12 poena, dok je Miloš Teodosić postigao šest poena, ali i veoma bitnu trojku u završnici, a podelio je i osam asistencija, uz samo jednu izgubljenu loptu. Mladi Nikola Topić se našao u startnoj petorci, proveo je 19 minuta na parketu i za to vreme zabeležio četiri poena i četiri asistencije.

S druge strane očekivano najefikasniji Najdžel Hejs Dejvis sa 21 poenom, a samo skok mu je nedostajao za dabl-dabl. Ispratili su ga Skoti Vilbekin sa 14 i Džonatan Motli sa 11 poena, s tim što je Amerikanac prerano završio meč zbog pet prekršaja.

--------------------------------

FENERBAHČE - CRVENA ZVEZDA 76:85

(26:18, 9:16, 22:23, 19:28)

Dvorana: Ulker Sport Arena, Istanbul;

Sudije: Jakub Zamojski, Maksim Buber, Igor Dragojević

Fenerbahče: Motli 11, Vilbekin 14, Šanli 3, Papajanis, Mahmutoglu, Hejs Dejvis 21, Biberović 4, Gudurić 3, Dorsi 8, Kalates 2, Madar 8, Sestina 2

Crvena zvezda: Teodosić 6 (8 as), Hanga 12, Davidovac, Lazić 8, Tobi 3 (5 sk), Bolomboj 24 (6 sk, in 31), Ilić, Nedović 7, Giedraitis 19 (7 sk, in 22), Gilespi, Topić 4 (4 as), Dos Santos 2 (4 as)

--------------------------------

Bolomboj je vrlo dobro otvorio utakmicu, priključio mu se i Giedraitis, pa su se crveno-beli odlično nosili sa rivalom u uvodnim minutima. S druge strane je Motli brzo zaradio dva prekršaja, što je takođe bila bitna stvar za crveno-bele. Vodili su Sferopulosovi izabranici većim delom prve deonice, igrali sasvim dobro na oba kraja terena, a onda se razmahao Madar. Gilespi mu je nesmotreno poklonio tri penala, nakon što je bio precizan sa crte ubacio je i trojku, pa se domaćin i odvojio na 23:16, a na odmor se otišlo sa 26:18 na semaforu, pošto je Dorsi ubacio trojku na tri sekunde do kraja kvartala.

Poveli su košarkaši Fenerbahčea i sa 10 razlike, ali onda se ponovo aktivirao Bolomboj i uz Nedovićevu pomoć prepolovio deficit. Pogodio je potom novu trojku Dorsi, ali od tog trenutka su crveno-beli podigli zid pred svojim košem. Ipak, dugo nisu uspevali da materijalizuju dobru igru u odbrani na drugoj strani terena, pa puna tri minuta se nije menjao rezultat. Hanga je probio led, a onda je Topić posle sjajnog prodora upisao prve poene u Evroligi i sveo zaostatak na 33:29. Hanga je dodatno približio Zvezdu, da bi konačan rezultat prvog poluvremena postavio Bolomboj sa linije penala, pa se na pauzu od 15 minuta otišlo sa 35:34. Centar crveno-beli je bio na četiri poena da izjednači rekord karijere (16 poena).

Počeo je tim iz Istanbula silno treću deonicu. Zaigrao daleko agresivnije na oba kraja terena, da bi posle trojki Vilbekina i Hejs Dejvisa poveo ponovo dvocifrenom razlikom (51:40). Posle nove trojke sjajnog krila, Fener je očuvao dvocifrenu prednots na tri i po minuta do poslednjeg odmora, ali odbijala je Crvena zvezda da se preda. Kapiten Lazić je ubacio trojku, pa je Bolomboj efektnim zakucavanjem prepolovio zaostatak (55:50). Giedraitis je potom vezao četiri penala za izjednačenje u Ulker Sports Areni pred odlučujućih 10 minuta.

Gde je stala u trećoj, nastavila je Zvezda u četvrtoj deonici. Dos Santos je pogodio iz teške pozicije za dva i preokrenuo već posle 16 sekundi, a onda je Lazić na isteku 31. minuta došao do poena i posle prodora za 57:61. Zvezdina velika serija u tom trenutku je iznosila 11:0, a prekinuo je njen bivši pulen trojkom. Ipak, Guduriću je ekspresno istom merom odgovorio kapiten crveno-belih novim preciznim hicem sa distance za 60:64. Usledilo je i efektno zakucavanje Tobija i nada svih pristalica tima sa Malog Kalemegdana je počela da raste. A onda je Nedović ubacio trojku, za novi korak ka velikoj pobedi. Pokušavao je Motli da vrati svoj tim u igru, ali nije se Zvezda dala. Sjajan potez Giedraitisa, pa dva bacanja Bolomboja za rekord karijere. Kalates je na tri minuta do kraja sveo zaostatak domaćeg tima na šest poena, ali onda je Teodosić uzeo stvari u svoje ruke i trojkom sprečio Jasikevičijusovu ekipu da uhvati priključak. Posle serije penala ponovo su košarkaši Zvezde poveli sa dvocifrenom razlikom, nije se Fener predavao, ali Sferopulosova ekipa je držala stvari pod kontrolom i upisala ogroman trijumf na strani, koji bi mogao da preokrene sezonu na Malom Kalemegdanu.

EVROLIGA - 18.KOLO

Utorak

Fenerbahče - Crvena zvezda 76:85

/Hejs Dejvis 21 - Bolomboj 24/

Žalgiris - Alba Berlin U TOKU

Makabi - Monako U TOKU

Olimpijakos - Olimpija Milano U TOKU

20.45 (1,15) Partizan Mozzart Bet (20,00) Asvel (6,50)

Sreda

19.30 (1,50) Valensija (16,00) Efes (3,00)

20.30 (2,25) Baskonija (15,00) Panatinaikos (1,80)

20.30 (1,45) Virtus Bolonja (16,00) Bajern (3,20)

21.00 (2,40) Barselona (15,00) Real Madrid (1,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK FenerbahčeDžoel BolombojNikola TopićNajdžel HejsSkoti Vilbekin

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara