Ognjen Dobrić (Foto: Starsport)
Ognjen Dobrić (Foto: Starsport)

Zvezdina Ognjena zemlja!

Vreme čitanja: 4min | pet. 02.12.22. | 19:47

Najbolja partija u sezoni Ognjena Dobrića, blistali i Vildoza, MItrović i Marković za pobedu nad Virtusom, šestu u nizu - 83:74

Spor početak, a onda - rapsodija. Crvena zvezda je predvođena Lukom Vildozom "preživela" prvo poluvreme, a onda je u drugom nišanske sprave podesio Ognjen Dobrić i Virtusu nije bilo spasa. Podsetio je reprezentativac Srbije navijače na svoje ofanzivne kvalitete, odigrao daleko najbolju partiju u sezoni i srušio sastav iz Bolonje za šestu pobedu čete Duška Ivanovića u nizu - 83:74.

Kada je iskusni stručnjak pre manje od tri sedmice preuzeo crveno-bele, imali su učinak 1-6 u Evroligi. Četiri utakmice kasnije su nadomak polovičnog (5-6). Virtus je pretrpeo sedmi poraz u sezoni, pa posle 11 rundi ima skor 4-7.

Izabrane vesti

Nije Zvezda delovala impresivno u prvom poluvremenu, posebno u prvoj deonici. Polako je palila motore. Vildoza je gotovo jedini nalazio lek za odbranu rivala i trojkama držao crveno-bele na dostižnoj udaljenosti. Kako je meč odmicao tako je Ivanovićeva ekipa igrala sve bolje u odbrani, a krajem treće i u trećoj deonici su se razigrali Luka Mitrović i Dobrić. Luka je omogućio Zvezdi da stekne nešto komforniju prednost, a onda prepustio pozornicu Ognjenu. Za fanatičnu igru u odbrani nagrađivao se lakim poenima iz tranzicije, a onda kad su počele da upadaju i trojke, bilo je jasno da se Virtus neće izvući. U poslednjoj četvrtini je ponovo po Dobrićevim notama srpski i regionalni šampion čuvao dvocifren višak i došao do još jedne sjajne pobede. Izgubio je samo jednom kod kuće u Evroligi, od Panatinaikosa na startu.

Dobrić je daleko najbolje izdanje u sezoni krunisao sa 20 poena, a ispratili su ga Luka Vildoza sa 16, kao i Luka Mitrović i Ben Bentil sa po 12 poena. Igrač utakmice je na kraju bio Mitrović sa indeksom 21, a neverovatan meč odigrao je Stefan Marković. Upisao je samo dva poena, ali i indeks korisnosti 17! Identičan kao Vildoza i Dobrić. Iskusni plejmejker je imao osam skokova, pet asistencija, dve ukradene lopte i nijednu izgubljenu. Maestralno izdanje.

Kod Virtusa najefikasniji Mam Žete sa 15 poena, po 11 su dodali Niko Manion i Džordan Miki, dok je 10 ubeležio Kajl Vims.

- Evroliga - 11. kolo -

CRVENA ZVEZDA - VIRTUS BOLONJA 83:74

(17:23, 25:18, 25:14, 16:19)

Dvorana: Aleksandar Nikolić (Beograd)

Sudije: Migel Anhel PErez, Emin Mogulkodž, Leandro Leskano

Crvena zvezda: Holand 5, Vildoza 16, Mitrović 12, Lazić 3, Martin 4, Dobrić 20, Nedović 5, Marković 2 (8 sk, 5 as), Kuzmi, Petrušev 4, Topić, Bentil 12

Virtus Bolonja: Kordinije 7, Manion 11, Belineli 4, Pajola 7, Bako 1, Žete 15, Lundberg 2, Heket 6, Miki 11, Kamar, Vims 10

Loš početak crveno-belih. Bentil je realizovao dva napada, ali Zvezda ništa nije uspela da odbrani, pa je Virtus posle tri i po mintua igre imao realizaciju od 100 odsto. Morao je Ivanović da seče tajm-autom. Usledila je reakcija, pa je posle Vildozine krađe i polaganja u tranziciji, a potom i trojke, srpski šampion prišao na pola koša zaostatka. Ipak, Zvezda je prerano izašla iz bonusa i to je rival uporno koristio da čuva višak. U poslednjim sekundama Marković je iz auta bacio alej-up pas za Petruševa, koji je ugurao loptu u koš za 17:23 posle prvih 10 minuta.

Otišao je ipak Virtus sa četiri vezana poena na plus 10 početkom druge deonice, ali Zvezda je uspela da odgovori serijom 10:2. Vildoza je novom trojkom zapalio tribine - a onda je ušao u seriju. Sa tri vezana dalekometna hica približio je crveno-bele na poen za ostatka sredinom kvartala. Imali su i priliku da povedu, ali se Virtus odbranio i posle trojke Maniona prodisao na nešto više od tri minuta do poluvremena (33:37). Ipak, otvorila se nova prilika za Ivanovićevu četu, koja posle Dobrićevog floutera pod faulom dolazi do preokreta i na odmor odlazi sa minimalnim viškom (42:41).

Zaigrail su košarkaši Crvene zvezde daleko bolje u odbrani po povratku na parket, agresivnije, sa više koncentracije i to je odmah dalo rezultate. U napadu se razigrao Mitrović, bitne trojke su pogodili Bentil i Lazić i sredinom kvartala crveno-beli su imali osam poena viška (56:48). Pripretio je Virtus sa pet vezanih poena posle greške Zvezdinih košarkaša, ali usledio je snažan odgovor srpskog šampiona. Nekoliko poena u tranziciji, dobra igra u odbrani i crveno-beli serijom 9:0 zatvaraju deonicu za 67:55 pred poslednjih 10 minuta. Crvena zvezda je stekla kapitalnu prednost bez pomoći Nemanje Nedovića, koji je zbog tri napravljena faula u prvom poluvremenu presedeo treći period.

U poslednjem kvartalu je vrlo brzo postalo jasno da će crveno-beli bez većih problema sačuvati prednost. Dobrić je nastavio da pogađa, priključio se i Bentil, Virtus se praktično predao i krcat Pionir je mogao da slavi još jednu pobedu.

EVROLIGA – 11. kolo

Četvrtak:

Alba – Barselona 86:88

/Blat 17 - Mirotić 19/

Anadolu Efes – Olimpijakos 82:71

/Klajburn 23 - Vezenkov 18/

Asvel – Monako 75:84

/Lajti 13 – Džejms 17/

Baskonija – Olimpija Milano 78:62

/Tompson 15 – Dejvis 23/

Partizan Mozzart Bet – Valensija 100:96

/Lesor 22 - Ruvero 22/

Petak:

Crvena zvezda - Virtus Bolonja 83:74

/Dobrić 20 - Žete 15/

Fenerbahče - Real Madrid U TOKU

Žalgiris - Panatinaikos U TOKU

20.30: (1,80) Bajern Minhen (14,5) Makabi Tel Aviv (2,15)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaVirtus BolonjaDuško IvanovićLuka VildozaBen Bentil

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara