Zvezdin šamar agentima: Ne mogu da imaju svoj klub u ABA ligi, niti da vode trenere i igrače istovremeno

Vreme čitanja: 3min | pet. 23.10.20. | 16:50

Sa Malog Kalemegdana stigao predlog dnevnog reda za narednu sednicu Skupštine ABA lige u čijem fokusu su isključivo košarkaški agenti...

Naredna sednica Skupštine Jadranske lige trebalo bi da se održi 3. novembra, a na njoj će po svoj prilici biti vatreno. Nije da nismo navikli na takvu atmosferu kada se na jednom mestu sastaju predstavnici najboljih klubova Jadrana, samo ovog puta Crvena zvezda je iznela predlog dnevnog reda gde bi između ostalog trebalo da se razgovara o poziciji košarkaških menadžera u regionalnoj košarci.

Naime, Crvena zvezda je prvenstveno izrazila predlog da se Skupština ipak održi putem aplikacije Zoom, a ne uživo kako je u zvaničnom pozivu navedeno, zbog bojazni od pandemije virusa korona koji na teritoriji nekadašnje Jugoslavije sve jače bukti.

Izabrane vesti

Najveću pažnju izazvale su tačke 10 i pogotovo 11, gde se navodi “zabrana sukoba interesa i CAS“.

“Menadžer niti posredno, niti neposredno ne može da vodi, upravlja, odlučuje, savetuje ili na bilo koji drugi direktni ili indirektni način predstavlja, poseduje, ima stvarnu kontrolu nad klubom koji učestvuje u ABA ligi. Taj klub ne može da se takmiči u Ligi. Ukoliko utakmicu igraju dva kluba i ukoliko isti menadžer ima svoje klijente igrače i/ili trenere u oba kluba na toj utakmici ne mogu da učestvuju niti igrai, niti treneri koji imaju istog menadžera, a ukoliko je broj igrača ili trenera u klubovima koji igraju utakmicu, a koji imaju isto menadžera različit, u tom slučaju iz jednog kluba na toj utakmici ne mogu da učestvuju svi igrači, odnosno treneri, dok iz drugog kluba, po diskrecionoj odluci tog kluba, ne može učestvovati jedan broj igrača ili trenera kao u prvom klubu, dok preostali mogu učestvovati“.

U tekstu se dalje navodi da menadžeri ne mogu istovremeno da zastupaju i igrače i trenere u ABA ligi.

gallery

Što se tačke 10 tiče, Crvena zvezda predlaže da se na zvaničnom sajtu ABA lige objave imena svih sponzora i nosilaca TV prava za regionalno takmičenje, ali i da se na polugodišnjem nivou iznose javni izveštaji o upotrebi novca Lige i svih troškova. Takođe se predlaže da se napravi registar svih menadžera i njihovih klijenata, ali i trenera i klubova u ABA ligi.

Crvena zvezda je kompletno saopštenje, zajedno sa priloženom dokumentacijom, postavila na zvaničnom klupskom sajtu uz poruku koju prenosimo u celosti...

"KK Crvena zvezda mts obaveštava javnost da je dana 20.10.2020. godine dobio poziv na sastanak, (u dopisu navedeno kao Skupština) svih klubova ABA lige jtd, koji bi trebalo da bude održan 03.11.2020. godine u Zagrebu, uz prisustvo predstavnika svih klubova.

U cilju pravilnog i pravovremenog informisanja javnosti, KK Crvena zvezda mts dostavlja na uvid javnosti dopis i poziv na “sastanak” u Zagrebu, i zvaničan odgovor KK Crvena zvezda mts sa predloženim dnevnim redom, jedinim mogućim, ukoliko svi mi kao klubovi, vlasnici ove lige želimo da nastavimo da funkcionišemo u skladu sa zakonom i pravom.

KK Crvena zvezda mts podseća da se za sve navedeno u pozivu Dragana Bokana, bori već mesecima, za dobrobit cele lige, klubova i košarke koja od postojanja i normalnog i zakonskog funkcionisanja ABA lige jtd, može da ima samo korist.

Naš klub će i narednom periodu nastaviti da informiše javnost o dešavanjima u ABA ligi i preventivno delovati na sve pokušaje opstrukcije, dezinformacija i delovanja pojedinaca u korist samo uskih ličnih interesa".



Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara