Nikola Kalinić (©Star Sport)
Nikola Kalinić (©Star Sport)

Zvezdina hladna glava i debeli živci u završnici za infarkt, Partizan skupo platio ceh svih grešaka

Vreme čitanja: 8min | ned. 29.05.22. | 22:05

Drama do poslednje sekunde koju je branilac titule ipak rešio u svoju korist, u sredu može i do titule

Crvena zvezda sa maksimalnim učinkom završava prve dve utakmice finalne serije Jadranske lige i sredu dočekuje maksimalno rasterećena, sa željkom da već na prvom gostovanju Partizanu overi šestu titulu! Daleko više neizvesnosti, tenzije koja je umalo eskalirala u obračun navijača i Partizanovih igrača po isteku vremena i drame ponudio je večerašnji okršaj dva najveća srpska kluba, Parni valjak je bio u strašnom naletu kojim je legitimno mogao da napadne brejk i držao se u životu do poslednje sekunde, ali je platio ceh greškama, dok je Crvena zvezda imala više živaca i hladniju glavu u završnici za infarkt - 85:81 (29:18, 18:22, 15:13, 23:28).

Partizan u sredu mora da se vadi iz velikog zaostatka, Crvena zvezda može do titule pred krcatim tribinama protivničkih navijača! Sve što su mogli, dali su od sebe košarkaši Partizana svesni da mogu samo mnogo da dobiju. Pružili su daleko bolju partiju od one u petak, uveli završnicu derbija u potpuni egal, ali je Crvena zvezda spas pronašla u sigurnoj luci koju je ponudio srpski reprezentativac uz 25 poena. Aleksa Avramović je večeras ponovo dobio inspiraciju kakvu je imao u onom ligaškom okršaju pred svojim navijačima, pogađao velike šuteve u nizu i doveo Parni valjak u dobru poziciju, da nikom u dvorani Aleksandar Nikolić ne bude prijatno do poslednjeg zvuka sirene, ali je Crvena zvezda odigrala pametnije, zrelije i iskusnije kada je to bilo najpotrebnije.

Izabrane vesti

Čak ni kada je Kalinić pogodio dva slobodna bacanja za 82:77 na 19 sekundi pre kraja, nije bilo gotovo. Daleko od toga. Matijas Lesor je još jednim bitnim zakucavanjem vratio Partizan, potom je Nikola Ivanović bio polovičan sa linije slobodnih bacanja uz 11 sekundi na semaforu, da bi usledila prava drama. Kapitenu Branku Laziću dosuđena je nesportska greška zbog faula na Zeku Ledeju koja je potvrđena nakon gledanja snimka. Prošlogodišnji igrač milanske Olimpije promašio je prvo, pa ubacio drugo slobodno bacanje, da bi u dodatnom napadu Luka Mitrović na penale poslao Lesora. Francuz je pogodio prvi, ne i drugi put, pa je rezultat glasio 83:81. Konačnu pobedu domaćinu obezbedio je Mitrović polaganjem na asistenciju Kalinića preko kompletne odbrane Partizana koja se loše postavila u datoj situaciji. I to je bio kraj. Crvena zvezda je stigla do 2-0 i komotne pozicije uoči nastavka serije, crno-beli su propustili dobru šansu, ali je nije iskoristio do kraja. Štaviše, uz iskusniji pristup domaćina izabranici Željka Obradovića platili su i ceh brojnih grešaka od momenta kada su poveli, do kraja utakmice. I to je još jedna stavka gde se oseti razlika između dva tima...

Lazić, Ledej i Davidovac (©MN Press)Lazić, Ledej i Davidovac (©MN Press)

Dejan Radonjić imaće šta da kaže svojim igračima uprkos pobedi, jer je bilo dosta padova usled velike potrošnje, ali je verovatno za sve u klubu najvažnije to što se amplitude nisu osetile u konačnom rezultatu. Kalinić je izneo stravičan teret dramatične završnice na svojim leđima i sa 25 poena i perfektnih 5/5 za tri sprečio Partizan da ostvari scenario za koji je igrao. Važne role imali su Mitrović sa 14 poena i šest skokova, Ivanović je ubacio 12, a Holins 11 poena, ali više od toga njihove defanzivne minijature naterale su protivnika da se potroši još više. Kod Partizana 21 poen imao je Avramović (4/6 za tri), Mur i Lesor su kao starteri doneli 14 i 18 poena, dok je Ledej na kraju skupio 11 poena i sedam uhvaćenih lopti.

Samom odlukom da promeni veći deo startne petorke, gde su Koprivicu, Avramovića i Trifunovića zamenili Lesor, Mur i Zagoraca, Željko Obradović je najavio da želi promenu, reakciju uz fokus na nešto mobilnije igrače. Brzo je postalo jasno da Koprivice neće biti na parketu pošto je uglavnom sedeo na klupi u majici, kao da nije bio planiran za ovaj susret, verovatno zbog povrede.

Umesto bolje igre crno-belih domaćin je kroz furioznih dva i po minuta na sredini četvrtine pokazao da je spreman ne samo da odgovori na izazov već i da momentalno stavi do znanja protivniku da ni večeras neće biti mnogo prostora za razmišljanje o brejku. No, taj brži početak doneo je nategnutiji i neizvesniji kraj... Panter i Mur su uveli sebe u ritam, ali ne i tim, što se nedugo zatim odrazilo na rezultat. Zvezda je baražnom paljbom zatrpala koš gostiju, Kalinić je dalekometnim blickrigom našao svoj ritam, ispratio ga je Holins, a dok su njih dvojica pogađali sve je “pakovao“ Volters. Prvo je pogodio karakterstično nabacivanje lopte na obruč, a onda podelio tri asistencije kojim je dodatno podigao radnu temperaturu svoje ekipe.

Partizan se našao u ozbiljnom problemu jer ne samo što su protivnički igrači gušili svaki napad pravovremenim rotacijama i iskakanjem sa strane pomoći, što je dovelo do trominutnog posta, već je i odbrana drastično pala već posle nekoliko minut. U celoj konfuziji iskočio je Kuzmić sa šest brzopoteznih poena, praktično četiri u jednoj akciji. Jer, posle promašenog slobodnog bacanja Lazarević je obezbedio novi napad, koji je osvajač evropskog srebra iz Istanbula pretvorio u koš uz dodatno slobodno bacanje! Zvezda je prvi put otišla na deset razlike već posle pet i po minuta utakmice (19:9) nakon još jednog istrčavanja Holinsa na šta je Obradović morao da reaguje i zatraži tajm-aut.

Mur i Volters (©MN Press)Mur i Volters (©MN Press)

Isti je urodio plodom jer je Mur svojom prvom trojkom delimično smanjio pritisak sa svoje ekipe, a ujedno je dao i blagi momentum Partizanu. No, nikako gosti nisu mogli da se razigraju jer je svaki pokušaj igre iz granzicije bio prekidan faulovima u kojima je Panter sve pogodio. Od devet poena u prvoj četvrtini najbolji igrač Parnog valjka imao je šest sa crte. U kakvoj se poziciji nalazio Partizan najbolje pokazuje detalj sa prvog odlaska na kraću pauzu. Ledej je već imao tri faula - upisao se u listu strelaca tek pred kraj treće četvrtine -, Panter, Lesor i Zagorac po dva. Iz deset načinjenih faulova Zvezda je izvela 13 slobodnih bacanja i realizovala 11, a za razliku od ljutog protivnika domaćin je mnogo bolje rasporedio poene – Kalinić je ubacio šest, Dobrić, Holins i Ivanović po pet, Kuzmić takođe šest. Veliku razliku na terenu pravilo je to što je Zvezda sve vreme bila u petoj brzini i gotovo leteće izmene nisu stvarale oscilacije. Jer i kada su Kalinić ili Kuzmić izašli pojavili su se Dobrić i Ivanović sa poenima ili kada se Holins, koji je ponovo radio sve na parketu i prvenstveno bio zadužen za Pantera, trošio tu bi bili Lazić i Lazarević da energijom drže nivo. Obradović je u svemu tome tražio petorku koja može rezultatski da se nosi onim što je viđeno na drugoj strani, čak je zbog izostanka Koprivice bio prinuđen da snizi petorku sa Smailagićem na centru, ali je i tu Radonjić odgovorio tako što je postavio Lazarevića i Davidovca za “četiri“ i “pet“.

Načinom na koji je Zvezda otvorila drugu četvrtinu izgledalo je da će Zvezda lako i već do poluvremena da reši svaku dilemu oko pobednika. Kalinić svojom trećom, Holins drugom trojkom uz faul Panteranjegov treći – za dodatno slobodno bacanje, pa dalekometni hitac Dobrića i crveno-beli su imali komotnijih 12 razlike (39:27). Ali, koliko je taj uzlet forme donosio Zvezdi, toliko je uticao na to da ekipa padne u narednih nekoliko napada koji su donosili greške i promašaje u nizu. Partizan su iz nokdauna podigli prvo Avramović sa sedam brzih poena – sve u toj četvrtini –, potom i Lesor koji je nanizao neke dobre posede pod košem i koristio uspavanost Zvezdine odbrane da dobije i neka poklon slobodna bacanja. Partizan je na taj način stigao na smao dva poseda zaostatka, ali dalje od toga nije mogao jer je usledila nova reakcija domaćina. Izlazak Kuzmića zbog trećeg faula doneo je balans pod košem jer je Mitrović lakše mogao da se nosi sa Lesorom u aspektu pokretljivosti, dok je Kalinić ponovo uzeo ključ ekipe u ruke i dao mogućnost nekih možda ne lakših, ali sigurnijih realizacija.

Nikola Kalinić (©Star Sport)Nikola Kalinić (©Star Sport)

Treća četvrtina bila je dosta tvrđa u poređenju sa prve dve. Premalo je bilo pozicija za lake poene, Partizan je svesno krenuo na sve ili ništa i nekoliko puta bio u dobroj poziciji da uhvati potpuni priključak i vrati utakmicu u egal koji je zapravo postojao samo na startu. Ali, baš kao i u prvom susretu Partizanov napad uglavnom se svodio na individualna rešenja ili ofanzivni skok i tu se zapravo osetila najveća razlika između dva tima. Zvezda je “peglala“ odbranu jakim intenzitetom sa minimalnim odstupanjima, dok je Parni valjak bio od rane faze prinuđen da juri ozbiljniji zaostatak i u toj jurnjavi gubio mnogo energije zbog čega je bilo i nekih pogrešnih odluka, ishitrenih poteza... I u tim okolnostima Partizan je uglavnom bio na dva do tri poseda minusa, ne više, što je ostavljalo prostor za razmišljanje o neizvesnijoj završnici. Kod branioca titule najviše je prednjačio Kalinić kome je kroz intervale nedostajala podrška saigrača, dok su crno-bele napred gurali Mur, te Avramović i Lesor.

I ne samo da je postalo gusto, već je Partizan nakon Murove trojke i zakucavanja zaboravljenog Lesora stigao na četiri poena, da bi Avramović dobrim čitanjem situacije presekao loše dodavanje Kalinića i zakucavanjem na osam minuta do kraja Zvezdinu prednost sveo na samo dva poena (64:62). To je bio samo početak...

Volters je nakratko prekinuo Zvezdinu apatiju, da bi se Avramović potpuno razigrao uz dve uzastopne trojke i natrerao saigrače da maksimalno izgaraju za eventualni brejk! Partizan je na šest i po minuta do kraja prvi put poveo još od početnih 9:5, ali Avramovićeva kontrateža bio Kalinić. Na njegovu i Ledejevu trojku odgovarao je istom merom i tu je utakmica počela da se lomi! Murovu grešku u koracima kaznio je Mitrović polaganjem, da bi Ledej napravio dve velike greške u kratkom intervalu i tako dodatno otežao posao svom timu. Tribine su eksplodirale sa Holinsovim kuzacavanjem posle “krađe“, da bi Mitrović novim polaganjem doneo Zvezdi +5 (78:73) na tri minuta do kraja. Na kraju se sve svelo na bolje odluke i hladniju glavu i tu je domaćin napravio novi iskorak.

Prvu meč loptu za titulu Zvezda ima u sredu od 20.30 na istom mestu, samo pred punim tribinama Partizanovih navijača.

Crvena zvezda - Partizan 85:81 (29:18, 18:22, 15:13, 2328)

Dvorana: Aleksandar Nikolić; Sudije: Ilija Belošević, Igor Dragojević, Mario Majkić

Crvena zvezda: Lazarević, Volters 6, Davidovac, Mitrović 14, Lazić 3, Kalinić 25 (2/4 za dva, 5/5 za tri), Dobrić 8, Holins 11, Ivanović 12, Marković, Vajt, Kuzmić 6; Trener: Dejan Radonjić.

Partizan: Panter 9 (0/2 za dva, 1/3 za tri), Vukčević, Ledej 11 (7sk), Zagorac 6, Avramović 21, Koprivica, Smailagić, Mur 14, Glas, Lesor 18, Trifunović, Madar 2; Trener: Željko Obradović.

FINALE JADRANSKE LIGE

Petak

Crvena zvezda - Partizan 90:76

/Ivanović 18 - Panter 15/

Drugi meč

Crvena zvezda - Partizan 85:81

/Kalinić 25 - Avramović 21/

Treći meč

Sreda, 20.30: Partizan - Crvena zvezda

Četvrti meč*

Petak, 18.30: Partizan - Crvena zvezda

Peti meč*

Sreda, 6. jun, 20.00: Crvena zvezda - Partizan

* Ako bude potrebe.


tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanABA ligafinale plej-ofa Jadranske ligeplej-of ABA ligeNikola KalinićDalas MurKevin PanterNejt VoltersOgnjen Kuzmić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara