Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)

Zvezdin pad u koracima: Od Evroligine zabrane i povreda do poluvremena bez derbi "game winnera" i niškog MVP-a

Vreme čitanja: 10min | uto. 14.03.23. | 13:35

Ima još dovoljno vremena da se crveno-beli vrate na željeni kurs i pokažu pun potencijal

Na krilima fantastične igre Fakunda Kampaca, jedne od najboljih četvrtina Bena Bentila od dolaska na Mali Kalemegdan i solidnog posla koji je Hasan Martin obavio pod oba obruča, košarkaši Crvene zvezde imali su i 20 poena viška u prvom poluvremenu petog ovosezonskog večitog derbija. Nije bilo dovoljno za trijumf koji bi timu sa Malog Kalemegdana najverovatnije obezbedio prvo mesto na tabeli ABA lige i prednost domaćeg terena do kraja plej-ofa.

Partizan je u drugom poluvremenu stigao do preokreta, na kraju i do iznenađujuće ubeljive pobede, a gradskom rivalu naneo peti poraz u poslednjih šest utakmica. Postavlja se pitanje, šta je dovelo do serije loših rezultata crveno-belih? Kako je ekipa koja je oduševljavala košarkašku Evropu u seriji ispustila nekoliko veoma bitnih utakmica na oba fronta?

Izabrane vesti

Odgovor nije nimalo jednostavan i utisak je da je veliki broj faktora uticao na promenu klime na Malom Kalemegdanu. Počevši od zabrane Evrolige koja je u velikoj meri poremetila planove srpskog i regionalnog šampiona.

PROBLEMI SA KAMPACOVOM REGISTRACIJOM

Finansijski panel elitnog takmičenja je još 1. decembra privremeno zabranio registraciju novih igrača Crvenoj zvezdi. Par nedelja kasnije, crveno-belu opremu zadužio je Fakundo Kampaco i usred hladnog decembra ozbiljno podigao temperaturu među Zvezdinim navijačima. Opšti je konsenzus među ljubiteljima i poznavaocima košarke sa ovih prostora, ali i šire, da je sa renomeom jednog od najboljih plejmejkera u igri pod obručima na Starom kontinentu, Faku najveće pojačanje u istoriji kluba.

To je usred serije blistavih rezultata podiglo euforiju među pristalicama crveno-belih do maksimuma. Nema sumnje da su mnogi već u tom trenutku videli ljubimce u plej-ofu Evrolige, počeli da prave računice ko i kako bi mogao da se nađe Crvenoj zvezdi na putu ka Fajnal foru. Ali zabrana je još važila, a onda je došao i taj 4. januar, kada se Evroliga konačno oglasila po pitanju konačne odluke o sankciji koju je izrekla beograskom timu. Na opšte iznenađenje, iako je i sama priznala da je Crvena zvezda izmirila sva dugovanja, kao svojevrsnu opomenu ili poruku, na osnovu rešenja Finasijskog panela produžila je kaznu na još dva meseca. Drakonska kazna kakva za ovaj tip prekršaja još nije viđena u Evroligi.

Bez dileme, planovi branioca regionalnog trona i dugogodišnjeg predstavnika srpske košarke u društvu najboljih, pali su u vodu. Pritom je postojala ideja i da se pojača konkurencija u reketu italijanskim reprezentativcem Akileom Polonarom, što je potvrdio i predsednik kluba Nebojša Čović. Dakle, ne samo što je Zvezda ostala bez mogućnost da se sa Kampacom bori za iskorak na evrosceni, već joj je oduzeta mogućnost i proširi izbor treneru Dušku Ivanoviću na unutrašnjim pozicijama. Pokušala je uprava kluba da umanji kaznu, tražila put da makar u nekoj meri sprovede zacrtane ideje u delo, ali nije vredelo. Morala je da se pomiri sa sudbinom i činjenicom da će Fakundo Kampaco moći da igra samo vikendom u ABA ligi i na Kupu Radivoja Koraća puna dva meseca.

To je, naravno, usporilo adaptaciju Argentinca, ali i otežalo posao treneru Ivanoviću koji je za Evroligu morao da priprema mečeve bez plejmejkera vrhunske klase, a onda svake druge utakmice gradio novi sistem oko njega. Pritom zbog povrede nije mogao da računa na Nikolu Ivanovića koji je na početku njegovog mandata igrao odlično i imao vrlo bitnu ulogu u timu. Polonara je završio u Žalgirisu, Hasan Martin se povredio na dva meseca... Kada se podvuče crta, umesto da konkurencija bude jača za dva igrača vrhunskog kvaliteta, odjednom je ostala slabija za četvoricu. U međuvremenu je iz rotacije ispao i Luka Vildoza, ali na svu sreću uspeo je da se vrati posle par sedmica u stroj. Mada je opšti utisak da nije vratio i sjaj koji ga je krasio pre povrede.

PETORICA REPREZENTATIVACA I PET PORAZA POSLE PAUZE

Ali nosila se Zvezda sa tim, uspela u Nišu i da podigne Žućkovu levicu i ispuni prvi od zacrtanih ciljeva. Činilo se da bi turnir na jugu Srbije mogao da bude preokretnica, s obzirom da je ekipi ostao još jedan meč u ABA ligi bez Kampaca (Alba). A onda je došla i reprezentativna pauza, koja sigurno nije bila od pomoći stručnom štabu. Petorica košarkaša imala su obaveze, od kojih je samo Fakundo odigrao dve utakmice u dresu sa državnim grbom. Bez dileme je i na 31-godišnjeg plejmejkera uticala činjenica da je putovao do domovine i nazad (vazdušnom linijom preko 11.000 kilometara), radio oko nedelju dana sa drugim trenerom, u drugačijem sistemu, okružen koncepcijski potpuno različitim timom. Kao i činjenica da je u Mar del Plati doživeo veliko razočaranje, pošto je porazom od Dominikanske Republike u poslednjem kolu kvalifikacija Argentina, kao aktuelni vicešampion sveta, ostala bez plasmana na Mundobasket narednog leta...

Dok je se Faku borio sa Gaučosima, Zvezda je pretrpela neočekivan poraz od Albe pred svojim navijačima. Bilo je to jedno od najslabijih izdanja srpskog šampiona od dolaska Duška Ivanovića u klub. Bez raspoloženog pojedinca, uz defanzivne propuste u drugom poluvremenu, ispustila je prednost iz prvih 20 minuta i potpuno nekarakteristično ostala praznih šaka. Možda je i činjenica da su crveno-beli pre toga igrali tri utakmice vezano na Kupu sa Kampacom uticala na poraz. Lako se čovek na dobro navikne.

"Utisak je da smo protiv Albe na neki način čekali da nas neko povuče, preseče neku loptu ili pojača ritam u odbrani", istakao je Nemanja Nedović za naš portal nakon što se Alba još jednom pokazala kao kriptonit za crveno-bele.

Došla je na red u utakmica sa Bajernom u Minhenu, Fakundov evroligaški debi u Zvezdinom dresu, devet razlike na pet minuta do kraja - i novi poraz. Nedostajalo je Ivanovićevoj ekipi pravih rešenja u napadu, protivnik se razgoropadio i "nanjušio krv", pojedinci iz ekipe Andree Trinkijerija su zaigrali kao nijednom u dosadašnjem toku sezone i iskoristili sve Zvezdine mane maksimalno. U košarkaškoj utakmici učestvuju dva tima, pa se mora i Bajernu odati priznanje za odlično odigranu završnicu. Ne treba zaboraviti da se pred taj meč povredio lider Zvezdine odbrane, kapiten Branko Lazić. Jasno je da je nedostajao njegov doprinos, možda posebno u finišu kada je nemački tim postigao 19 poena iz igre.

Protiv Cibone je izostao završni udarac. Imali su crveno-beli kontrolu u većem delu susreta, ali nikako nisu uspevali da slome protivnika. Na kraju je ekipa Josipa Sesara pogodila nekoliko nerezonskih šuteva, uvukla se nervoza pod kožu igrača Crvene zvezde, delom i zbog prethodna dva poraza, a Zagrepčani su zaigrali daleko iznad mogućnosti i prepuni samopouzdanja prekinuli negativan niz u duelima sa beogradskim timom koji je trajao čak osam godina. Ali zalečila je Ivanovićeva ekipa zagrebačke rane velikom pobedom nad šampionom Evrope. Možda do neizvesne završnice nije trebalo da dođe, ali na to je uticalo sve prethodno navedeno.

DRUGO POLUVREME BEZ DERBI "GAME WINNERA" I NIŠKOG MVP-A

Trijumf nad Anadolu Efesom ponovo je sve podsetio za šta je Crvena zvezda sposobna. Kao i koliko Kampaco može da donese. Ali, određeni problemi su ubrzo nastavili da more Ivanovićev tim. U Atini je još jednom ispuštena velika prednost. Doživela je Zvezda pad u drugom poluvremenu, toliko pominjani Kampaco (s razlogom) pružio je verovatno jednu od najslabijih partija u karijeri, Nemanja Nedović je osetio problem sa zadnjom ložom, Luka Vildoza ostao u kontra ritmu. Rasterećeni PAO, s ozbirom da nije imao nikakav takmičarski pritisak, novog trenera na klupi i igrače željne dokazivanja u rosteru, to je iskoristio i posle velikog preokreta slavio. Možda i stao na kraj Zvezdinim nadanjima da može do plej-ofa Evrolige.

Ali, pokazala je ekipa sa Malog Kalemegdana reakciju pred preko 17.000 navijača Partizana. Odigrala fantastično prvo poluvreme. Videlo se u Kampacovom pogledu da je spreman da učini sve kako bi se iskupio za slabo izdanje u OAKA Areni i svima pokazao da se s pravom stvorila velika euforija oko klub zbog njegovog dolaska. Bio je to ples za divljenje. Leteo je po terenu. Probijao odbranu crno-belih kao od šale, ubacivao trojke preko ruke, sa sedam i više metara. Dirigovao je Zvezdinom igrom, bio neumoran u odbrani, svakom napadu davao strašan intenzitet i zadavao ogromne glavobolje Željku Obradoviću i njegovoj ekipi. Stekao se utisak da je stavio čitav tim na leđa i rešio da ga odvuče do cilja.

Pritom je i Bentil igrao odlično pod obručima. Koristio fizičke atribute na pravi način, skoncentrisao se na unutrašnju igru, borio se lavovski sa visokim igračima rivala. Slično se može reći i za Martina koji je nastavio da radi "prljav posao" na pravi način. U drugom poluvremenu je, očekivano, Partizan pokazao reakciju i nošen hukom sa tribina počeo da topi prednost rivala. Luka Vildoza je u tim momentima proigrao i čuvao prednost crveno-belima, ali bilo je očigledno da je domaćin u velikom naletu. Uspeo je da slomi otpor branioca trona krajem treće i početkom odlučujuće deonice, a poslednjih pet minuta nije potrebno ni spominjati, jer Zvezda bez trojice igrača iz startnog protokola nije uspevala da parira nadahnutoj ekipi Partizana.

Kada se podvuče crta, došlo je do velikog pada u igri Zvezde, ali šta je do njega dovelo u Štark Areni? Nemanja Nedović i Ognjen Dobrić su se povredili u prvom poluvremenu. Spoljna linija skraćena je za dva vrlo bitna igrača, pre svega u napadu. Čoveka koji je briljirao u dosadašnjim derbijima (19 poena u proseku i pobedonosna trojka u prvom evroligaškom) i MVP-a i najboljeg strelca finala Kupa Radivoja Koraća. Važnu opciju sa distance i košarkaša koji bi sigurno dobio prostora u napadu pored Kampaca.

Iako u neku ruku nije bilo realno da Kampaco ponovi prvo poluvreme, bio je praktično sprečen i da pokuša. Treći faul je zaradio na 06:43 do kraja treće deonice, četvrti na 01:44. A onda na samom startu odlučujuće i peti. Prekršaji su ga limitirali u odbrani, što je delom otvorilo i više prostora bekovima Partizana. Na kraju su ga isključili iz utakmice i naterali Duška Ivanovića da prvi put na teren u odlučujućem kvartalu pošalje Nikolu Ivanovića.

Pritom, pomenuti Vildoza nije uspeo sam da vuče crveno-belu navalu. Još od povrede koju je pretrpeo protiv Barselone krajem prošle kalendarske godine oscilira. Ne uspeva da uhvati ritam koji ga je krasio u novembru i decembru, baš u poslednjem mesecu prethodne kalendarske godine mu doneo i titulu MVP-a Evrolige.

Na sve to, Filip Petrušev nije uspeo da se izbori sa nasrtajima Matijasa Lesora na samom početku odlučujuće deonice, Francuz je bio spreman i da se potuče. Nakon što se oglasila sirena za kraj susreta, zaleteo se ponovo ka centru crveno-belih, odgurnuo ga dva puta i jednom čak udario po glavi. Uz sve to sredinom treće deonice je i Hasan Martin zaradii treću faul i do kraja meča nije uspeo da povrati sjaj iz prvog poluvremena, kada se odlično nosio ca peticama rivala, postigao pet poena i ubeležio šest skokova, uz dve ukradene lopte.

Podsetimo da ni u petom večitom derbiju Duško Ivanović nije mogao da računa na kapitena Lazića, koji iza sebe ima nebrojeno derbija i čije bi iskustvo u ovakvim mečevima bez dileme bilo od neprocenjivog značaja. Zvezdina rotacija u poslednjoj četvrtini svedena je devet igrača. Kuzmić nije odigrao ni minut, Ivanović tek prinudno u poslednjoj četvrtini, na kraju su faulovi opteretili i Bentila i Petruševa (po četiri), pa i Martina koji još nije uhvatio kontinutet od povrede (prvi meč posle dvomesečne pauze odigrao sredinom februara). Kako je meč odmicao tako su Zvezdine opcije bile sve manje, rivalu je raslo samopouzdanje i epilog je poznat.

"Veoma dobro smo ušli u utakmicu, kontrolisali smo prvo poluvreme. Posle toga Dobrić i ja nismo mogli da nastavimo utakmicu. U poslednjoj četvrtini je Kampaco zaradio petu ličnu grešku i rotacija nam je bila dosta skraćena. Teško je igrati u ovim uslovima, pred ovoliko domaćih navijača. Ponosan sam na svoju ekipu, pokazali smo da možemo i šta god se desilo do kraja, mislim da možemo da pobedimo bilo koga i na njihovom i na našem terenu", rekao je Nedović i potom detaljnije prokomentarisao pad i šta je potrebno da se tako nešto ne bi ponovilo.

"Zavisi od rada na treningu, malo i psihologije. Mislim da imamo blokadu, ali to danas nije bio slučaj. Odigrali smo dobro u skladu sa mogućnostima i bićemo spremni kada to bude najpotrebnije".

Još jedan bolan poraz, bez dileme. Ali i na osnovu izjava Nemanje Nedovića, pa i trenera Duška Ivanovića na konferenciji za medije, utisak je da su crveno-beli i u neuspesima ostali ujedinjeni i da neće dozvoliti da ih loš period slomi.

Za mene je najvažniji osećaj koji ćemo da imamo moji igrači i ja posle utakmice, dobili ili izgubili. Mi smo sigurni da ćemo dobiti, a što je najgore ili najbolje za nas, to i Partizan zna”, rekao je Ivanović.

Na kraju, nije ekipa koja je dobila Albu u Berlinu, Makabi dva, a Partizan tri puta, kao i Žalgiris, Olimpijakos, Valensiju, Bajern, Asvel, Virtus i Anadolu Efes zaboravila da igra košarku. A sigurno je ni igrač Kampacovog kalibra neće učiniti lošijom.

Splet raznih okolnosti doveo je do slabijih rezultata, ali ostalo je dovoljno vremena da se stvari vrate na svoje i Crvena zvezda pokaže pun potencijal. Kao recimo protiv Efesa. Uhvatiće i Luka Vildoza ritam, ekipa će se navići na Kampaca, Lazić, Nedović i Dobrić će se oporaviti od povreda, a Martin je pokazao i u derbiju da je na pravom putu. Kao i Ben Bentil koji duže već traži pravu ulogu, a možda ju je baš protiv Partizana pronašao.


tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićFakundo KampacoLuka VildozaNemanja NedovićOgnjen DobrićFilip PetruševBen BentilHasan Martin

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara